Krise: - Stor prisstigning

I Storbritannia har to supermarkedkjeder innført rasjonering på grønnsaker. I Norge stiger prisene på importerte grønnsaker - og norskprodusert agurk er nå billigere enn den spanske.

MULIG MANGEL: Bransjeorganisasjon British Retail Consortium har slått fast at det kan bli mangel på blant annet tomater og paprika på grunn av utfordrende værforhold i Sør-Europa og Nord-Afrika. Foto: Terje Pedersen / NTB
MULIG MANGEL: Bransjeorganisasjon British Retail Consortium har slått fast at det kan bli mangel på blant annet tomater og paprika på grunn av utfordrende værforhold i Sør-Europa og Nord-Afrika. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Storbritannia har de britiske supermarkedkjedene Asda og Morrisons innført rasjonering på grønnsaker.

Maksimal grense for hvor mye kundene får kjøpe, settes til maksimalt tre av tomater, paprika, agurk, isbergsalat, ferdige salatposer, brokkoli, blomkål og bringebær.

En talsperson fra Asda sier ifølge Sky News at kjeden opplever utfordringer med leveransene på flere produkter som kommer fra Spania og nordlige Afrika.

- Prisene stiger

Krisegrepet kommer dagen etter at bransjeorganisasjon British Retail Consortium slo fast at det kan bli mangel på blant annet tomater og paprika på grunn av utfordrende værforhold i Sør-Europa og Nord-Afrika.

TOMME HYLLER: Slik så grønnsakshyllene ut på supermarkedkjeden Sainsbury's butikk i Hendon i London tirsdag. Foto: SWNS/NTB
TOMME HYLLER: Slik så grønnsakshyllene ut på supermarkedkjeden Sainsbury's butikk i Hendon i London tirsdag. Foto: SWNS/NTB Vis mer

I Norge ser man nå at prisene på importerte grønnsaker stiger, opplyser Morten N. Andersen. Han er daglig leder for Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS) - en forening for norske produsenter av poteter, grønnsaker, frukt og bær.

- Prisene har gått mye opp sammenliknet med hva vi er vant til. Blant annet har dårlig vær i Spania ført til mindre avlinger og tilgjengelighet på tomater, sier han.

- Spansk agurk er normalt mye billigere enn norskprodusert agurk på vinteren, men nå er den norske billigere, forteller han videre.

Tvilende til rasjonering

Ordningen med en maksgrense på grønnsaker per kunde har han ikke hørt om, og han tviler også på at noe liknende vil bli innført i Norge.

- Jeg hører at man får tak i varene nå, men at det er dyrt. Rasjoneringsspørsmålet kommer først når det er for lite varer, sier han.

Direktør Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt forteller Dagbladet at han ikke har hørt om britenes grønnsaksrasjonering. Han legger til at han ikke tror det vil bli aktuelt med samme rasjoneringsordning i Norge.

Tre stykk-grense

Ifølge Sky News vurderer andre supermarkedkjeder i Storbritannia tilsvarende innstramminger.

I vintermånedene importerer Storbritannia rundt 95 prosent av tomatene og 90 prosent av salatene, det meste fra Spania og Nord-Afrika, ifølge BRC.

Talspersonen fra Asda sier at maksgrensen på tre stykk av de nevnte varene, er innført som et midlertidig tiltak for å sikre at alle kan finne noe av det de ønsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer