Kriseår for verdens rikeste

De superrike har mistet 1 900 000 000 000 dollar på ett år.

BLE FATTIGERE: Jeff Bezos er en av mange milliardærer som har måttet se formuen sin krympe i år. Foto: Michael M. Santiago / Reuters / NTB
BLE FATTIGERE: Jeff Bezos er en av mange milliardærer som har måttet se formuen sin krympe i år. Foto: Michael M. Santiago / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De seineste tre åra har bydd på utfordringer for de fleste, men det er først det seineste året hvor krise på krise har tatt et stramt grep om lommeboka.

Det er ikke bare mannen i gata som har følt på de økonomiske utfordringene som har oppstått blant annet som følge av krigen i Ukraina. Også de aller rikeste personene som eksisterer har hatt et tøft år økonomisk.

De har nemlig til sammen tapt 1,9 billioner dollar, tilsvarende 18,7 billioner norske kroner, skriver finansmagasinet Forbes. Det er omtrent like mye som halvannet oljefond.

Verden har også fått færre dollarmilliardærer i 2022. Nå er det «bare» 2523 av dem, ned fra 2671. Blant dem som har mistet den gjeve tittelen er Kanye West og Sam Bankman-Fried, som begge har gjort spektakulære fall ned fra stjernehimmelen.

Det er spesielt tek-milliardærene som gråter salte tårer etter 2022. Til sammen 300 av dem tapt en billion dollar i året som har gått. Som kjent har det ikke gått helt veien for store selskaper som Meta, Amazon og Snapchat, som alle har nedbemannet de seineste månedene.

RASER: Milliardær raser mot Golden-vits etter fredagens «Nytt på Nytt». Video: NRK. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Jeff Bezos har måttet se 80 milliarder dollar barbert vekk fra formuen etter at Amazon-aksjene stupte med nesten 50 prosent. Alphabets grunnleggere Larry Page og Sergey Brin har tapt rundt 40 milliarder dollar hver. Mark Zuckerberg har blitt 78 milliarder fattigere i 2022.

Aller verst har det gått for Tesla-gründer og nå Twitter-eier Elon Musk. Han startet året som verdens aller rikeste, men er nå forbigått av Louis Vuitton-eier Bernhard Arnault. Hele 115 milliarder dollar har forduftet fra Musks portefølje.

Også russiske oligarker har hatt et vanskelig år. Etter at Vesten sanksjonerte nesten hele hurven, har eiendeler og midler blitt fryst verden over. I tillegg har de mistet verdifulle samarbeidspartnere. Til sammen skal Russlands rikeste ha tapt 150 milliarder dollar dette året.

Det er imidlertid ikke alle rikingene som legger et hardt år bak seg. Det har også kommet nye milliardærer til å på topplistene. Blant dem er inderen Gautam Adani, som sjekker ut av 2023 som verdens tredje rikeste mann. De siste tolv månedene har han gjennom selskapet Adani Group tjent svimlende 55 milliarder dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer