Krisemøte i Norges Bank

Muligheten for et kompromiss blir sentralt når hovedstyret i Norges Bank mandag møter Nicolai Tangen for å finne en løsning i ansettelsessaken.

KRISEMØTE: Hovedstyret i Norges Bank samles mandag ettermiddag for å drøfte ansettelsen av Nicolai Tangen etter å ha fått knallhard kritikk fra Stortinget. Tangen vil være til stede på møtet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRISEMØTE: Hovedstyret i Norges Bank samles mandag ettermiddag for å drøfte ansettelsen av Nicolai Tangen etter å ha fått knallhard kritikk fra Stortinget. Tangen vil være til stede på møtet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tangen har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt for ham å selge seg ut av Ako-systemet. Men finanskomiteen på Stortinget har enstemmig kommet fram til at han ikke kan ha noen eierskap eller interesser som kan skape interessekonflikter som kan svekke tilliten og omdømme til oljefondet.

Ifølge Aftenposten jobbes det langs tre linjer for å finne en utvei som tilfredsstiller begge posisjoner.

* Overføre eierskap i Ako Capital til Ako Foundation. Når han går ut av jobben i oljefondet, kan han tre inn styret i stiftelsen og få kontroll over eierposten.

* Legge fram en ny utredning som viser at Tangens fondsandeler på Caymanøyene og i Irland er i tråd med Norges Banks forventningsdokument om skatt og åpenhet.

* Utnevne en ny investeringsdirektør i oljefondet. Tangen vil dermed sitte ytterligere et steg unna oljefondets investeringer.

SKJEBNEMØTE: Karen Helene Ulltveit-Moe ankommer Norges Banks hovedstyres møte om Tangen-saken. Foto: Jil Yngland / NTB scanpix
SKJEBNEMØTE: Karen Helene Ulltveit-Moe ankommer Norges Banks hovedstyres møte om Tangen-saken. Foto: Jil Yngland / NTB scanpix Vis mer

Påvirker tilliten

Verken sentralbanksjef Øystein Olsen, andre fra hovedstyret eller Tangen har foreløpig ønsket å si noe om den videre prosessen.

Møtet i Norges Banks hovedstyre kommer etter et krisemøte mellom sentralbanksjef Øystein Olsen og finansminister Jan Tore Sanner (H) fredag i forbindelse med at Stortinget uttrykte bekymring for ansettelsesprosessen.

På en pressekonferanse etter møtet sa Sanner at saken er alvorlig og påvirker omdømmet og den allmenne tilliten til Norges Bank.

Ifølge referatet fra møtet, som DN refererer fra, ga sentralbanksjefen uttrykk for at Norges Bank ønsker å etablere en løsning som sikrer stabile rammevilkår for styringen av oljefondet framover. Han understreket samtidig at Norges Bank har inngått en bindende ansettelsesavtale med Tangen, og at det derfor er naturlig og nødvendig at de har dialog om saken med ham.

I møtet lovet Olsen videre å komme raskt tilbake til finansdepartementet i etterkant av hovedstyrets møte mandag.

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Oljefondets kontroversielle leder kjøpte naboeiendommen til sin gamle hytte for 20. mill, reiv denne, og satte opp en ny - i Norges dyreste nabolag. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kontroversiell ansettelse

Ansettelsen av hedgefondforvalteren Nicolai Tangen har den siste tiden vært gjenstand for intens politisk oppmerksomhet etter at Norges Banks representantskap rettet skarp kritikk mot ansettelsesprosessen.

Kontrollorganet har slått fast at risikoen for interessekonflikter knyttet til Tangen ikke har vært ryddet av veien. Norges Bank har derimot sagt at denne risikoen for «alle praktiske formål» er eliminert.

Formelt er det Norges Bank som har ansvaret for å ansette ny sjef for den norske oljeformuen. Men spørsmålet om Sanners mulighet til å instruere Norges Bank i saken har stått sentralt.

Etter en uttalelse fra lovavdelingen i Justisdepartementet fredag var finansministeren også klar på at hans departement har et noe større handlingsrom hva gjelder instruksjon enn det som i utgangspunktet var lagt til grunn, men at han håper å unngå å bruke dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer