«Krigskassa» frosset: Truer med søksmål

Russland truer med å gå til søksmål for å få tilgang til utenlandsreservene som er frosset som følge av sanksjoner.

SØKSMÅL: Russland truer på nytt med søksmål som relaterer seg til Vestens sanksjoner mot dem. Foto: Mikhail Klimentyev / Pool Photo via AP / NTB
SØKSMÅL: Russland truer på nytt med søksmål som relaterer seg til Vestens sanksjoner mot dem. Foto: Mikhail Klimentyev / Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Denne frysingen (av krigskassa) er helt uten sidestykke, så vi kommer til å forberede søksmål, vi kommer til å gå til søksmål, ettersom dette er helt uten sidestykke i en global skala, sier sentralbanksjef i Russland, Elvira Nabiullina, ifølge Financial Times.

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar tok det ikke mange dagene før Vesten svarte med knalltøffe sanksjoner. Et av de aller første straffetiltakene var at de frosset omtrent halvparten av det som omtales som Russlands «krigskasse», som er den russiske sentralbankens utenlandsreserver.

«Krigskassa» er på godt over 600 milliarder dollar, og rundt halvparten er altså gjort tilgjengelig for Russland.

EU ikke bekymret

Det har gitt Russland en del utfordringer. Det gjorde det vanskelig for sentralbanken å støtte rubelen, som falt kraftig i kurs etter invasjonen. Samtidig måtte Russland innføre valutaeksportkontroll, og instruerte eksportører til å konvertere sine utenlandsinntekter til rubler.

Når det gjelder søksmålet Russland truer med er det foreløpig veldig mye som er uklart med det. Foreløpig har ikke russerne vært villig til å si i hvilket land de vil anlegge søksmål, eller hva de baserer søksmålet på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer