Norges Kina-politikk:

Krever svar: - Dekker aktivt over

Etter Dagbladets avsløringer om hemmelige brev og ulike signaler fra statsrådene, krever nå MDG at regjeringen kommer til Stortinget for å redegjøre for sin Kina-politikk.

BES OM Å REDEGJØRE: Etter sprikende signaler fra statsrådene, ber MDG nå Støre-regjeringen om å komme til Stortinget for å redegjøre for sin Kina-politikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BES OM Å REDEGJØRE: Etter sprikende signaler fra statsrådene, ber MDG nå Støre-regjeringen om å komme til Stortinget for å redegjøre for sin Kina-politikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi kommer nå til å be regjeringen om en redegjørelse for Kina-politikken. Borch-brevene er en liten, men utløsende sak som bekrefter nødvendigheten av det, sier Rasmus Hansson (MDG) til Dagbladet Børsen.

Dagbladet har tidligere omtalt at Norge har bedt Kina om å få utvide eksporten. I to brev sendt til Kina i mai, ber regjeringen om å få eksportere svinekjøtt, melk og meieriprodukter.

Både Venstre og Miljøpartiet De Grønne har reagert på dette. De peker på Kinas menneskerettighetsbrudd og sanksjoner mot land som har kritisert dem. Australia ble sanksjonert med toll av kineserne på nettopp landbruksvarer.

I ettertid har statsminister Jonas Gahr Støre hevdet at frihandelsavtalen med Kina står på stedet hvil og landbruksminister Sandra Borch har hevdet at de omtalte brevene bare var for å teste forholdet til kineserne.

Nå har MDG fått nok.

- Uten mål og mening

Hansson forklarer til Dagbladet at Borchs eksportsøknader til Kina er ett eksempel blant mange på at regjeringens Kina-politikk fortsetter i det uvisse.

- Regjeringens linje er svært tåkete og virker til å være helt uten mål og mening, sier Hansson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer