Krise i Europa: - Skremmende

Ekspert mener Europas energikrise scorer åtte av ti på «skummelhets-skalaen».

LITE ENERGI: Europa forbereder seg nå en tøff vinter. Bildet viser kullkraftverket RWE Power like ved den tyske byen Niederaussem. Foto: Reuters/Ina Fassbender/NTB
LITE ENERGI: Europa forbereder seg nå en tøff vinter. Bildet viser kullkraftverket RWE Power like ved den tyske byen Niederaussem. Foto: Reuters/Ina Fassbender/NTB Vis mer
Publisert

Russland har kuttet gassleveransen sin til Europa til under 30 prosent av normalen, som svar på EUs økonomiske sanksjoner mot landet som følge av Ukraina-krigen.

I tillegg har hetebølger og en tørr vår gjort sitt til at vannmagasinene er lave, og at prisene stiger kraftig.

EU har derfor bedt medlemslandene sine om å kutte det totale strømforbruket med 15 prosent. Europa forbereder seg nå på en tøff vinter.

- Ille

Ifølge Fabian Rønningen, energiekspert i analyseselskapet Rystad Energy, er situasjonen alvorlig. Han mener den scorer åtte av ti på «skummelhets-skalaen».

- Det er så ille det er for øyeblikket. Skremmende, er en god måte å beskrive det på, sier han til The Insider, og fortsetter:

- De siste ukene har man fått en økende følelse av: hvor ille kan det bli?

Flere europeiske land har innført en rekke sparetiltak for å imøtegå energikrisen. Noen har også valgt å starte opp nye prosjekter for å utvinne ny gass, for å bli mindre avhengige av importen fra Russland.

- Helt feil

Blant annet har myndighetene i Tyskland, som er den største importøren av russisk gass, besluttet å gjenåpne nedlagte kullkraftverk for å ha nok energi til å dekke behovet. Det har også Ungarns regjering valgt å gjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer