Etter at Russland invaderte Ukraina, har tusenvis av russere flyktet over grensa til nabolandene. Dette har sendt valutakursene til de tidligere sovjetstatene til himmels.
Armensk dram er den valutaen som yter best mot den amerikanske dollaren, ifølge Bloomberg. Den har steget med 22 prosent det siste året.
Også georgisk lari og tadjikisk somoni har styrket seg kraftig.
For et par uker siden var OsloMet-forsker Jørn Holm-Hansen på reise i blant annet Armenia og Georgia. Han merket en tydelig endring i demografien.
Andelen russere hadde nemlig økt betraktelig.

«Dr. Doom» med dyster spådom
Millionflukten fra Russland
Ifølge Reuters hadde opp til 700 000 russere flyktet fra hjemlandet i oktober. Holm-Hansen tror tallet kan være enda høyere nå, og foreslår at opp mot én million har forlatt Russland.
- Det er viktig å presisere at de gjerne ikke flykter, men at de har reist ut av Russland midlertidig, påpeker han overfor Børsen.

Det er flere grunner til at russerne bosetter seg i disse små, tidligere sovjetstatene, ifølge MarketWatch. Mange snakker russisk, og det er enkelt å sette inn penger i de lokale bankene. I tillegg er det relativt problemfritt å krysse grensa.
Den største bølgen med russiske flyktninger kom etter at Putin i september varslet en delvis mobilisering av 300 000 flere soldater.
- Mange fikk seg en oppvekker, og skjønte at det var alvor. Da var det mange som dro, sier Holm-Hansen.

«Etisk mareritt»: - Pest eller kolera
Tar med pengene
Holm-Hansen forklarer at den økte verdiskapningen i nabolandene kan skyldes at det gjerne er de mest ressurssterke som drar fra Russland.
- Levestandarden er ujevnt fordelt i Russland, og den er spesielt høy i Moskva og St. Petersburg. Det er gjerne disse som drar, og da trekker de med seg en god del penger, sier han, og legger til:
- Ofte har de også med seg kompetanse som kan utnyttes.
Dette har ført til et blaff i økonomien for nabolandene. Størst er veksten for de minste statene.

- Forverrer situasjonen
Sanksjoner skaper summer
Så langt i år har pengeoverføringene inn til Georgia fra Russland femdoblet seg. Disse står for 60 prosent av alle overføringene som er gjort, og tilsvarer en sum på over 1,75 milliarder dollar, ifølge Georgias nasjonalbank.
Overføringer til Armenia tilsvarte 2,8 milliarder i løpet av årets ti første måneder. I forhold til samme periode i fjor er dette nær en firedobling.
De enorme kapitalinnskuddene har styrket valutareservene og gitt økonomien en kraftig vekst.

Ved krigens start var de økonomiske utsiktene dårlige. De russiske nabolandene fryktet at de internasjonale sanksjonene som ble lagt på deres viktigste handelspartner, ville slå tilbake på dem.
De samme sanksjonene har imidlertid ført til at vestlige firmaer har trekt seg ut fra Russland. Selskaper som tidligere har hatt kontorer i Moskva og St. Petersburg, har nå flyttet avdelingene til de omkringliggende landene.
Flere russere velger også å jobbe eksternt for russiske selskaper.

Tok bilde med sanksjonert russer
Hipstere inntar Jerevan
Det er gjerne unge russere som er sysselsatt innenfor IT-sektoren, som drar.
- Opptil 10 prosent av ansatte i IT-selskaper har forlatt landet og har ikke kommet tilbake. Totalt oppholder rundt 100 000 russiske IT-spesialister seg i utlandet, sier Maksut Sjadayev, minister for digital utvikling, til russiske nyhetsbyråer tirsdag.
Endringen i demografi var tydelig merkbar under Holm-Hansens nylige opphold i de tidligere sovjetstatene.
- Hvis man gikk og skulle ta en kaffe på en bra kaffebar, så satt det veldig mange unge hipstere der som fint kunne hørt hjemme på St. Hanshaugen eller på Grünerløkka, forteller han.
Til tross for at valutaen styrkes, er det ikke alle som ønsker de nye immigrantene velkommen.
- Det er en del motvilje mot russerne som kommer, i flere land. For eksempel i Georgia er det en del antirussiske holdninger, opplyser Holm-Hansen.