NHO-undersøkelse

Krigen presser: - Perfekt storm

Prispress og forsyningstrøbbel sender bølger av usikkerhet og bekymringer over norske bedrifter, viser fersk NHO-undersøkelse.

PRIS-SJOKK: Byggebransjen er blant dem som nå roper varsko som følge av krigen i Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PRIS-SJOKK: Byggebransjen er blant dem som nå roper varsko som følge av krigen i Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Krigen i Ukraina gir et kraftig prispress, flaskehalser og økt usikkerhet. Resultatet blir lavere aktivitet og dårligere inntjening, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Pessimismen er størst for bilbransjen og bygg- og anlegg. Reiselivet, som ble hardest rammet av pandemien, er nå den nest mest optimistiske av alle NHOs bransjeforeninger.

- Det er en kraftig tvist. Ting har flyttet seg fra å være pandemirammet og nedstengt, til et kostnadssjokk som rammer bransjer som er avhengig av varer og energi for å produsere, sier Dørum.

- Mye mer enn normalt

Norges Bank og uavhengige eksperter har anslått prisveksten til å bli 3,3 - 3,4 prosent i løpet av 2022. Dette kan imidlertid fort bli overgått med kraftigere tall, skal vi tro svarene i NHOs undersøkelse.

Halvparten av bedriftene sier at de har eller vil øke utsalgsprisene mer enn veksten i konsumprisene det siste året - oppgitt til 3,5 prosent.

- Da vi spurte om det samme i september, var også bakteppet økte kostnader. Da svarte 30 prosent at de ville øke prisene mer enn konsumprisindeksen - den gang oppgitt til 3 prosent, sier Dørum.

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

Dette kommer på toppen av et allerede utfordrende bilde:

  • Fem av seks bedrifter melder at innkjøpskostnadene har steget mer enn normalt de siste tre månedene. Over halvparten sier at de har økt mye mer enn normalt.
  • En av fire sier at de venter redusert aktivitet som følge av økte innkjøpskostnader.
  • Tre av fem venter stor eller middels reduksjon i driftsresultatet som følge av økte kostnader.

Dørum minner om enda en mulig negativ ringvirkning:

- Lavere driftsresultat og økt usikkerhet kan jo påvirke både investeringslysten og investeringsevnen, sier han til Børsen.

Flere pessimister

NHOs fremste makrotallknuser mener at svarene i undersøkelsen ikke er overraskende, når krigen i Ukraina nå fører til en kombinasjon av prisvekst og mangel på leveranser.

- Vi får mange meldinger fra medlemsbedrifter om at alt er blitt veldig mye dyrere når de svinger innom trelasthandleren, og mange andre som rapporterer at de ikke får tak i delene de trenger, sier han.

I det store bildet er norske bedrifters framtidstro kraftig svekket sammenliknet med NHO-undersøkelsen for bare fire uker siden.

  • For fire uker siden sa 31 prosent at de ventet bedre tider det neste halve året. Nå er andelen optimister sunket til 25 prosent.
  • For fire uker siden sa bare 17 prosent at de ventet forverring det neste halve året. Nå er andelen pessimister økt til 23 prosent.
GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

- Det er på mange måter en perfekt storm. Først hadde vi pandemien med en kraftig global vridning av forbruk fra tjenester til varer, og alle flaskehalsproblemer som følge av det. Og nå krig og sanksjoner, som rammer noen av de største råvareprodusentene i verden innen energi, mat, ingredienser til gjødsel, metaller og mineraler. I tillegg til dette, og litt under radaren, strammer Kina inn på smittevern. Det påvirker også disse verdikjedene, sier Dørum.

- Hvilke utslag kan dette gi?

- Aktører i bygg- og anlegg som leverer til kontraktsfestede priser, forteller nå at marginene går fløyten, fordi diesel, stål og trelast er blitt dyrere. Da er det også færre som våger å regne på nye oppdrag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer