Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer kraftig på avsløringene om at en rekke samfunnstopper lot seg spandere på da milliardæren Nicolai Tangen inviterte til et tre dager langt seminar i Philadelphia høsten 2019.
Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var blant deltakerne, i tillegg til blant andre oljefondets avtroppende sjef Yngve Slyngstad, regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og FN-ambassadør Mona Juul.
Mange milliardærer
Seminaret ble først omtalt i VG i helga. Nå må statsminister Erna Solberg (H) svare på fem skriftlige spørsmål fra Senterpartiets leder om alt fra omfanget av slike turer til praktisering av skatteregler for påspanderingen.

Ba om tjeneste etter USA-turen
- Det finnes mange milliardærer i verden som har interesse av å bygge nettverk og indirekte skaffe seg innflytelse. Jeg har ikke noe grunnlag for å si at Nicolai Tangen ønsket å skaffe seg innflytelse gjennom dette seminaret. Men det er et faktum at kun kort tid etter en sånn fest, så fikk han en av Norges viktigste jobber da han ble sjef for Statens pensjonsfond utland, sier Vedum til Børsen.
- Jeg reagerer på forskjellsbehandlingen. Regjeringen har strammet inn på fordelsbeskatning for vanlige arbeidstakere. En bussjåfør kan ikke lenger få rabatt på en busstur uten å bli beskattet, for eksempel. Her har en statsråd og toppbyråkrater deltatt på et svært kostbart og åpenbart luksuriøst arrangement. Spørsmålet er om Solberg syns det er rimelig, sier Vedum.
Fem spørsmål til Erna
Norges Banks representantskap vedtok tirsdag at de vil granske ansettelsesprosessen da Nicolai Tangen fikk jobben som leder av oljefondet. I tillegg må statsministeren nå svare på disse spørsmålene fra Sp-lederen:
1. Anser statsministeren det greit at statens embetsmenn deltar på slike arrangement og mottar goder som er inkludert i et slikt arrangement?

Skal granske ansettelsen
2. Mener statsministeren det burde kreves åpenhet om deltakelse på slike arrangement fra statsråder og norske embetsmenn, og er dette tilstrekkelig ivaretatt når deltakelse ikke er oppført i statsrådens kalender?
3. Vet statsministeren om flere statsråder og embetsmenn som har deltatt på liknende arrangementer i hennes regjeringstid?
4. Anser statsministeren det som rimelig at regjeringen har strammet inn på fordelsbeskatningen for vanlige arbeidstakere i Norge, mens deltakelse på arrangement som nevnt ovenfor (Tangens USA-seminar) ikke oppgis til beskatning?
5. Har representanter for regjeringen blitt formelt eller uformelt orientert underveis i ansettelsesprosessen for sjef i NBIM (Norges Bank Investment Management, altså oljefondet)?

- Bryter kontant med norske grunnverdier
- Du spør om statsministeren kjenner til tilsvarende turer i hennes regjeringstid. Forventer du nå en total gjennomgang?
- Ja! Jeg regner med at den jobben er i gang allerede. Og jeg regner med at de tar dette på ytterste alvor, fordi de også selv ser hvor uheldig dette er. Det spesielle med denne turen er jo at så helt sentrale embetsmenn deltok, inkludert oljefondets sjef som utvilsomt er den norske stillingen det er størst interesse for ute i verden, sier Vedum.
- Syns det lukter
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) la tirsdag fram en bred gjennomgang av alle forhold knyttet til hans deltakelse på Tangen-seminaret da Isaksen var næringsminister.
Der kom det blant annet fram at fagavdelingen i Næringsdepartementet mente at seminaret ikke hadde et innhold som tilsa deltakelse fra statsråden. Det ble også opplyst at programmet for den øvrige USA-turen ble spikret etter at Røe Isaksen hadde takket ja til invitasjonen fra Tangen - og at departementet hadde glemt å betale for statsrådens hotellovernattinger.

Slyngstad med innrømmelse etter USA-turen: - Uheldig
- Røe Isaksen har nå beklaget flere forhold og påpeker dessuten at han ikke har hatt noe å gjøre med ansettelsesprosessen av Tangen. Holder ikke det?
- Han sier han har gjort åpenbart dårlige vurderinger. Det er jeg enig med ham i. Nå må vi få avklart om dette er et enkeltstående tilfelle, eller om andre statsråder har deltatt på liknende arrangement. Vi vet nå at Isaksen planla en tur ut fra et helgearrangement som han hadde lyst til å delta på. Og at han ikke ønsket offentlighet rundt det. Jeg syns det lukter av at det er noe her han i utgangspunktet ikke ønsket å vise fram, sier Vedum.
Regler mot bindinger
- Har du grunn til å tro at det er flere statsråder og embetsmenn som har deltatt på slike hemmelige turer?
- Jeg håper ikke det. Virkelig ikke. Vi har høy grad av tillit til hverandre i Norge, og det har vi hatt stor glede av de siste ukene. Da er det også viktig at det ryddes og skapes klarhet når slike ting kommer fram. Jeg håper dette blir en lærepenge, sier Sp-lederen.

- Vond smak i munnen
- Du reagerer på det du omtaler som forskjellsbehandling. Kan du utdype?
- Jeg skjønner at all den luksusen og påspanderingen er gøy. Men det er jo nettopp derfor vi må ha klarhet. Om du som vanlig ansatt i staten holder et foredrag, så er det innafor om du får en gave av symbolsk karakter, typisk sjokolade, blomster eller en rimelig flakse vin i godtgjørelse. Det er standarden. Så kan man muligens mene at det er i overkant forsiktig, men det er nå den linja vi har valgt å holde i Norge - for å være sikre på at det ikke skal skapes uheldige bindinger, sier Vedum.
Statsskretær ved Statsministerens kontor, Rune Alstadsæter, sier dette til Børsen:
- Vi på spørsmålene fra Vedum og skal svare innen fristen.
