Krigen i Ukraina:

Krisemøte: EUs gass-hodepine

EU kan støte på sin første splid i forbindelse med Russland-sanksjoner.

KRISEMØTE: EU holder mandag krisemøte for å vurdere veien videre rundt Russlands gasstrusler. Her fra et gassanlegg i Hamburg, Tyskland. Foto: Martin Meissner / AP / NTB
KRISEMØTE: EU holder mandag krisemøte for å vurdere veien videre rundt Russlands gasstrusler. Her fra et gassanlegg i Hamburg, Tyskland. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Vis mer
Publisert

Over to måneder er gått siden Russland invaderte Ukraina og startet det som skulle bli en svært brutal krig. På en annen side har EU klart å stå fjellstøtt og samarbeidet for å straffe Russland for invasjonen, og flere sanksjonspakker har haglet over landet.

Nå kan imidlertid EU støte på sin første konflikt innad.

Det er det mye omtalte rubelkravet til president Vladimir Putin som er kjernen i saken. Dersom Russland ikke får betalt for gass i rubler, så skrus krana igjen. Det ble demonstrert forrige uke, da tilgangen til Polen og Bulgaria ble stoppet.

Ekspert på det europeiske gassmarkedet, Karen Sund i Sund Energy, har overfor Børsen antydet at dette kan være Putins første skritt mot å stenge gassleveransen for hele Europa.

Om så er tilfelle vil det trolig i brutale konsekvenser i form av skyhøye strømpriser, noe som vil være en enorm økonomisk belastning for europeiske bedrifter og husholdninger.

Krisemøte mandag

Flere europeiske land er avhengige av å få gass og olje fra Russland. Sanksjonene er ment å straffe landet som begår urett, ikke en selv, men EU står nå ved et veiskille.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer