Krisa forverres: Tapte 70 milliarder

Gjeldskrisa i den kinesiske eiendomssektoren ser ikke ut til å ha noen ende. Nå knaker det i føyningene også hos selskapet som har vært ansett som det mest solide.

PRESTISJEPROSJEKT: Den kriserammede eiendomsutvikleren Country Garden står blant annet bak prestisjeprosjektet Forest City i Malaysia. Foto: REUTERS / Edgar Su / NTB
PRESTISJEPROSJEKT: Den kriserammede eiendomsutvikleren Country Garden står blant annet bak prestisjeprosjektet Forest City i Malaysia. Foto: REUTERS / Edgar Su / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste to åra har den kinesiske eiendomssektoren hatt store økonomiske problemer, der selskapet Evergrande til nå har fått mest oppmerksomhet.

Gjeldskrisen i selskapet, som stadig oftere fikk trøbbel med å betale underleverandører og långivere, ble avdekket i 2021 og utløste frykt og uro for at hele den kinesiske økonomien kunne bli destabilisert, noe som ville sendt sjokkbølger inn i den globale økonomien.

Tapte 70 milliarder

Og torsdag gikk en av Kinas største eiendomsutviklere, Country Garden, ut med resultatene for første halvår. Tallene viser at de gikk med et underskudd på 6,7 milliarder dollar - drøye 70 milliarder norske kroner, skriver Financial Times.

Det er det verste resultatet selskapet, som av mange har blitt sett på som mer solid enn sine konkurrenter, noen gang har hatt.

Til sammenlikning gikk selskapet med overskudd i første halvår i fjor.

Det ble for alvor slått alarm om selskapets økonomi da de denne måneden ikke klarte å klarte å betale sine kreditorer. De ba også nylig kinesiske kreditorer om en 40 dagers utsettelse på låneavdrag som forfaller neste uke.

Country Garden skriver at hvis deres økonomiske resultater forverres ytterligere så vil de kanskje ikke være i stand oppfylle sine gjeldsforpliktelser, «noe som kan resultere i mislighold», skriver Bloomberg.

Det skal også være knyttet stor usikkerhet til selskapets videre drift.

- Korthus

Boligmarkedet i Kina har vært en av de viktigste driverne for veksten i den kinesiske økonomien de siste åra, blant annet som følge av økt levestandard og høy etterspørsel.

Nedstengningen under coronapandemien la imidlertid en alvorlig demper på etterspørselen, og ble en kraftig brems for boligmarkedet.

- Boligprisen er fallende og igangsettingen av nye boliger er avtakende. Dette har vært en vekstmodell for regionale myndigheter - de har holdt forbruket oppe ved å selge tomter til utbyggere. Alt dette har jo egentlig vært et korthus, sa Anders Johansen, forvalter for aksjer i Danske Invest, til Børsen tidligere denne uka.

Kan være verre enn Evergrande

I en tidlig fase under pandemien stammet kinesiske myndigheter inn på kredittreguleringer. Rent konkret satte de et tak på hvor stor lånegrad, nettogjeld og hvor liten likviditet et selskap kan ha.

Dette var en del av en større pakke myntet på å gjøre noe med en overoppheting i boligmarkedet.

Siden da har myndighetene blitt tvunget til å lempe litt på innstrammingene.

Eksperter mener at Country Gardens gjeldsspiral kan være mer alvorlig enn situasjonen er for mye omtalte Evergrande, fordi de har fire ganger så mange eiendomsprosjekter.

«For å unngå mislighold er selskapet avhengig av ytterligere finansieringsstøtte fra regulatorer de kommende ukene, men vi ser en stadig synkende sjanse for at dette skal skje», skriver Morgan Stanley-analytikere.

De kommende månedene skal kinesiske eiendomsutviklere betale avdrag på til sammen 38 milliarder dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer