Norges Kina-politikk:

Krever svar: - Dekker aktivt over

Etter Dagbladets avsløringer om hemmelige brev og ulike signaler fra statsrådene, krever nå MDG at regjeringen kommer til Stortinget for å redegjøre for sin Kina-politikk.

BES OM Å REDEGJØRE: Etter sprikende signaler fra statsrådene, ber MDG nå Støre-regjeringen om å komme til Stortinget for å redegjøre for sin Kina-politikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BES OM Å REDEGJØRE: Etter sprikende signaler fra statsrådene, ber MDG nå Støre-regjeringen om å komme til Stortinget for å redegjøre for sin Kina-politikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi kommer nå til å be regjeringen om en redegjørelse for Kina-politikken. Borch-brevene er en liten, men utløsende sak som bekrefter nødvendigheten av det, sier Rasmus Hansson (MDG) til Dagbladet Børsen.

Dagbladet har tidligere omtalt at Norge har bedt Kina om å få utvide eksporten. I to brev sendt til Kina i mai, ber regjeringen om å få eksportere svinekjøtt, melk og meieriprodukter.

Både Venstre og Miljøpartiet De Grønne har reagert på dette. De peker på Kinas menneskerettighetsbrudd og sanksjoner mot land som har kritisert dem. Australia ble sanksjonert med toll av kineserne på nettopp landbruksvarer.

I ettertid har statsminister Jonas Gahr Støre hevdet at frihandelsavtalen med Kina står på stedet hvil og landbruksminister Sandra Borch har hevdet at de omtalte brevene bare var for å teste forholdet til kineserne.

Nå har MDG fått nok.

- Uten mål og mening

Hansson forklarer til Dagbladet at Borchs eksportsøknader til Kina er ett eksempel blant mange på at regjeringens Kina-politikk fortsetter i det uvisse.

- Regjeringens linje er svært tåkete og virker til å være helt uten mål og mening, sier Hansson.

- Framfor alt viser dialogen Dagbladet har avslørt at regjeringen er veldig lite troverdige når de påstår at deres politikk prioriterer demokrati og menneskerettigheter når de forhandler med verdens største diktatur, fortsetter Hansson.

BER OM REDEGJØRELSE: Rasmus Hansson (MDG) krever at regjeringen kommer til Stortinget for å redegjøre for sin Kina-politikk etter Dagbladets avsløringer. Foto: Annika Byrde / NTB
BER OM REDEGJØRELSE: Rasmus Hansson (MDG) krever at regjeringen kommer til Stortinget for å redegjøre for sin Kina-politikk etter Dagbladets avsløringer. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Han mener det er et totalt fravær av handlinger som underbygger regjeringens påstand om dette.

- Borch-brevene er et eksempel som tvert imot viser at i det øyeblikk det er en liten åpen glugge i Den kinesiske mur, så ser man en mulighet, enten om det gjelder griser eller melk. Dette er helt i uoverensstemmelse med den holdningen en menneskerettsstat kan ha til et diktatur som Kina, fortsetter Hansson.

- Tasser på sokkelesten

Mens andre land viser en helt klar holdning og handling overfor Kina, «tasser Norge bak på sokkelesten» i bakgrunnen, mener Hansson.

- Alt taler for at regjeringen innynder seg og er mer opptatt av å være lydig enn å stå imot Kinas autoritære og menneskefiendtlige politikk, og at regjeringen prioriterer et godt økonomisk forhold til Kina mye høyere enn menneskerettigheter, sier Hansson og konkluderer:

- Vi kan ikke fortsette med det sånn som Kina oppfører seg både internasjonalt og mot sin egen befolkning. Alt dette vil MDG be om en klargjøring om, sier Hansson.

I de to omtalte brevene forsikrer Borch om at de forplikter seg til en eventuell handel. De beskriver Kina som et viktig eksportmarked og trekker fram at Norge er gode på dyrehelse og dyrevelferd og lav antibiotikabruk.

Hun skriver også at de ser fram til et videre arbeid.

Når Børsen kommenterer at dette etter alle solemerker ser ut som en søknad, slår landbruksministeren fast at det ikke er det.

- Ja, men det er det ikke. Det er ikke en beslutning som er tatt. Det er mer for å sjekke markedet på samme måte som vi sjekker markedet i andre land. Hvis det dukker opp ting som truer sikkerhet eller informasjon, vil det være uaktuelt, sa Borch nylig til Børsen.

SENDTE BREV TIL KINA: Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SENDTE BREV TIL KINA: Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Tror ikke på Borch

Borch hevdet også at det ikke er noen strategi bak dette for å få til noen frihandelsavtale og understreket at det er forskjell på melkeprodukter og en stor kinesisk eieraktør.

Denne forklaringen har Hansson lite tro på.

- Når Borch påstår at disse brevene til Kina er sendt helt uavhengig av dialogen som utenriksminister Anniken Huitfeldt og statsminister Jonas Gahr Støre har i forhandlingene om en frihandelsavtale, så tilsier det i så fall at landbruksministeren driver sin egen utenrikspolitikk. Det er naturligvis svært lite trolig, sier Hansson.

Han mener derimot Dagbladets seineste avsløringer viser hvor uvillige regjeringen er til å være åpne om Kina-politikken.

- Regjeringens Kina-politikk er fullstendig i mørket overfor både Stortinget og opinionen, slår Hansson fast.

- Når vil dere be om en redegjørelse?

- Det blir så fort Stortinget våkner til høsten, dersom ikke regjeringen selv kommer med noen avklaringer før den tid, avslutter Hansson.

Dagbladet har forelagt Statsministerens kontor, Utenriksdepartementet og Landbruksdepartementet kritikken i denne saken, men har så langt ikke fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer