Skjenkestopp

KrF-leder krever åpne kraner

KrF-politiker Helge Hafsås krever at skjenkestoppen avsluttes. - Vi kan ikke være så blåøyd at vi tror vi får vekk alkoholen, sier han.

VILLE FESTER: Leder i Hemsedal KrF, Helge Hafsås (til venstre), krever at ølkranene må åpnes igjen. Han frykter lignende tilstander som i påsken, da det var ville fester i skibygda. Her sammen med tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Hemsedal KrF
VILLE FESTER: Leder i Hemsedal KrF, Helge Hafsås (til venstre), krever at ølkranene må åpnes igjen. Han frykter lignende tilstander som i påsken, da det var ville fester i skibygda. Her sammen med tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Hemsedal KrF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Sett med Hemsedal sine øyne, er det mye bedre med kontrollerte former for servering, enn ville fester på hytter.

Det sier lokalpolitiker Helge Hafsås i skibygda Hemsedal.

Han tilhører et parti som til dagen ikke forbindes med liberal skjenkepolitikk. Hafsås er nemlig leder i Hemsedal KrF.

I sitt partiprogram vil KrF blant annet kutte skjenketida til klokka 02.00, merke alkohol på samme måte som tobakk, og sette ned et utvalg for å redusere alkoholforbruket.

Frykter kaos

Men nå ønsker altså KrF-eren en mer liberal alkoholpolitikk enn regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som har fattet tiltakene som blant annet innebærer full skjenkestopp. Ap og Sp står tradisjonelt for en langt løsere linje i skjenkepolitikken enn Hafsås' parti.

Det var Hallingdølen som først skrev om saken.

Fra 16. desember er all alkoholservering forbudt i Norge, som ledd i de inngripende tiltakene for å stoppe spredningen av omikron-varianten av coronaviruset.

BEDRE MED SKJENK: Leder i Hemsedal KrF Helge Hafsås vil heller ha åpne kraner enn ville privatfester. Foto: Hemsedal KrF.
BEDRE MED SKJENK: Leder i Hemsedal KrF Helge Hafsås vil heller ha åpne kraner enn ville privatfester. Foto: Hemsedal KrF. Vis mer

I Hemsedal har det vært storinnrykk i romjula og nyttårshelga. Bygda er kjent som et yndet reisemål for skiturister og festglade ungdommer. Hafsås er bekymret for at skjenkestoppen vil føre til både villere festing og mer smittespredning fremover, og sikter til:

- Vi vet hvordan påsken var her oppe. Da var det fullstendig kaos og mye smitte. Det førte til stort smittesporingsarbeid for kommunen.

I stedet for private fester i hytter og leiligheter tror Hafsås man kan redusere både smitte og utagerende festing med å åpne utestedene i bygda.

- Smittevernmessig er det bedre. Næringen, som sliter allerede, blir lite hyllet for arbeidet de har gjort med registrering, å sørge for avstand og å hjelpe med smittesporing.

- Blåøyd

Hafsås tror skjenkestoppen ikke stopper skituristene fra å komme til Hemsedal, men heller presser dem inn i hytter og leiligheter, der folk fra ulike deler av landet fester tett i tett.

- Det er på tide å tenke litt rundt det. Dette gjelder ikke bare Hemsedal, men flere steder i landet der man ser at det blir store fester i private leiligheter med 30 - 40 stykker.

- 20 - 30 personer i en treseter på ei hytte er mer smittefarlig det enn å ha kontroll på det på et utested.

Med utspillet stiller Hafsås seg bak NHO Reiseliv, Fellesforbundet og MDG, som alle krever at skjenkestoppen oppheves med en gang. Rasmus Hansson (MDG) kalte onsdag forbudet mot alkoholservering næringsfiendtlig.

En medlemsundersøkelse fra NHO reiseliv viser at 34 prosent av medlemsbedriftene ser på konkurs som en reell fare. I utelivet frykter hele 47 prosent det samme.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

Lokalpolitikeren peker på at det er vanskelig å begrense hyttefester, men at man på puber og diskotek kan sette maksantall på gjester.

Helge Hafsås anerkjenner at det kan virke spesielt at en KrF-politiker ber om mer alkoholservering. Han mener likevel han taler fornuftens sak.

- Det er riktig at KrF tradisjonelt sett er mot alkoholservering og KrF har stemt ned flere skjenkeløyver her i Hemsedal. Men jeg ønsker at det skal være mest mulig kontrollert. Vi kan ikke være så blåøyd at vi tror vi får vekk alkoholen, sier Hafsås.

- Jeg står 100 prosent inne for det jeg sier. Det er mye bedre med kontroll på alkoholserveringen. Hvis jeg blir ekskludert fra KrF for dette her så skal jeg gå ned med flagget til topps, fortsetter han spøkefullt.

Dagbladet har bedt KrF-leder Olaug Bollestad om en kommentar til denne saken, men uten hell. Hun viser til de nasjonale retningslinjene og helsefaglige råd.

- Må vente og se

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) forsvarte onsdag skjenkestoppen til Dagbladet Børsen. I en e-post skriver han at det er for tidlig å si noe om lettelser, men vedgår at forbudet er inngripende.

- Dette er næringer som har hatt det vanskelig lenge og jeg forstår veldig godt at mange er fortvilet og frustrert. Smitteverntiltakene regjeringen har innført varer i første omgang til midten av januar. Situasjonen kan endre seg fort, og vi må vente og se utviklingen før vi kommer med nye vurderinger. Forhåpentligvis ser vi nå en positiv effekt på vaksinering og sykehusinnleggelser. Vi har satt inn kraftige smitteverntiltak for å beholde kontrollen og for å unngå at helse- og omsorgstjenesten blir overbelastet. Vi må hele tiden veie ulike hensyn opp mot hverandre når vi setter inn tiltak, skriver Vestre.

- Ordningene vil på ingen måte være perfekte for alle, men håpet til regjeringen er at summen av disse vil bidra til å skape forutsigbarhet og bidra til at flest mulig skal ha trygghet for arbeidet, fortsetter næringsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer