Krisekrangel på Stortinget

Europa herjes av kriser. Høyre mener at Norge bør lete etter mer gass for å avhjelpe energikrisa, mens SV og MDG advarer på det sterkeste om konsekvensene som det vil ha for klimakrisa.

KRISEKRANGEL: På den ene siden mener Høyre at Norge må lete mer etter gass for å avhjelpe energikrisa i Europa, mens på den andre siden advarer SV og MDG, her ved Rasmus Hansson, om konsekvensene det vil ha for klimakrisa. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRISEKRANGEL: På den ene siden mener Høyre at Norge må lete mer etter gass for å avhjelpe energikrisa i Europa, mens på den andre siden advarer SV og MDG, her ved Rasmus Hansson, om konsekvensene det vil ha for klimakrisa. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Europa står i en dyp klimakrise akkurat nå, og vi er vitner til en hetebølge og skogbranner som tar liv. Samtidig er produksjon og forbruk av fossil energi hovedårsaken til denne klimakrisa, sier energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV til Børsen.

- Da kan ikke svaret være å lete enda mer etter fossil energi. Det er dypt uansvarlig, og vil bare forsterke klimakrisa og konsekvensene av den.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) opplever mer leting som feil løsning.

- I et klimaperspektiv er det hundre prosent åpenbart at det er feil løsning. Hetebølgene og brannene som herjer Europa og USA er det vitenskapelige beviset på det. Det er uansvarlig å ikke fokusere på å bli kvitt fossile energikilder, for det er det som er den eneste langsiktige løsningen, ikke minst på Europas sikkerhets- og energiutfordringer, sier Hansson til Børsen.

BRANN: Da nabogården var truet av brann, steppet en heroisk bonde inn. Foto: BBC Vis mer

- Hyklersk

Hansson opplever Høyres argument som hyklersk.

- Det er hyklersk å hevde at mer gassleting er å hjelpe Europa, når det eneste vi gjør er å videreføre den samme gamle olje- og gasspolitikken. Høyre og Ap vil bare maksimere norsk krigsprofitt, de vil ikke ofre noe som helst i klima- og energipolitikken for å virkelig hjelpe Europa.

- Det er helt feil, svarer energipolitisk talsperson Bård Ludvig Thorheim i Høyre.

- Det virker som at Hansson ikke har fått med seg hvordan de enorme omveltningene i den europeiske sikkerhetspolitikken påvirker det energipolitiske bildet. Det er helt uunnværlig å få energileveranser fra allierte og demokratisk pålitelige land.

ENERGIPOLITISK TALSPEROSN: Bård Ludvig Thorheim i Høyre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ENERGIPOLITISK TALSPEROSN: Bård Ludvig Thorheim i Høyre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Vil ha mer leting

Thorheim sier til Børsen at Høyre vil at Norge skal lete mer etter gass på grunn av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

- Våre nærmeste allierte ber oss om å lete etter mer gass og produsere mer gass - også fram mot 2050. Dette fordi at man ser at det blir tøft å omstille seg bort fra russisk gass. Norge er allerede en større gassleverandør enn Russland, i tillegg til at vi har de største uoppdagede gassreservene, sier Thorheim og fortsetter:

- Det haster å komme i gang med havvind og andre store investeringer i fornybar energi, men vi er samtidig nødt til å stabilisere energisystemet med norsk gass for å gjøre Europa mindre avhengig av russisk gass.

MÅ LØPE: Bonden Angel Martin Arjona må løpe for livet etter at han prøvde å redde byen Tabara i Spania fra skogbrannen. Video: Reuters Vis mer

Vil lete så lenge det er lønnsomt

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier til Børsen at MDG-politiker Hansson må ta innover seg at klimaproblemet er globalt og må løses gjennom internasjonalt samarbeid.

- Vi samarbeider nært med EU i arbeidet med en mer bærekraftig utvikling, inklusive å nå våre klimamål. Europa og verden trenger mye, og stadig mer, energi hver dag for å gi verdens befolkning gode liv. Uten vår gass ville Europa nå måtte øke bruken av kullkraft enda mer enn de nå legger opp til, sier Aasland og fortsetter:

- Det å videreføre den ansvarlige norske petroleumspolitikken er ikke hyklersk, det er tvert imot vårt viktigste bidrag for en mer bærekraftig utvikling. Verden vil trenge olje og gass i tiår fremover. Derfor skal Norge bidra med olje og gass produsert med lave utslipp så lenge vi har ressurser det er lønnsomt å hente opp.

86 prosent av verdens CO2-utslipp kommer fra fossile brensler og sementproduksjon. Dersom ikke klimapolitikken skjerpes utover slik den var i 2020, vil utslippene fortsette å øke også etter 2025, og medføre global oppvarming på 3,2 grader innen 2100.

OLJEMINISTER: Terje Aasland (Ap). Foto: avad Parsa / NTB
OLJEMINISTER: Terje Aasland (Ap). Foto: avad Parsa / NTB Vis mer

Gasspris

Hansson foreslår at Norge kan gi penger fra gassalget tilbake til land som opplever en særlig belastning som følge av krigen i Ukraina. Alternativt, foreslår Hansson, kan Norge selge gass til normalpris. Aasland avfeier forslaget kontant.

- Det finnes ingen normalpris på gass. Råvaremarkeder er gjerne sykliske og opplever både perioder med relativt sett høye og relativt sett lave priser. De høye energiprisene vi nå ser skyldes hovedsakelig at etterspørselen har steget mer enn den globale produksjonen, sier olje- og energiministeren til Børsen.

- Også framover vil norsk petroleumspolitikk være basert på at gassprodusentene på norsk sokkel skal selge sin gassproduksjon i markedet på kommersielle vilkår.

26. konsesjonsrunde

Thorheim i Høyre mener at regjeringen holdes som gissel av SV, som i budsjettforhandlingene fikk fram en avtale om at den såkalte 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel ikke skal lyses ut i 2022.

- Dersom vi skal unngå at gassproduksjonen stuper fra 2030, er vi nødt til å lete i nye områder. Derfor må vi lete i Barentshavet, blant annet, som innebærer å utlyse en 26. konsesjonsrunde, sier Thorheim og fortsetter:

- Vi er også nødt til å bedre infrastrukturen i Barentshavet for å frakte gassen fra feltet til markedet. Dette bør gjøres i samarbeid med EU, på samme måte som vi samarbeider med dem om den nye gassrørledningen til Polen.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

Full produksjon

Olje- og energiminister Aasland sier at årlige konsejonsrunder skal gjennomføres slik at næringen gis tilgang til leteareal der det kan finnes mer av både olje og gass.

- Vi ser ikke at norsk gasseksport vil være markedsbegrenset verken på kort eller lang sikt. Så lenge det er lønnsomt vil leting, utbygging og produksjon av gass fortsette på norsk sokkel.

Aasland opplever at hele Europa ønsker så mye olje og gass som mulig fra norske produsenter.

- Selskapene på sokkelen produserer nå så mye gass de kan fra sine norske felt. Vi forventer en økning i norsk gasseksport tilsvarende 100 TWh fra 2021 til 2022. Vi opplever at våre venner i Europa setter stor pris på de høye leveransene fra Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer