Krever straksgrep fra bankene

Tverrpolitisk allianse advarer mot «pinlig» somling etter historisk rentekutt.

ADVARER: Bankene advares mot sommel når Norges Bank nå har kuttet styringsrenta til historisk lave 0 prosent. Foto: Bjørn Langsem
ADVARER: Bankene advares mot sommel når Norges Bank nå har kuttet styringsrenta til historisk lave 0 prosent. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank kuttet i dag styringsrenta til historisk lave 0 prosent. Målet er å gjøre det billigere å låne penger for både bedrifter og for folk flest.

Men hvor billig boliglånet blir, er ikke opp til Norges Bank - det bestemmer bankene selv. Nå møtes de med et bredt krav om å følge opp sentralbankes historiske rentekutt.

Pinlig sist

Det ble et saftig rabalder da landets største bank, DNB, nølte i flere dager før de senket boliglånsrenta med 0,5 prosentpoeng etter at Norges Bank jafset styringsrenta ned fra 1,5 prosent til 0,25 prosent i midten av mars.

- Helt uakseptabelt. Vi forlanger at bankene følger etter Norges Bank, og at det gjør det raskt, tordnet SV-leder Audun Lysbakken den gang.

Nå håper han bankene har lært:

- Den pinlige tregheten fra sist runde må ikke gjentas. Disse kuttene er ment for folk og næringsliv, og må nå fram til dem så raskt som mulig. Jeg håper bankene lærte av kritikken og vil handle raskere denne gangen, sier Lysbakken til Børsen.

- Norges Bank legger til grunn at kuttet skal føre til lavere bankrenter. Nå må vi få se bankene følge opp, til gode for de mange som nå sliter med å få endene til å møtes, tilføyer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer