Kullgruve i Longyearbyen, Svalbard

Krever svar om nedleggelse:
- Merkelig stille

Ukraina-krigen har reist sikkerhetspolitiske spørsmål rundt nedleggelsen av Norges siste kullgruve på Svalbard. LO-leder og gruveansatt Svein Jonny Albrigtsen mener at «det aggressive Russland» i større grad må tas hensyn til.

KJEMPER VIDERE: Svein Jonny Albrigtsen holder fast på jobben, og forventer flere svar rundt nedleggelsen. - Det er merkelig stille fra myndighetene, sier han til Børsen. Foto: Siri Åbø Wiersen
KJEMPER VIDERE: Svein Jonny Albrigtsen holder fast på jobben, og forventer flere svar rundt nedleggelsen. - Det er merkelig stille fra myndighetene, sier han til Børsen. Foto: Siri Åbø Wiersen Vis mer
Publisert

LONGYEARBYEN, SVALBARD (Børsen): - Jeg har kjempa lenge, men nå har det kommet en krig som gjør at sikkerhetsspørsmålet også må inn i vurderingen.

Børsen møter LO-leder, leder i Svalbard Arbeiderparti og ansatt i Store Norske Spitsbergen Kulkompani siden 1985, Svein Jonny Albrigtsen, i Gruve 7 på Svalbard.

Fra september 2023 skal byen fyres på diesel, og deretter en fornybar energikilde. Norges siste kullgruve legges derfor ned.

Albrigtsen er den som står i bresjen for å forlenge drifta av gruva. Arbeidet begynte for alvor i fjor, men etter krigens start har han reist de sikkerhetspolitiske spørsmålene på Oslo-politikernes agenda.

- Symbolpolitikk, kaller han nedleggelsen.

Bergverksordningen for Svalbard gjør det mulig for alle traktatlandene å søke om utmål. Ordningen er basert på prinsippet om at den som først finner en ressurs, får retten til den.

LEGGES NED: Gruve 7 er den siste norske kullgruva i drift. Innen september 2023 tas det siste kullet ut. Foto: Siri Åbø Wiersen
LEGGES NED: Gruve 7 er den siste norske kullgruva i drift. Innen september 2023 tas det siste kullet ut. Foto: Siri Åbø Wiersen Vis mer

- Mer aggressivt Russland

Kort fortalt vil det si at traktatlandene kan søke om utmål, som igjen kan gi rett til å utvinne mineral og bergarter som finnes på utmålet.

- Vi har et mer aggressivt Russland, og Kina i bakgrunnen. Det vil bli en kamp om ressurser i framtida, og hvor vil de søke seg da? Nordover, mener Albrigtsen.

Helt enkelt er det ifølge Albrigtsen to muligheter for å forlenge kull-eventyret på Svalbard. Enten må lokalpolitikerne vedta at byen skal drives på kull ei stund til, eller så må formålet for drifta av Gruve 7 endres.

- Da krigen ble et faktum, ble utmålsspørsmålet høyaktuelt. I det øyeblikket Store Norske slutter med gruvedrift, forsvinner utmålene i de frie hender. Det er merkelig stille fra myndighetene rundt dette, sier Albrigtsen.

- Vil være uheldig

Torbjørn Pedersen er professor i statsvitenskap ved Nord Universitet og har skrevet en rekke vitenskapelige publikasjoner om Svalbard-politikk.

Han påpeker at Store Norske har vært den største leverandøren av norsk tilstedeværelse på Svalbard, og at de sikrer at rettighetene til mineraler og bergarter forblir i norske hender.

- Store Norske trenger bergverkskompetanse, det vil være sikkerhetspolitisk uheldig om de ikke lenger klarer å ivareta utmålsforpliktelsene, sier han og legger til:

- Dersom norske myndigheter ikke lenger ønsker noen form for gruvevirksomhet på Svalbard, må de påse at alt nødvendig regelverk er på plass før Store Norske vingeklippes.

NORGES SISTE: Gruve 7 på Svalbard er Norges siste kullgruve. Foto: Siri Åbø Wiersen
NORGES SISTE: Gruve 7 på Svalbard er Norges siste kullgruve. Foto: Siri Åbø Wiersen Vis mer

- Moskva utfordrer ordenen

Videre sier Pedersen at den internasjonale interessen for Arktis er stor, og at en egen gruveby, tilsvarende Russlands Barentsburg, helt sikkert står på kinesernes ønskeliste.

- Kina har gått langt i å hevde at kinesisk forskningsnærvær i Ny-Ålesund gir Beijing en viss medbestemmelsesrett, både på Svalbard og i Arktis. Flere land ser til Svalbard og ønsker å skaffe seg et fotfeste, sier han.

Pedersen er tydelig på at Ukraina-krigen ikke endrer Svalbards folkerettslige status. Det som derimot har endret seg, er Russlands forhold til folkeretten.

- Moskva utfordrer nå med all tydelighet den regelbaserte internasjonale ordenen. Dette vil vi nok merke overalt, også på Svalbard og i våre havområder.

Børsen har stilt en rekke spørsmål til Justis- og beredskapsdepartementet om nedleggelse av gruva og sikkerhetspolitikk. Statssekretær John-Erik Vika svarer at den norske suvereniteten over Svalbard er ubestridt.

- Den er ikke på noen måte påvirket av hva slags aktivitet eller tilstedeværelse vi har på øygruppa, skriver han i en e-post.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

- Helt sinnssykt

- Det går ikke en dag uten at jeg får mailer og telefoner, etterspørselen etter kull er kjempestor.

Gruvesjef Per Nilssen forteller om rekorddager. 320 dollar per tonn, mot eksempelvis 70 dollar per tonn i april 2021. En femdobling.

I Barentsburg, rundt seks mil vest for Longyearbyen, har russerne på sin side oppgradert kullkraftverket for framtida.

- Det er ingen som har sett sånne kullpriser noen gang. Oljeprisen har gått opp med 30-40 prosent, mens kullet har steget med rundt 500 prosent. Det er helt sinnssykt.

REKORDTIDER: Som en konsekvens av russiske sanksjoner og høye energipriser kan gruvesjef Per Nilssen selge kull til rekordpriser. Foto: Siri Åbø Wiersen
REKORDTIDER: Som en konsekvens av russiske sanksjoner og høye energipriser kan gruvesjef Per Nilssen selge kull til rekordpriser. Foto: Siri Åbø Wiersen Vis mer

Likevel ikke lønnsomt

Målet er å ta ut 125 000 tonn i 2022. Omtrent en tredjedel går til energiverket i byen, mens resten går sørover.

Administrerende direktør i Store Norske, Jan Morten Ertsaas, har ikke tro på at Gruve 7 på sikt kan drives lønnsomt, til tross for det som nå er historisk høye markedspriser.

- Det ligger til grunn for styrets beslutning om å legge ned. Når kullkraftverket avvikles, faller formålet med drift av Gruve 7 bort, sier han til Børsen.

Longyearbyen lokalstyre har varslet at de vil kvalitetssikre omstillingsplanen på bakgrunn av de høye dieselprisene. Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) sier til Børsen at planen uansett ligger fast.

- Hovedårsaken til utfasing av kullkraftverket er forsyningssikkerhet og høye driftsutgifter. I tillegg kommer Co₂-avtrykk. Sannsynligheten for å forlenge avtalen for leveranse av kull er ganske lav, sier Olsen.

LAGER: Etter planen skal det hentes ut 125 000 tonn kull fra Gruve 7 i 2022. En tredjedel går lokalt, mens det resterende havner her før det skipes ut. Foto: Siri Åbø Wiersen
LAGER: Etter planen skal det hentes ut 125 000 tonn kull fra Gruve 7 i 2022. En tredjedel går lokalt, mens det resterende havner her før det skipes ut. Foto: Siri Åbø Wiersen Vis mer

Mister utmål

Store Norske har i dag 335 utmål på Svalbard. Opprettholdelse av disse forsvares ved arbeidsplikt og at de utgjør framtidige driftsreserver. Når drifta i Gruve 7 avsluttes vil man ikke lenger kunne holde på alle utmålene, forteller Ertsaas.

- Vi har gjort vurderinger av videre drift basert på ressurssituasjonen i Gruve 7, framtidige markedsutsikter, lønnsomhet og utvikling av selskapet. Samtidig passer vi på at vår eier, Nærings- og fiskeridepartementet, er klar over hva konsekvensene av våre beslutninger blir, sier han og legger til:

- Staten vet at når vi ikke lenger driver Gruve 7 eller annen bergvirksomhet, så kan vi ikke opprettholde utmålene våre.

De fleste utmålene til Store Norske ligger i områder som allerede er vernet, ifølge Ertsaas.

- Ikke naturlig å fortsette

Nærings- og fiskeridepartementet sier til Børsen at statens mål, som eier i Store Norske, blant annet er å bidra til at energiverket i Longyearbyen har tilgang til stabil kullforsyning, gjennom drift av Gruve 7.

- Gruvedrifta har gått med betydelig underskudd de siste åra. For 2022 er det bevilget 51 millioner kroner over statsbudsjettet i tilskudd for å dekke det anslåtte driftsunderskuddet, sier statssekretær Halvard Ingebrigtsen.

Han peker videre på at å bruke store statlige pengebeløp på å subsidiere kulldrift samtidig som klimagassutslippene skal reduseres, ikke vil være naturlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer