Vladimir Putin:

Krever sexgrep

Putin oppfordrer russiske kvinner til å få «åtte eller flere» barn som følge av skyhøye dødstall etter Ukraina-krigen.

HODEPINE: Russland opplever en alvorlig demografisk krise. Nå oppfordrer den russiske presidenten landets kvinner til å bringe fram flere barn. Foto: Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AP / NTB
HODEPINE: Russland opplever en alvorlig demografisk krise. Nå oppfordrer den russiske presidenten landets kvinner til å bringe fram flere barn. Foto: Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere denne måneden ble det anslått at over 300 000 russiske soldater skal ha blitt drept eller såret under krigen i Ukraina. Dette, kombinert med masseutvandring og et historisk innbyggerfall, skaper nå alvorlig hodepine for russiske myndigheter.

Den demografiske krisa blir verre for hver dag som går. Skrekkscenarioet er at Russland vil ende opp som et mindre, dårligere utdannet og fattigere samfunn.

Klar beskjed

Nå oppfordrer Putin landets kvinner til å ta krisegrep i form av å lage flere barn - helst «åtte eller flere».

- Mange av våre bestemødre og oldemødre hadde sju, åtte eller enda flere barn, uttalte Putin under en videokonferanse i Moskva tirsdag, gjengitt av Business Insider og Independent.

- TABBER: Krigføringsekspert John Spencer slakter Vladimir Putin og Russlands strategi for hvordan de skal invadere Ukraina. Video: Reuters Vis mer

- La oss bevare og gjenopplive disse utmerkede tradisjonene. Store familier må bli normen, en livsstil for alle Russlands innbyggere. Familien er ikke bare grunnlaget for staten og samfunnet, det er et åndelig fenomen, en kilde til moral, fortsatte han.

Den russiske presidenten har forsøkt å oppfordre til liknende grep tidligere, ved hjelp av økonomiske insentiver. Forsøkene har imidlertid vært lite suksessfulle.

Hardt rammet

Russlands fødselstall har nemlig falt jevnt siden 90-tallet. Nå vil Putin, som i offentligheten har erkjent å ha to døtre, at den statistikken gjør en helomvending - særlig for å sikre Russlands økonomi.

- Å bevare og øke befolkningen i Russland er vårt mål for de kommende tiåra og til og med i generasjoner framover. Dette er framtida til den russiske verden, fortsatte Putin.

Ifølge Business Insider har så mange som 900 000 russere flyktet landet etter at krigen i Ukraina brøt ut. Dette, kombinert med dødstallene, har sørget for vaklende grunn under Russlands arbeidsmarked, der landet opplever en alvorlig mangel på arbeidskraft.

Årsaken er at kvalifisert arbeidskraft enten har utvandret, eller har falt i krigen.