- Krisa er ikke over

Mildere vær gir lavere energipriser i hele Europa. SEB-analytiker Ole Hvalbye advarer mot å være for optimistisk.
- Det kan bli mye kaldere, og da vil prisene gå opp igjen, sier han.

MILDVÆR: Europa har blitt reddet av mildere vær. Men ennå er det mange måneder igjen av vinteren. Foto: LOIC VENANCE / AFP
MILDVÆR: Europa har blitt reddet av mildere vær. Men ennå er det mange måneder igjen av vinteren. Foto: LOIC VENANCE / AFP Vis mer
Publisert

De siste dagene har gassprisene stupt i hele Europa. På mandag var prisene nede på det laveste nivået siden invasjonen av Ukraina den 24. februar, ifølge Bloomberg.

- Det er mye mildere enn normalt på hele kontinentet, noe som gjør at spotprisen faller, sier SEB-analytiker Ole Hvalbye til Børsen.

Han beskriver situasjonen Europa er i nå, som et drømmescenario. Likevel mener han at faren ikke er over.

- Vi er midt i vinteren, og det kan bli mye kaldere. Det er været det står og faller på, sier han.

- Denne vinteren blir verst

Hvalbye påpeker at til tross for at prisene har falt betydelig, så er de fortsatt tre-fire ganger høyere enn normalt.

- Det er ikke slik at prisene er lave på noen som helst måte nå, men det er mer fornuftige nivåer enn det vi har sett tidligere, sier han, og legger til:

- Alt i alt tror jeg denne vinteren vil bli hakket vanskeligere enn neste.

Dette til tross for at flere forskere tidligere har sagt at de tror neste vinter vil bli enda vanskeligere for Europa enn denne.

Preget av usikkerhet

Det europeiske markedet kommer gradvis til å tilpasse seg situasjonen, mener Hvalbye. Dermed blir det mer forutsigbarhet i markedet.

- For hver eneste dag, uke og måned som går, så får man mer klarhet i situasjonen, påpeker han, og legger til:

- Det er fortsatt ekstremt tøft og sterke priser, og makroøkonomisk er det mer usikkerhet akkurat nå.

På sikt kan utbyggingen av alternative energikilder være viktig for å lette situasjonen i Europa. Det bygges ut LNG-terminaler flere steder, og satsningen på fornybare energikilder har blitt større. Dette kan ha positive ringvirkninger for den kommende vinteren.

- Ville være krise

Gasslagrene i Europa er 83,5 prosent fulle, ifølge Reuters. Målet til EU ligger på 80 prosent, noe som betyr at reservene er store for å kunne møte høy etterspørsel gjennom vinteren.

- Ingen ønsker en situasjon der man kommer ut av denne vinteren med lave lagre. Det ville vært krise, sier Hvalbye.

Olje- og gassnasjonen Norge er godt stilt, og vil ifølge han være en viktig aktør for Europa i tida framover.

Sprengt kapasitet

95 prosent av norsk gass blir eksportert til EU. I en pressemelding skriver regjeringen at produksjonen på norsk sokkel er på et høyt nivå historisk sett, og at salg av norsk gass er enda viktigere for Europa enn tidligere.

- Problemet er at rørledningsnettverket for å få det levert til Europa mer eller mindre har sprengt kapasitet. Vi leverer så mye som overhodet mulig, og det er ikke mer å ta av på kapasitetssiden, sier gassanalytiker Ole Hvalbye i SEB.

Han forklarer at Norge kan høste flere fordeler av den økte etterspørselen. Blant annet kan det bli mer attraktivt for kunder å inngå lengre kontrakter, slik at de er garantert tilførsel.

Gasseksporten vil likevel ikke kunne økes, da kapasiteten på rørnettet er sprengt.

- Jeg skulle ønske politikerne ville igangsatt prosjekter for å få utvidet rørnettet. Det ville vært god timing for Norge, for energi vil være på agendaen i lang tid, mener Hvalbye.

- Selv om det vanskeligste kanskje er bak oss, vil dette være vedvarende. De dyre prisene vil ikke gå over på lenge, legger han til.

Tida framover vil være spennende å følge med på, ifølge Hvalbye.

- Vi har vært heldige så langt, men må være forsiktige med å tenke at krisa er over, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer