Krever svar på nye spørsmål etter Tangen-møte

Har holdt ekstraordinært møte i Tangen-saken.

KREVER SVAR: Julie Brodtkorb vil ha flere svar om ansettelsen av Nicolai Tangen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag har sentralbanksjef Øystein Olsen redegjort for representantskapet i Norges Bank om prosessen med å ansette Nicolai Tangen som ny oljefondsjef.

Representantskapet, hvis oppgave er å føre tilsyn med driften av Norges Bank og med oljefondet, har også fått anledning til å stille spørsmål om prosessen i det ekstraordinære møtet.

Representantskapets leder, Julie Brodtkorp, møtte Børsen drøye fire timer etter at møtet startet onsdag. Hun ønsket derimot ikke å gå i detalj på hva som ble diskutert.

- Vi har fått en redegjørelse fra sentralbanksjef Øystein Olsen, og stilt en rekke spørsmål. Det er da blitt satt ned noen skriftlige spørsmål der vi ber om tilbakemelding fra hovedstyret. Når vi har mottatt dette vil representantskapet behandle saken videre.

Brodtkorp ville ikke si nærmere hva slags spørsmål som fortsatt står ubesvart.

- Uro

Ifølge NTB sto flere temaer på dagsordenen på onsdagens møte. I tillegg til selve ansettelsesprosessen, ønsket representantskapet å se nærmere på Tangens private investeringer. De ville også vurdere om nåværende sjef for oljefondet Yngve Slyngstad har opptrådt innenfor regelverket.

Brodtkorp er tydelig på at det ikke er heldig med all uroen rundt den nå mye omtalte ansettelsesprosessen.

- Jeg tror alle skjønner at det å ha uro rundt en ansettelse ikke er heldig for noen organisasjon - heller ikke Norges Bank, sier hun til NTB.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Seminaret

Det var i helga at VG omtalte Nicolai Tangens seminar, som fant sted i november i fjor. Blant seminardeltakerne var avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad. Han ble påspandert hotellopphold, middag og flytur fra Pennsylvania til Oslo.

Slyngstad har erkjent at det var «uheldig» at han lot Tangen betale for flyturen.

Etter seminaret sendte Tangen en e-post til Slyngstad hvor han ba om en tjeneste.

«Jeg lurte på om jeg kunne spørre deg om en liten tjeneste? Dine sko som leder av NBIM blir veldig vanskelige å fylle, men noen må jo forsøke, og vi var så vidt innom dette i Philadelphia. Hadde du hatt 30 min på et tidspunkt for å fortelle meg hva jobben innebærer med politiske føringer, muligheter og den slags?» skrev Tangen.

På grunn av dette har det de siste dagene blitt stilt spørsmål ved prosessen som førte til at Tangen ble ansatt som ny oljefondsjef i mars i år.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har avvist at det finnes noen koblinger mellom seminaret og ansettelsen. Tangen har påpekt at han sendte ut invitasjoner til seminaret i 2018, og at ingen fra ansettelsesutvalget deltok. Daværende oljefondsjef Slyngstad hadde ikke en rolle i ansettelsen.

Artikkelen fortsetter under:

Søkerlistene

Etter søknadsfristens utløp 25. februar publiserte Norges Bank en søkerliste til jobben som oljefondsjef. På denne listen sto ikke Nicolai Tangen, men ble oppført på den offentlige søkerlista som ble frigitt før vedtak i Hovedstyret 24. mars.

«Det følger ikke av offentligloven noe utvidet krav om publisering av oppdaterte søkerlister. Men Norges Bank erkjenner at det kunne ligge en forventning om at dette blir gjort, all den tid Norges Bank først valgte å publisere en offentlig søkerliste til en stilling det var knyttet stor offentlig interesse til», skriver Norges Bank.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer