Fornebubanen:

Krisemøte etter milliardsprekk

Onsdag skal Oslo bystyre få svar om den gigantiske kostnadssprekken rundt byggingen av Fornebubanen i et flere timer langt møte. Et sentralt spørsmål er nå om finansieringen av prosjektet må gjøres med bompenger.

PÅBEGYNT: Dronefoto av det som skal bli Fornebubanen. T-banen blir en ny T-banestrekning som skal gå fra Majorstuen til Fornebu. Den skal etter de nye estimatene nå stå ferdig i 2029. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PÅBEGYNT: Dronefoto av det som skal bli Fornebubanen. T-banen blir en ny T-banestrekning som skal gå fra Majorstuen til Fornebu. Den skal etter de nye estimatene nå stå ferdig i 2029. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag holdes det krisemøte i Oslo bystyre om milliardsprekken i byggingen av Fornebubanen.

I slutten av januar ble det kjent at prosjektet hadde sprukket med 3 milliarder kroner.

Fredag kom nok en sjokknyhet: Etter en ny kvalitetssikring er det konkludert med at kostnadsrammen for prosjektet vil bli ytterligere to milliarder kroner høyere, og kan nå ende på svimlende 23,3 milliarder kroner - minst.

Nå krever politikerne svar på hva som har skjedd før de konkluderer rundt T-banens videre skjebne.

To år forsinket

Fornebubanen er en T-banestrekning som skal gå mellom Majorstuen i Oslo og Fornebu i Bærum, og er et samarbeid mellom Oslo kommune og Viken fylkeskommune.

Etter mange års planlegging ble byggestarten markert i desember 2020 og T-banen skulle stå ferdig i 2027.

Men i tillegg til den enorme kostnadsøkningen vil ferdigstillelsen av Fornebubanen bli utsatt med ytterligere to år, og dermed ikke stå ferdig før i 2029.

Etaten Fornebubanen fikk kvalitetssikret prosjektet eksternt ved hjelp av Dovre Group Consulting.

Den siste kostnadsøkningen skal ifølge deres rapport handle om flere ting. Blant disse er forskjøvet byggetid for flere av arbeidene, økte kostnader for flere av stasjonene, økte kostnader til prosjektering, kompliserte grunnforhold, en markedusikkerhet og usikkerhet knyttet til reguleringsprosesser og grunnerverv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer