Krisegrep: Skrur av lyset

Strømregningene hoper seg opp hos flere europeiske forhandlere. Nå skrur flere bedrifter av lysene for å bøte på økte utgifter.

SPAREGREP: Den multinasjonale butikkjeden Spar og deres østerrikske butikker er blant dem som har tatt strømsparingsgrep. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko
SPAREGREP: Den multinasjonale butikkjeden Spar og deres østerrikske butikker er blant dem som har tatt strømsparingsgrep. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kraftprodusenter og myndigheter i en rekke europeiske land har oppfordret næringslivet til å ta grep for å redusere strømbruken. Kraftprisene er rekordhøye, og de russiske gassrestriksjonene som følge av krigføringen i Ukraina bidrar til et presset energimarked.

Nå har flere forhandlere, deriblant butikkjeden Spar, tatt grep.

Slukker og stenger

Dagligvaregiganten slukker nå lysene utenfor sine over 1500 utsalgssteder i Østerrike, skriver Reuters. I tillegg slukkes fasadebelysningen og lyset på veggannonser.

En talsmann for butikkjeden har sagt at dette vil spare én million kilowattimer strøm i året. Imidlertid ble det ikke spesifisert hvor store utgifter som da vil kuttes.

Også franske butikker vurderer å innføre strømgrep, ifølge Reuters. Leclerc, som er landets største supermarkedskjede, vurderer å redusere åpningstidene som et nødgrep dersom det blir strømmangel.

Slo av varmtvannet

Børsen har tidligere skrevet om strømsparingstiltakene som har blitt innført i flere europeiske land, blant annet i Tyskland. I byen Hannover har byadministrasjonen slått av varmtvannet i offentlige bygninger, og nattebelysningen på alle severdighetsbygninger holdes slukket.

Målet er å kutte minst 15 prosent av byens energiforbruk.

Også Spania har innført tiltak. Der kan ikke butikkene ha vindusbelysning etter klokka 22.00, og de må i tillegg ha installert en elektrisk skjerm i vinduet som viser innetemperaturen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer