På denne tida av året pleier den idylliske svenske skjærgården å være preget av et yrende folkeliv.
Og det er slett ikke bare «Söta bror» selv som vet å sette pris på landets mange skjærgårdsperler. Sommerparadiser som Fjällbacka, Smögen, Marstrand og Göterborgs skjærgård er også svært populære for nordmenn og andre nordeuropeiske besøkende.

- Glem Sverige i år
Men med innreiseforbudet, er turistene få.
Nå rapporteres det om urovekkende økonomiske signaler fra de svenske gjestehavnene, skriver SvD Näringsliv
- Kjempestort problem
Ifølge Sveriges Gästhamnars Riksförbund har Sverige omkring 400 gjestehavner. Fordelt på disse, legger båtfolket igjen omkring 1,5 milliarder svenske kroner i løpet av en normal sesong.
Det meste av disse fordeler seg på lokale butikker, restauranter og båtservice.
- I Stockholm rapporterer Djurgårdshavnen at de allerede har et kjempestort problem. Det samme gjelder havner i Vest-Sverige, sier generalsekretær for Sveriges Gästhamnars Riksförbund, Dick Netterlid, til avisa.
For aldri før har det vært så få turister å oppdrive langs svenskekysten.

I et av landets eldste fiskeområder, Mollösund i Bohuslän, pleier vanligvis båtfolk fra hele Nordsjøen å nyte late sommerdager, men i disse dager er havna nærmest folketom, melder avisa.
- Dette er et stort problem for flere marinaer, fortsetter Netterlid.
Tror ikke på Sverige-åpning
Aller verst skal situasjonen være for gjestehavnene i grenseområdene mot Norge. Flere av det svenske båtfolket avisa har snakket med, melder om svært tomme havner langs hele kysten. Likevel merkes det spesielt i områdene mot norskegrensa, hvor nordmenn vanligvis er en klar majoritet.
Og slik vil det fortsette å være inntil videre.
Torsdag i forrige uke annonserte statsminister Erna Solberg at ingen deler av Sverige nå er inkludert på FHIs liste over godkjente reisemål, dersom man vil unngå karantene.

Frykter smitteeksplosjon: - Forskrekket
Det var uka før landet registrerte det høyeste antallet nye smittetilfeller siden pandemien brøt ut for alvor i mars, med 9094 positive prøver.
Selv om FHIs liste over godkjente reisemål oppdateres hver 14. dag, har flere norske eksperter Børsen har snakket med slett ikke tro å en rask åpning av grensene til våre naboer i øst.
Blant disse er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern, Jörn Klein.
- Fra et rent faglig perspektiv, mener jeg først når vaksinen er på plass, uttalte han nylig til Børsen.
