Krisa når Norge: - Trekk kølapp!

I tida som kommer kan tilgangen på biler og moderne elektronikk bli dårligere - og prisene kan bli høyere.

BRANN: Tilgangen på halvledere var allerede problematisk da det brøt ut brann på Renesas Electronics fabrikk i Japan i mars i år. Brannen gjorde vondt verre. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / RENESAS ELECTRONICS
BRANN: Tilgangen på halvledere var allerede problematisk da det brøt ut brann på Renesas Electronics fabrikk i Japan i mars i år. Brannen gjorde vondt verre. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / RENESAS ELECTRONICS Vis mer
Publisert

«Nybil, utstyr til kontoret, eller den feteste Ipad-en? Trekk kølapp!»

Beskjeden fra Danske Bank er klar. Der har de gått gjennom hva den såkalte halvlederkrisen vil bety for Norge og norske konsumenter. Før vi kommer tilbake ytterligere konklusjoner, får vi dra oss gjennom hva krisa handler om.

Halvledere er en gruppe stoffer som er svært viktige i all moderne teknologi, som smarttelefoner, PC-er, biler og så videre.

- Det brukes i veldig mye av det som har blitt etterspurt i coronakrisa, sier Eirik Melle, varehandelsanalytiker i Danske Bank, til Børsen.

«Perfekt storm»

Da coronapandemien feide inn over verden, ble disse verdifulle halvlederne fort et knapphetsgode, noe det var flere grunner til.

For det første kunne man ikke kjøre fulle skift på de store halvlederprodusentene i Asia. Som Børsen har omtalt i flere artikler tidligere så har en «perfekt storm» ført til at hele verdenshandelen knaker i sammenføyningene.

Nye virusutbrudd, naturkatastrofer, brann, ulykker, hackerangrep, en kritisk situasjon for mannskap til sjøs, og sist, men ikke minst, ringvirkningene av at skipet Evegreen sto fast i Suezkanalen, har skapt store problemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer