Tirsdag ettermiddag bekreftet EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, at EU foreslår nye kraftige sanksjoner mot Russland.
Blant de foreslåtte sanksjonene er et forbud mot at russiske skip skal få legge til kai i europeiske havner.
- Vi har alle sett de grufulle bildene fra Butsja og andre områder russiske styrker nylig har forlatt. Disse grusomhetene kan ikke, og vil ikke, stå ubesvart, sier von der Leyen i en uttalelse tirsdag.
Norges regjering har fram til dags dato vært tydelig på vi skal følge EUs sanksjoner mot Russland. Samtidig har fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) vært klar på at det er «en helt grunnleggende interesse» for Norge å ivareta fiskerisamarbeidet med Russland.

Varsler kraftige sanksjoner
- EU er godt kjent med de interessene vi har og at det er en grunnleggende norsk interesse og at det norsk-russiske fiskerisamarbeidet skal videreføres også i denne krisen, sa Skjæran til NRK forrige måned.
Han understreket samtidig at han ikke ønsket å spekulere på hva Norge ville foreta seg, dersom EU skulle innføre et forbud mot russiske skip i europeiske havner.
Da Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj talte til Stortinget forrige uke, var stenging av havner for russiske fartøy en av de klareste forespørslene han kom med.
Svaret fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var imidlertid klokkeklart:
- Det er ikke aktuelt for Norge i dag å stenge havner. Vi ligger der vi gjør og har den kysten vi har, vi har de havnene vi har og vi har et ansvar for å forvalte både ressurser og trafikk langs sjøen, sa han til NRK etter Zelenskyjs tale til Stortinget.
- Må umiddelbart følge etter
Nå krever imidlertid Venstre at regjeringen kaster seg rundt og stenger russiske skip ute av norske havner umiddelbart.
- EU har i dag kunngjort at de vil stenge havner for russiske skip. Nå kan ikke lenger den norske regjeringen skyve EU foran seg: Nå må Norge umiddelbart følge etter EU og stenge også norske havner for russiske skip, krever stortingsrepresentant Alfred Bjørlo fra Venstre.

Halvparten av Russlands rikeste unnslipper
Bjørlo, som er medlem i næringskomiteen, mener det er mye som tyder på at Vestens sanksjoner mot Russland så langt ikke har vært kraftige nok.
- Det er fortsatt for mye handel med Russland til at vi greier å stoppe pengestrømmene til landet. Nå viser EU lederskap. Norge må umiddelbart slutte seg til både stenging av havner og andre forsterkede sanksjonstiltak varslet av EU i dag, fortsetter Bjørlo.
Fiskeriminister Skjæran har foreløpig ikke besvart Børsens henvendelser om hva Norge nå vil foreta seg.
Viser til norske interesser
Onsdag forrige uke besvarte Skjæran imidlertid et skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG), som ville vite om statsråden hadde vurdert stans av mottak av russiske fangster og fartøyer.

Håver inn: - Sanksjonene biter ikke
I sitt svar understreket fiskeriministeren at det er helt grunnleggende for norske interesser å ta vare på fiskerisamarbeidet, til tross for at regjeringen på det sterkeste fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina og stort sett følger EUs sanksjonsregime.
- Norge har samarbeidet på et fiskerifaglig nivå med Russland i snart 50 år, gjennom et skiftende politiske klima. Samarbeidet ble etablert under den kalde krigen. Fiskerisamarbeidet er viktig for å sikre videreføring av vår felles bærekraftige fiskeriforvaltning i nordområdene, slik at vi tar vare på verdens største torskebestand og de andre fiskebestandene i Barentshavet som vi deler med Russland, skrev blant annet Skjæran.
- Penger ikke et argument
Til Dagbladet Børsen er Hansson klar på at Norge bør følge etter EU dersom dette nå blir vedtatt av medlemslandene.
- Det må være en selvfølge, sier Hansson.
Han understreker at det kan medføre en betydelig kostnad for de næringene og samfunnene som rammes av et slikt forbud. Det må vi vurdere å kompensere, men det kan ikke være et argument for at Norge skal la være, mener han.
- Mange andre europeiske land har kuttet handel med Russland på områder som er viktig for seg og til kostnad for seg selv. Nå bør Norge gjøre det samme, både for å støtte Ukraina i kampen mot Russland og i solidaritet med andre europeiske land, sier Hansson.