Krise: - Stor prisstigning

I Storbritannia har to supermarkedkjeder innført rasjonering på grønnsaker. I Norge stiger prisene på importerte grønnsaker - og norskprodusert agurk er nå billigere enn den spanske.

MULIG MANGEL: Bransjeorganisasjon British Retail Consortium har slått fast at det kan bli mangel på blant annet tomater og paprika på grunn av utfordrende værforhold i Sør-Europa og Nord-Afrika. Foto: Terje Pedersen / NTB
MULIG MANGEL: Bransjeorganisasjon British Retail Consortium har slått fast at det kan bli mangel på blant annet tomater og paprika på grunn av utfordrende værforhold i Sør-Europa og Nord-Afrika. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Storbritannia har de britiske supermarkedkjedene Asda og Morrisons innført rasjonering på grønnsaker.

Maksimal grense for hvor mye kundene får kjøpe, settes til maksimalt tre av tomater, paprika, agurk, isbergsalat, ferdige salatposer, brokkoli, blomkål og bringebær.

En talsperson fra Asda sier ifølge Sky News at kjeden opplever utfordringer med leveransene på flere produkter som kommer fra Spania og nordlige Afrika.

- Prisene stiger

Krisegrepet kommer dagen etter at bransjeorganisasjon British Retail Consortium slo fast at det kan bli mangel på blant annet tomater og paprika på grunn av utfordrende værforhold i Sør-Europa og Nord-Afrika.

I Norge ser man nå at prisene på importerte grønnsaker stiger, opplyser Morten N. Andersen. Han er daglig leder for Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS) - en forening for norske produsenter av poteter, grønnsaker, frukt og bær.

- Prisene har gått mye opp sammenliknet med hva vi er vant til. Blant annet har dårlig vær i Spania ført til mindre avlinger og tilgjengelighet på tomater, sier han.

- Spansk agurk er normalt mye billigere enn norskprodusert agurk på vinteren, men nå er den norske billigere, forteller han videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.