Boligbygging:

- Krise for alle

Eiendomstopp slår alarm etter ferske anslag fra SSB. Sjeføkonom mener det er grunn til å juble.

VENTER NEDKJØLING: Fredag formiddag presenterer SSB en fersk rapport, hvor man anslår at boliginvesteringene i norsk økonomi vil falle kraftig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VENTER NEDKJØLING: Fredag formiddag presenterer SSB en fersk rapport, hvor man anslår at boliginvesteringene i norsk økonomi vil falle kraftig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Helt siden starten av året har vi ropt varsko når det gjelder de dramatiske tallene innenfor både igangsetting og salg av nyboliger. Sånn sett er det fint å se at staten kommer på samme spor, selv om det er «velkommen etter».

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, sikter til den dystre rapporten fra SSB fredag. Grovt oppsummert venter SSB at boliginvesteringene i Norge vil falle mer enn 30 prosent samlet i år og neste år.

- Dette bidrar til en videre nedkjøling av norsk økonomi i tida som kommer, sier Thomas von Brasch, forskningsleder i SSB.

- Rammes hardt

Lauridsen i Eiendom Norge mener det er grunn til å frykte et enda større fall.

- Man skal ikke se bort fra at det blir enda verre enn SSBs anslag. I første runde er det krise for alle involverte, der selve boligbyggingen, entreprenører, arkitekter og utbyggere rammes hardt. Deretter vil krisa for alvor vise seg når boligene som skulle vært bygget, ikke tilføres markedet om 2-3 år.

- Er det mulig å redde situasjonen?

- Nå har vi allerede gått halvannet år med lav igangsetting. Boligunderskuddet får man ikke gjort noe med. Det eneste man kan gjøre nå er å hindre at det blir enda verre og ikke minst langvarig.

- Da kom krisa

Han illustrerer:

- Fra seinhøsten neste år, ut i 2026 og 2027, vil vi få et lavt antall ferdigstillelser. Det rimer godt med det vi så etter finanskrisen. I 2010 nådde ferdigstillelsene bunnen. Da kom tilbudsunderskuddet, eller en boligkrise om du vil.

- Hvor mye tøffere blir det for førstegangskjøpere?

- Det vil bli enda vanskeligere. Særlig Oslo har et kronisk problem med å bygge nok boliger. Tilleggsbremsen under finanskrisen viste at boligprisene steg kraftig i hele landet, og at de i Oslo steg 23,3 prosent.

I årets tre første kvartaler har boliginvesteringene falt nesten 20 prosent, som er det største og raskeste fallet noensinne i nasjonalregnskapet som går tilbake til 1978, viser tall fra SSB.

Etterlyser kraftige grep

Lauridsen forklarer at Eiendom Norge har vært i samtaler med regjeringen.

- Der har vi tatt opp at vi mener staten undervurderer virkningen av fallet i boliginvesteringer og effekten dette har på norsk økonomi. Tilbakemeldingene er at man deler virkelighetsoppfatningen om at det er et problem.

Han fortsetter:

- Det er gjort enkelte tiltak, men vi trenger langt mer kraftfulle grep for å hindre at dette går dypt og langvarig.

- Kjempepositivt

Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank1 SR-Bank, viser til at rapporten reflekterer den nedstemte stemningen for boligmarkedet og aktørene i bransjen.

- Men i det store bildet, for norsk økonomi, vil det være kjempepositivt hvis SSBs anslag slår til. Da vil inflasjonen komme ned, særlig fra 2025, men mot slutten av neste år er vi nær inflasjonsmålet, sier han og fortsetter:

- Renta vil falle fra sommeren av, folk vil beholde jobben - og ikke minst dette med reallønnsveksten. Det er vanvittig.

- Den store frykten

Knudsen viser til at arbeidstakerne tapte to prosent i fjor fordi prisveksten endte høyere enn lønnsveksten.

- Men hvis disse tallene slår til, tas det jo igjen. Neste år får man (ifølge SSBs anslag) én prosent mer enn inflasjonen, i 2025 får du to prosent mer, og i 2026 får du to prosent mer.

Knudsen viser til at det var reallønnsvekst i 2020, og har også tro på at lønnsforhandlingene kan komme i land på en mykere måte enn i år.

- Det har vært den store frykten for mange at inflasjonen holder seg høy. Nå kan man få et lønnsoppgjør som skaper litt ro.

- Mye høyere

Knudsen viser til at SSB tror på en atskillig lavere prisvekst enn sentralbanken har skissert.

- Dette legger altså press på Norges Bank før neste ukes rentemøte. Dette er klare indikasjoner om at inflasjonstoppen er nådd og at vi nokså raskt vil være nede på inflasjonsmålet igjen, lyder gladmeldingen fra sjeføkonomen.

Flere har varslet at bråstoppen i byggebransjen vil kunne gi en rekyl i boligprisene de nærmeste åra. Knudsen kommenterer:

- SSB har veldig moderate anslag for boligpriser, mens Norges Bank ligger mye høyere. Så her er det en stor forskjell mellom de to sentrale miljøene. Norges Bank venter ifølge sitt forrige anslag en oppgang på 11 prosent de tre neste åra. SSB har null i samme periode.

Knudsen tror fasit vil ligge et sted mellom de to.

- Jeg tror det ligger et potensial på oppsiden av det SSB foreslår, siden renten vil komme såpass ned og reallønnsveksten kommer opp i 2024.