Rødt:

Krever strømgrep: - Katastrofalt

Rødt frykter at det kan bli en økonomisk tøff høst for flere. Nå krever partiet straksgrep.

- AKUTT PROBLEM: Mandag ble det satt ny prisrekord på strøm og tirsdag vil prisen stige ytterligere. Foto: Terje Pedersen / NTB
- AKUTT PROBLEM: Mandag ble det satt ny prisrekord på strøm og tirsdag vil prisen stige ytterligere. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Akkurat nå er prisene katastrofale for dem som har minst, sier nyvalgt stortingsrepresentant for Rødt, Sofie Marhaug, til Børsen.

Strømprisene har skutt i været i løpet av høsten, og mandag morgen ble det satt ny prisrekord på strøm. Uvanlig tørre vannmagasiner og lite vind i Norge og resten av Europa er blant årsakene til det kraftige hoppet, og tirsdag er det ventet at prisen skal stige ytterligere.

Det kan svi for flere. Marhaug i Rødt krever nå strakshjelp for dem som står i en økonomisk sårbar situasjon.

- Å få en skyhøy regning sånn plutselig, kniper voldsomt for mennesker med lav inntekt. Rødt har levert et eget representantforslag for å adressere dette akutte problemet, sier hun.

- Velger mellom mat og varme

I representantforslaget til Stortinget viser Rødts representanter til analytikernes anslag om at strømregninga denne vinteren kan bli 2000 kroner høyere enn normalt per måned for en vanlig husstand.

Det vises også til at flere studenter har tatt opp forbrukslån for å betale strømregningene - slik NRK omtalte i september.

Sofie Marhaug er nyvalgt stortingsrepresentant for Rødt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Sofie Marhaug er nyvalgt stortingsrepresentant for Rødt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Det haster å ta politiske grep for å skåne folk fra skyhøye strømregninger. Forslagsstillerne viser til at Rødt både i januar 2019 og januar 2021 har stått i front for å sørge for at det har blitt utbetalt ekstra bostøtte for å hjelpe familier med strømregninga, skriver Rødt og fortsetter:

- Når strømprisene nå igjen er så høye at mange må velge mellom å ha det varmt nok i huset og ha mat på bordet, er det tydelig at det er behov for en varig styrking av det sosiale sikkerhetsnettet, noe Rødt har gått inn for, heter det.

- Størst regning

Marhaug utdyper:

- Vi mener at dette ikke utelukkende kan knyttes til bostøtten, fordi den er for smal til å fange opp alle som sliter.

Hun mener historien har vist at mange kan gå en økonomisk krevende vinter i møte.

- Jeg har vært i kontakt med utredningsseksjonen på Stortinget for å hente ut data som sier noe om hvem som får størst regning når prisene stiger. En analyse fra en liknende strømsituasjon i 2002-2003, viser at for den gruppen med lavest inntekt utgjorde strømregninga - eksklusiv nettleien - 16 prosent av inntekten.

- En forsmak

Ifølge NRK var strømprisen dyrest mellom klokka 8 og 9 mandag morgen. Da var kraftprisen 2,53 kroner per kilowattime (kWh) i Oslo og Kristiansand. Plusser du på avgifter og nettleie, lå prisen på 3,75 kroner per kwh.

Situasjonsbildet viser at strømkunder i Midt-Norge og Nord-Norge foreløpig slipper langt billigere unna.

- NVE er klare på at sterkere tilknytning til det europeiske strømmarkedet fører til høyere priser i Sør-Norge på sikt - og økende forskjeller mellom nord og sør. Dagens priser er muligens bare en forsmak på hva vi har i vente, sier Marhaug.

Støre lover tiltak

Rødt krever videre langt mer forutsigbarhet hva gjelder priser framover.

- Markedet gjør ikke forskjell på fattig og rik. Så selv om vi må redusere strømforbruket, har ikke dette særlig store konsekvenser for dem som allerede har råd til å varme opp husene sine. På sikt ønsker Rødt et toprissystem for strøm, slik at luksusforbruk blir dyrere og nødvendig forbruk får forutsigbare priser.

Mandag ettermiddag skriver TV 2 at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier regjeringen nå diskuterer ulike tiltak for å få ned strømprisene.

- På flere områder, elavgift, bostøtte og andre tiltak, så skal vi komme med tiltak på det. Det vil vi jobbe med i dagene som kommer, sier Støre til TV 2.

Han vil ikke utdype når disse tiltakene skal være på plass.

- Nå kommer vi med vårt forslag til endring i statsbudsjettet. Det vil være naturlig å se i den retning da, kanskje før også, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer