Krever straksgrep fra bankene

Tverrpolitisk allianse advarer mot «pinlig» somling etter historisk rentekutt.

ADVARER: Bankene advares mot sommel når Norges Bank nå har kuttet styringsrenta til historisk lave 0 prosent. Foto: Bjørn Langsem
ADVARER: Bankene advares mot sommel når Norges Bank nå har kuttet styringsrenta til historisk lave 0 prosent. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank kuttet i dag styringsrenta til historisk lave 0 prosent. Målet er å gjøre det billigere å låne penger for både bedrifter og for folk flest.

Men hvor billig boliglånet blir, er ikke opp til Norges Bank - det bestemmer bankene selv. Nå møtes de med et bredt krav om å følge opp sentralbankes historiske rentekutt.

Pinlig sist

Det ble et saftig rabalder da landets største bank, DNB, nølte i flere dager før de senket boliglånsrenta med 0,5 prosentpoeng etter at Norges Bank jafset styringsrenta ned fra 1,5 prosent til 0,25 prosent i midten av mars.

- Helt uakseptabelt. Vi forlanger at bankene følger etter Norges Bank, og at det gjør det raskt, tordnet SV-leder Audun Lysbakken den gang.

Nå håper han bankene har lært:

- Den pinlige tregheten fra sist runde må ikke gjentas. Disse kuttene er ment for folk og næringsliv, og må nå fram til dem så raskt som mulig. Jeg håper bankene lærte av kritikken og vil handle raskere denne gangen, sier Lysbakken til Børsen.

- Norges Bank legger til grunn at kuttet skal føre til lavere bankrenter. Nå må vi få se bankene følge opp, til gode for de mange som nå sliter med å få endene til å møtes, tilføyer han.

Krever straksgrep

Kravet om et saftig rentekutt for folk flest kommer fra et bredt politisk spekter.

- Nå må bankene følge opp umiddelbart, er det klare budskapet fra Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Stortinget bruker store økonomiske muskler, ved å bruke av vår felles oljeformue. Norges Bank bruker de musklene de har til å sette ned renta til null. Det gjøres ikke fordi det er en krise i bankvesenet, eller for å øke lønnsomheten i norske banker, men for å sørge for at kjøpekraften tar seg opp, sier Vedum til Børsen.

Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi er heller ikke nådig.

- Bankene var litt sene i vendingen i forrige runde med kutt, og det spørs om de har kuttet så mye som fallet i pengemarkedsrentene skulle tilsi. Nå forventer jeg at bankene følger opp Norges Banks historiske kutt. Privatpersoner og bedrifter trenger virkelig lavere renter i den situasjonen vi står i nå, sier Limi.

Aldri vært så tydelig

- Folk flest må løpe til banken og kreve lavere lånerente enn de har i dag, istemmer administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener at Norges Bank er oppsiktsvekkende tydelig i sin begrunnelse for å senke styringsrenta.

- Jeg har aldri tidligere sett at Norges Bank har gitt så tydelige signaler til bankene om å kutte utlånsrentene som de gjør nå. Det er veldig bra. Nå er det opp til bankene å følge opp, sier Geving til Børsen.

Han mener bankene har masse å gå på:

- Bankene tjener for tida veldig godt i personmarkedet. Tapene kommer i bedriftsmarkedet. Men å velte disse tapene over på forbrukerne hører ikke noe sted hjemme, fastslår Geving.

Solide marginer

Eiendomsmegler-direktøren drar gjennom følgende regnestykke:

TYDELIG: Adm. dir Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TYDELIG: Adm. dir Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- For det første har bankenes marginer, altså forskjellen mellom innskuddsrente og utlånsrente, økt betydelig siden 12. mars. De fleste innskuddsrenter ligger nå mellom 0 og 0,25 prosent. Denne marginen finansierer 40 prosent av utlånene. For det andre er pengemarkedsrenten Nibor (det bankene betaler i rente når de låner på tremånederskontrakter) gått ned fra 1,93 prosent til 0,43 prosent. Den er ytterligere på vei ned. Det betyr - enkelt forklart - at bankenes finansieringskostnad har falt kraftig siden 12. mars, sier Geving.

- Sentralbanken er nå veldig tydelig på at de forventer at rentekuttet gir utslag i billigere lån for forbrukerne. Målet deres er dels å gjøre det litt lettere for dem som sliter, dels å bidra til at alle andre kan bruke litt mer penger for å bidra til å holde aktiviteten i gang, sier Geving til Børsen.

Ingen DNB-signaler

DNBs fungerende informasjonsdirektør Andreas Nyheim sier til Børsen at de ikke kan uttale som om eventuelle renteendringer før de går ut med dette i markedet.

- Vi skal være konkurransedyktige på pris, og følger naturligvis situasjonen i markedet tett etter dagens overraskende kutt. Vi kan ikke kommentere på framtidige renteendringer, det har vi ikke lov til, sier Nyheim.

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge oppfordrer forbrukerne til å være aktive.

- Det er en tøff og hard konkurranse mellom bankene, og forbrukerne må bruke konkurransesituasjonen til å sørge for å få god rente, sier han til Børsen.

Danske Bank kutter

En drøy time etter at sentralbanksjef Øystein Olsen fortalte om Norges Banks nullgrep, fulgte Danske Bank etter som den første av de større bankene.

- Vi justerer rentene for våre boliglån ned med inntil 0,40 prosentpoeng, sier landssjef Trond Mellingsæter i Danske Bank.

Justeringen skjer fra 25. mai for eksisterende kunder. Det er ikke bestemt hva laveste tilgjengelige rente blir etter kuttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer