Krise i reiselivsbransjen: - Raseri og sorg

Reiselivsbransjen i Norge er i krise. Spesielt ille er det for de store konferansehotellene, der halvparten av omsetningen er knyttet til konferanser.

KRISE: For Quality hotell Olavsgaard er halvparten av omsetningen knyttet til konferanser. Derfor står de nå i en krevende økonomisk situasjon.
KRISE: For Quality hotell Olavsgaard er halvparten av omsetningen knyttet til konferanser. Derfor står de nå i en krevende økonomisk situasjon. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er frustrasjon, raseri og sorg i bransjen. Folk ringer meg med tårer i øynene fordi de må si opp folk de er glade i, setter pris på og som de trenger når reiselivet tar seg opp igjen. Det føles ekstremt bittert.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold slår alarm. På torsdag beskrev hun i et intervju med Aftenposten stemningen i norsk reiseliv som «på kokepunktet»

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Kaster arbeidsplasser ut av vinduet

Overfor Børsen forklarer Krohn Devold at 70 prosent av markedet av borte. Av dette er 40 prosent forretningsmarkedet, som inkluderer konferanser, og resten er gjester fra utlandet.

KRITISK: Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: NHO
KRITISK: Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Vis mer

NHO har siden februar jevnlig gjennomført undersøkelser blant sine medlemmer, forteller Krohn Devold. Nær samtlige har opplevd et voldsomt omsetningsfall og har permittert svært mange ansatte.

- Flere har nå gjort det klart at de må starte med oppsigelser. De arbeidsplassene vi vil miste framover kunne vært reddet hvis man hadde forlenget permitteringsordningen ut året. Det er utrolig frustrerende å se at myndighetene nå kaster arbeidsplasser ut vinduet, sier Krohn Devold.

I dag er utgangspunktet at permitteringsordningen skal gjelde til 1. november.

Seminaråpning

I Norge var grensen fram til fredag satt til 50 personer for arrangementer, som i realiteten ville si at langt de fleste seminarer ikke kunne avholdes som de pleier.

Fredag annonserte regjeringen at de fra mandag tar sikte på å åpne for 200 personer.

Uansett har begrensningene gått ekstra hardt utover de store konferansehotellene.

PREIKESTOLEN: Preikestolen drar hvert eneste år store mengder utenlandske turister, som igjen overnatter i Stavanger-regionen. I år blir det trolig langt færre besøkende. Foto: NTB scanpix
PREIKESTOLEN: Preikestolen drar hvert eneste år store mengder utenlandske turister, som igjen overnatter i Stavanger-regionen. I år blir det trolig langt færre besøkende. Foto: NTB scanpix Vis mer

Permittert hotellsjef

Når Børsen forsøker å komme i kontakt med hotellsjefen ved Quality hotell Olavsgaard, et svært konferansehotell litt nord for Oslo, får vi illustrert hvordan situasjonen er.

Hotellsjef Ole Kokkin er permittert.

Dermed er det gründer, eier og styremedlem ved Olavsgaard hotell og Losby gods, Per Harald Fjellheim, som får forklare hvor kritisk situasjonen for hotellet er nå.

- I juni får vi kanskje en nedgang på mellom 60 og 70 prosent sammenliknet med fjoråret, forteller Fjellheim.

Olavsgaard har holdt åpent helt siden Norge stengte ned, men med en minimumsbemanning og som et slags bed and breakfast.

«Alle» permittert

Over 90 prosent av staben er permittert. Så veldig mye lysere ser det heller ikke ut framover. 50 prosent av hotellets omsetning på årsbasis knytter seg til konferanser.

Inntil videre kan det ikke avholdes konferanser med mer enn 50 personer i Norge, og da sier det seg selv at det blir vanskelig for hotellet.

- Det er helt håpløst. Når konferansene er borte så er det veldig, veldig vanskelig, sier Fjellheim.

Onsdag sendte sjefene i Nordic Choice Hotels, Thon Hotels, Scandic og Festningshotellene et brev til finanskomiteen, næringskomiteen og arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Der ba de om at permitteringsordningen blir forlenget til 52 uker.

- Hvis ikke, så må vi gå til mange oppsigelser som vi mener er prematur, sier administrerende direktør i Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels.

NORGESVIDEO: Søskenparet la nylig ut en video fra en reise de gjorde i fjor sommer. Aldri hadde de trodd at så mange skulle se den. Video: Mathias Haughom Vis mer

Varsler masseoppsigelser

Fjellheim ved Olavsgaard istemmer.

- Er du redd for at dere må si opp folk?

- Jeg håper at regjeringen utvider permitteringsordningen, sånn at vi slipper å ta den runden der, sier Fjellheim.

E24 skrev onsdag at hotellsjefene i de største kjedene fryktet at 30 - 35.000 arbeidsplasser kan gå tapt om ikke permitteringsordningen blir utvidet til 52 uker.

Her får hotellgründeren og hotellsjefene støtte fra Krohn Devold i NHO Reiseliv, som er redd for at det kommer «et ras av unødige oppsigelser».

- For møtemarkedet skal jo tilbake. Men så lenge vi ikke får signaler om det at blir åpnet for grupper på 500 personer, så ser vi nå at konferanser som er booket i høst blir avbestilt og flyttes til neste år. Det betyr at hvis ikke permitteringsordningen forlenges fram til jul, så kan det komme et ras av tvangsoppsigelser, en haug med unødige oppsigelser, sier Krohn Devold, og konkluderer på følgende måte:

- Vi bør snarest åpne for reisende fra enkeltland med en lav og stabil smittesituasjon som Tyskland, og følge Danmarks eksempel med å åpne for konferanser med 500 deltakere.

Ved Olavsgaard er de likevel forsiktige optimister, selv om 2020 i sin helhet nok kommer til å bli et nokså mørkt år i hotellets historie.

- Vi har en del booka for høsten, så jeg vil si vi er forsiktige optimister. Men innerst inne så vet vi at det ikke blir full fart. Høsten er høysesong for konferanser, men sånn blir det nok ikke i høst, sier Fjellheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer