Krisegrep: Skrur av lyset

Strømregningene hoper seg opp hos flere europeiske forhandlere. Nå skrur flere bedrifter av lysene for å bøte på økte utgifter.

SPAREGREP: Den multinasjonale butikkjeden Spar og deres østerrikske butikker er blant dem som har tatt strømsparingsgrep. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko
SPAREGREP: Den multinasjonale butikkjeden Spar og deres østerrikske butikker er blant dem som har tatt strømsparingsgrep. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kraftprodusenter og myndigheter i en rekke europeiske land har oppfordret næringslivet til å ta grep for å redusere strømbruken. Kraftprisene er rekordhøye, og de russiske gassrestriksjonene som følge av krigføringen i Ukraina bidrar til et presset energimarked.

Nå har flere forhandlere, deriblant butikkjeden Spar, tatt grep.

Slukker og stenger

Dagligvaregiganten slukker nå lysene utenfor sine over 1500 utsalgssteder i Østerrike, skriver Reuters. I tillegg slukkes fasadebelysningen og lyset på veggannonser.

En talsmann for butikkjeden har sagt at dette vil spare én million kilowattimer strøm i året. Imidlertid ble det ikke spesifisert hvor store utgifter som da vil kuttes.

Også franske butikker vurderer å innføre strømgrep, ifølge Reuters. Leclerc, som er landets største supermarkedskjede, vurderer å redusere åpningstidene som et nødgrep dersom det blir strømmangel.

Slo av varmtvannet

Børsen har tidligere skrevet om strømsparingstiltakene som har blitt innført i flere europeiske land, blant annet i Tyskland. I byen Hannover har byadministrasjonen slått av varmtvannet i offentlige bygninger, og nattebelysningen på alle severdighetsbygninger holdes slukket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer