Krever svar fra Erna om Tangen-seminar

Statsminister Erna Solberg (H) må svare på en rekke spørsmål om Nicolai Tangens påkostede USA-seminar før han ble utnevnt til sjef for oljefondet.

FLERE TURER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum krever svar fra statsminister Erna Solberg, blant annet om det finnes eksempler på at statsråder eller høyere embedsfolk har deltatt på andre påspanderte seminarer med høy luksusfaktor i hennes regjeringstid. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FLERE TURER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum krever svar fra statsminister Erna Solberg, blant annet om det finnes eksempler på at statsråder eller høyere embedsfolk har deltatt på andre påspanderte seminarer med høy luksusfaktor i hennes regjeringstid. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer kraftig på avsløringene om at en rekke samfunnstopper lot seg spandere på da milliardæren Nicolai Tangen inviterte til et tre dager langt seminar i Philadelphia høsten 2019.

Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var blant deltakerne, i tillegg til blant andre oljefondets avtroppende sjef Yngve Slyngstad, regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og FN-ambassadør Mona Juul.

Mange milliardærer

Seminaret ble først omtalt i VG i helga. Nå må statsminister Erna Solberg (H) svare på fem skriftlige spørsmål fra Senterpartiets leder om alt fra omfanget av slike turer til praktisering av skatteregler for påspanderingen.

- Det finnes mange milliardærer i verden som har interesse av å bygge nettverk og indirekte skaffe seg innflytelse. Jeg har ikke noe grunnlag for å si at Nicolai Tangen ønsket å skaffe seg innflytelse gjennom dette seminaret. Men det er et faktum at kun kort tid etter en sånn fest, så fikk han en av Norges viktigste jobber da han ble sjef for Statens pensjonsfond utland, sier Vedum til Børsen.

- Jeg reagerer på forskjellsbehandlingen. Regjeringen har strammet inn på fordelsbeskatning for vanlige arbeidstakere. En bussjåfør kan ikke lenger få rabatt på en busstur uten å bli beskattet, for eksempel. Her har en statsråd og toppbyråkrater deltatt på et svært kostbart og åpenbart luksuriøst arrangement. Spørsmålet er om Solberg syns det er rimelig, sier Vedum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer