Krise på Wall Street: Verste siden «Black Monday»

- Mer ekstremt enn under finanskrisen, mener sjefstrateg.

STUPTE: New York-børsene stupte mandag, og den industritunge Dow Jones-indeksen falt med 12,9 prosent, den største nedgangen på en dag siden 1987. Foto: Jeenah Moon/Getty Images/AFP
STUPTE: New York-børsene stupte mandag, og den industritunge Dow Jones-indeksen falt med 12,9 prosent, den største nedgangen på en dag siden 1987. Foto: Jeenah Moon/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen av krisegrepene som er tatt i USA kunne hindre at landets børser fortsatte å stupe på det som ble en skrekkmandag.

Dow Jones-indeksen falt med 2999 poeng, eller 12,94 prosent, noe som sørger for den verste enkeltdagen siden børskollapsen kjent som «Black Monday» den 19. oktober i 1987, da den stupte 22,6 prosent.

Før det må man så langt tilbake som til 28. oktober 1929, da den falt med 13,5 prosent.

Mandagen var heller ikke stort bedre for de andre toneangivende børsene:

  • S&P 500 falt 11,98 prosent.
  • Nasdaq falt 11,98 prosent.

Det skjer til tross for at USAs sentralbank søndag varslet en rekke tiltak for å beskytte amerikansk økonomi mot følgene av coronapandemien, blant annet kutt i styringsrenta med et helt prosentpoeng til mellom 0 og 0,25 prosent.

Tiltakene gjorde tilsynelatende ikke noe som helst for å berolige Wall Street.

- Når folk ser at en sentralbank tar så hardt i, så kan det få motsatt effekt. Det kan ha bidratt til økt frykt. Ikke fordi tiltakene ikke er fornuftige, men fordi folk ser alvoret i situasjonen. Det er stor usikkerhet rundt hvor lenge denne situasjonen vil vare, sier Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea, til Børsen mandag ettermiddag.

«Selv om denne krisa kommer fullastet med dårlige nyheter, så har ikke det vært hovedproblemet. Det er alt det ukjente. Ikke engang helseeksperter forstår hva dette er, eller hvor det er på vei, og det er den verst tenkelige beskjeden for investorer», skriver sjefstrateg Jim Paulsen i Leuthold Group i en rapport, ifølge CNBC, og legger til:

«Jeg velger dårlige nyheter hver eneste dag, framfor total usikkerhet».

FORURENSNING: Karantenereglene som nå er innført i Italia, har resultert i noe som kan være overraskende for mange. Video: KamaeraOne/NTB Vis mer

- Ekstremt

Erik Bruce mener at verden så mye av det samme som vi ser nå under den forrige finanskrisen fra 2008.

- Da så vi at forferdelige dager og perioder kunne følges av perioder hvor pilene pekte opp igjen. Men dette er noe av det mest ekstreme vi har sett, og det er mer ekstreme svingninger fra dag til dag enn det var under finanskrisen, sier han og legger til:

- Det er ekstremt stor usikkerhet rundt hvor mange som vil bli smittet og hvor hardt dette vil ramme økonomien.

- En negativ spiral

Det er denne usikkerheten markedene ikke liker, og som gir utslag, sier Bruce.

- Det er usikkert i hvilken grad vi vil se massekonkurser og masseoppsigelser i land som USA og i hele Europa inkludert Norge. Bedrifter vil stå uten inntekter, men med utgifter som løper. Da er det nærliggende med konkurser, som kan starte en negativ spiral. Dette handler ikke bare om hvor mange som blir smittet, men også om hvor bekymret folk blir, sier han.

Allerede under den såkalte førhandelen på Wall Street pekte alle piler kraftig nedover. Denne handelen ble stanset som følge av et fall over 5 prosent.

Kort etter at Wall Street åpnet for ordinær handel, ble markedene på nytt automatisk stengt som følge av et fall i S&P-indeksen på over 8 prosent. Dow Jones-indeksen åpnet på sin side ned 9,7 prosent. Den såkalte panikkbremsen har dermed blitt slått på tre ganger i løpet av de siste seks børsdagene.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Nedgangen fortsatte også etter pausen, og det hele endte med en ny skrekkdag for de amerikanske børsene.

Bruce tror verden bør stålsette seg på flere måneder med nedturer.

- Jeg har fortsatt god tro på at vi om et halvt år eller litt mer ser at det verste er bak oss, sier sjefstrategen, som mener framtiden for markedene i stor grad avhenger av hvordan myndighetene i ulike land reagerer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer