Krise for svenske gjestehavner

De svenske skjærgårdens turistperler lider under innreiserestriksjonene.

SOMMERPARADIS: Bryggen i Smögen er en populær destinasjon på den svenske veskysten. Her ferierer vanligvis både nordmenn og svensker i hopetall.
Foto: NTB scanpix
SOMMERPARADIS: Bryggen i Smögen er en populær destinasjon på den svenske veskysten. Her ferierer vanligvis både nordmenn og svensker i hopetall. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

På denne tida av året pleier den idylliske svenske skjærgården å være preget av et yrende folkeliv.

Og det er slett ikke bare «Söta bror» selv som vet å sette pris på landets mange skjærgårdsperler. Sommerparadiser som Fjällbacka, Smögen, Marstrand og Göterborgs skjærgård er også svært populære for nordmenn og andre nordeuropeiske besøkende.

Men med innreiseforbudet, er turistene få.

Nå rapporteres det om urovekkende økonomiske signaler fra de svenske gjestehavnene, skriver SvD Näringsliv

- Kjempestort problem

Ifølge Sveriges Gästhamnars Riksförbund har Sverige omkring 400 gjestehavner. Fordelt på disse, legger båtfolket igjen omkring 1,5 milliarder svenske kroner i løpet av en normal sesong.

Det meste av disse fordeler seg på lokale butikker, restauranter og båtservice.

- I Stockholm rapporterer Djurgårdshavnen at de allerede har et kjempestort problem. Det samme gjelder havner i Vest-Sverige, sier generalsekretær for Sveriges Gästhamnars Riksförbund, Dick Netterlid, til avisa.

For aldri før har det vært så få turister å oppdrive langs svenskekysten.

POPULÆRT: Langs den halvannen kilometer lange brygga i Smögen er det vanligvis fullt av båtturister. Nå sliter flere av de svenske gjestehavnene som følge av innreiserestriksjonene.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
POPULÆRT: Langs den halvannen kilometer lange brygga i Smögen er det vanligvis fullt av båtturister. Nå sliter flere av de svenske gjestehavnene som følge av innreiserestriksjonene. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

I et av landets eldste fiskeområder, Mollösund i Bohuslän, pleier vanligvis båtfolk fra hele Nordsjøen å nyte late sommerdager, men i disse dager er havna nærmest folketom, melder avisa.

- Dette er et stort problem for flere marinaer, fortsetter Netterlid.

Tror ikke på Sverige-åpning

Aller verst skal situasjonen være for gjestehavnene i grenseområdene mot Norge. Flere av det svenske båtfolket avisa har snakket med, melder om svært tomme havner langs hele kysten. Likevel merkes det spesielt i områdene mot norskegrensa, hvor nordmenn vanligvis er en klar majoritet.

Og slik vil det fortsette å være inntil videre.

STENGER: Danmark hastestenger grensen mot Sverige igjen, skriver Expressen. Video: Expressen Vis mer

Torsdag i forrige uke annonserte statsminister Erna Solberg at ingen deler av Sverige nå er inkludert på FHIs liste over godkjente reisemål, dersom man vil unngå karantene.

Det var uka før landet registrerte det høyeste antallet nye smittetilfeller siden pandemien brøt ut for alvor i mars, med 9094 positive prøver.

Selv om FHIs liste over godkjente reisemål oppdateres hver 14. dag, har flere norske eksperter Børsen har snakket med slett ikke tro å en rask åpning av grensene til våre naboer i øst.

Blant disse er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern, Jörn Klein.

- Fra et rent faglig perspektiv, mener jeg først når vaksinen er på plass, uttalte han nylig til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer