Krigen skaper valuta-boom

Putins krigføring har styrket valutaene til nabolandene kraftig. Russiske flyktninger tar med seg milliarder over grensene.

PÅ FLUKT: Pengene de russiske flyktningene har i lomma, har styrket økonomien til nabolandene. Foto: AP Photo/Zurab Tsertsvadze
PÅ FLUKT: Pengene de russiske flyktningene har i lomma, har styrket økonomien til nabolandene. Foto: AP Photo/Zurab Tsertsvadze Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Russland invaderte Ukraina, har tusenvis av russere flyktet over grensa til nabolandene. Dette har sendt valutakursene til de tidligere sovjetstatene til himmels.

Armensk dram er den valutaen som yter best mot den amerikanske dollaren, ifølge Bloomberg. Den har steget med 22 prosent det siste året.

Også georgisk lari og tadjikisk somoni har styrket seg kraftig.

For et par uker siden var OsloMet-forsker Jørn Holm-Hansen på reise i blant annet Armenia og Georgia. Han merket en tydelig endring i demografien.

Andelen russere hadde nemlig økt betraktelig.

Millionflukten fra Russland

Ifølge Reuters hadde opp til 700 000 russere flyktet fra hjemlandet i oktober. Holm-Hansen tror tallet kan være enda høyere nå, og foreslår at opp mot én million har forlatt Russland.

- Det er viktig å presisere at de gjerne ikke flykter, men at de har reist ut av Russland midlertidig, påpeker han overfor Børsen.

Det er flere grunner til at russerne bosetter seg i disse små, tidligere sovjetstatene, ifølge MarketWatch. Mange snakker russisk, og det er enkelt å sette inn penger i de lokale bankene. I tillegg er det relativt problemfritt å krysse grensa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer