Kullgruve i Longyearbyen, Svalbard

Krever svar om nedleggelse:
- Merkelig stille

Ukraina-krigen har reist sikkerhetspolitiske spørsmål rundt nedleggelsen av Norges siste kullgruve på Svalbard. LO-leder og gruveansatt Svein Jonny Albrigtsen mener at «det aggressive Russland» i større grad må tas hensyn til.

KJEMPER VIDERE: Svein Jonny Albrigtsen holder fast på jobben, og forventer flere svar rundt nedleggelsen. - Det er merkelig stille fra myndighetene, sier han til Børsen. Foto: Siri Åbø Wiersen
KJEMPER VIDERE: Svein Jonny Albrigtsen holder fast på jobben, og forventer flere svar rundt nedleggelsen. - Det er merkelig stille fra myndighetene, sier han til Børsen. Foto: Siri Åbø Wiersen Vis mer
Publisert

LONGYEARBYEN, SVALBARD (Børsen): - Jeg har kjempa lenge, men nå har det kommet en krig som gjør at sikkerhetsspørsmålet også må inn i vurderingen.

Børsen møter LO-leder, leder i Svalbard Arbeiderparti og ansatt i Store Norske Spitsbergen Kulkompani siden 1985, Svein Jonny Albrigtsen, i Gruve 7 på Svalbard.

Fra september 2023 skal byen fyres på diesel, og deretter en fornybar energikilde. Norges siste kullgruve legges derfor ned.

Albrigtsen er den som står i bresjen for å forlenge drifta av gruva. Arbeidet begynte for alvor i fjor, men etter krigens start har han reist de sikkerhetspolitiske spørsmålene på Oslo-politikernes agenda.

- Symbolpolitikk, kaller han nedleggelsen.

Bergverksordningen for Svalbard gjør det mulig for alle traktatlandene å søke om utmål. Ordningen er basert på prinsippet om at den som først finner en ressurs, får retten til den.

- Mer aggressivt Russland

Kort fortalt vil det si at traktatlandene kan søke om utmål, som igjen kan gi rett til å utvinne mineral og bergarter som finnes på utmålet.

- Vi har et mer aggressivt Russland, og Kina i bakgrunnen. Det vil bli en kamp om ressurser i framtida, og hvor vil de søke seg da? Nordover, mener Albrigtsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer