Krever skroting av utskjelt avtale

Venstre tar den omstridte skatteavtalen i Iran til Stortinget og krever at den avlyses helt. - Regjeringen lever i sin egen verden, sier Ola Elvestuen.

SKUFFET: Stortingspolitiker for Venstre Ola Elvestuen mener regjeringen burde reagert tydeligere overfor Iran. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKUFFET: Stortingspolitiker for Venstre Ola Elvestuen mener regjeringen burde reagert tydeligere overfor Iran. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet omtalte at Norge er i sluttforhandlingene om en skatteavtale med Iran.

Det har skapt debatt. Finansdepartementet har i et nytt svar sagt at avtalen i praksis er stilt i bero, men at de vurderer oppfølging i samråd med Utenriksdepartementet.

En slik formulering er ikke nok for Ola Elvestuen. Venstre-politikeren har nå tatt saken opp med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Stortinget.

Han krever at avtalen avlyses helt.

- Regjeringen lever i sin egen verden. Når undertrykkelsen i Iran er så brutal og opprøret så sterkt, er det klart at de må legge til side denne typen avtaler, sier Elvestuen.

Burde reagert raskere

Han peker på at hundrevis er drept i opprøret mot regimets undertrykkelser. Samtidig har det kommet meldinger om at Iran sender droner til Russland som støtte i Putins krig.

- Forhandlingene har helt sikkert pågått også mens jeg var i regjering. Men de burde reagert raskere nå, når så mange dør mens de kjemper for helt grunnleggende menneskerettigheter og frihet, sier Elvestuen.

Norge og Iran signerer en såkalt «Double Tax Avoidance Agreement» (DTAA), kommer det fram av dokumentene Dagbladet har fått innsyn i.

Endret forklaring

Dagbladet har bedt Finansdepartementet om en kommentar, men får til svar at Elvestuens spørsmål må besvares i Stortinget først.

Regjeringen har gitt motstridende forklaringer på hvordan det lå an ned avtalen.

Finansdepartementet argumenterte først for avtalen overfor Dagbladet og understreket at de samtidig reagerte tydelig overfor Iran. Blant annet når det gjelder den mye omtalte iranske kvinnen som døde i politiets varetekt.

Etter at kritikken fra opposisjonen begynte å komme, opplyste de til Dagbladet om at avtalen skal ha blitt lagt midlertidig på is allerede i september.

- Ferdigstillelsen av skatteavtalen som er framforhandlet mellom Norge og Iran, ble stilt i bero i slutten av september som følge av utviklingen i landet, skrev statssekretær Lars Vangen (Sp) i en e-post nylig.

Dagbladet har flere ganger forsøkt å få innsyn i dokumentene som sier noe om detaljene i avtalen, men fått avslag fra Finansdepartementet.

Legitimerer regimet

- Er ikke en skatteavtale for næringslivet noe annet enn å støtte regimet direkte?

- Det er å legitimere regimet. Samtidig innebærer det også utveksling av informasjon, svarer Elvestuen (V).

Skatteavtalen regulerer hvilket av landene som får skattlegge en inntekt, og regler for å unngå dobbel beskatning.

Det kan bety at norsk næringsliv har planer om å etablere seg i Iran, hevdet en skatteekspert. Han advarte samtidig om at Iran og tredjeland kan få rett på informasjon om norske selskaper.

Skatteavtaler inneholder som regel bestemmelser om informasjonsutveksling. Gjennom en slik avtale kan iranske myndigheter be norske skattemyndigheter om informasjon om norske skattytere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer