NHO-undersøkelse

Krigen presser: - Perfekt storm

Prispress og forsyningstrøbbel sender bølger av usikkerhet og bekymringer over norske bedrifter, viser fersk NHO-undersøkelse.

PRIS-SJOKK: Byggebransjen er blant dem som nå roper varsko som følge av krigen i Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PRIS-SJOKK: Byggebransjen er blant dem som nå roper varsko som følge av krigen i Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Krigen i Ukraina gir et kraftig prispress, flaskehalser og økt usikkerhet. Resultatet blir lavere aktivitet og dårligere inntjening, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Pessimismen er størst for bilbransjen og bygg- og anlegg. Reiselivet, som ble hardest rammet av pandemien, er nå den nest mest optimistiske av alle NHOs bransjeforeninger.

- Det er en kraftig tvist. Ting har flyttet seg fra å være pandemirammet og nedstengt, til et kostnadssjokk som rammer bransjer som er avhengig av varer og energi for å produsere, sier Dørum.

- Mye mer enn normalt

Norges Bank og uavhengige eksperter har anslått prisveksten til å bli 3,3 - 3,4 prosent i løpet av 2022. Dette kan imidlertid fort bli overgått med kraftigere tall, skal vi tro svarene i NHOs undersøkelse.

Halvparten av bedriftene sier at de har eller vil øke utsalgsprisene mer enn veksten i konsumprisene det siste året - oppgitt til 3,5 prosent.

- Da vi spurte om det samme i september, var også bakteppet økte kostnader. Da svarte 30 prosent at de ville øke prisene mer enn konsumprisindeksen - den gang oppgitt til 3 prosent, sier Dørum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer