Partene i arbeidslivet ber om mer forutsigbarhet:

Krisemøte: Krever ny corona-strategi

Organisasjonene i arbeidslivet ber i et brev til regjeringen om at corona-strategien for næringslivet legges om snarest.

DRØFTING: Finansminister Jan Tore Sanner og næringsminister Iselin Nybø drøftet kravenei et hastemøte fredag Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DRØFTING: Finansminister Jan Tore Sanner og næringsminister Iselin Nybø drøftet kravenei et hastemøte fredag Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et brev til finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) slår LO, NHO, Virke og SMB Norge fast at kursen snarest må legges om for å unngå at det de kaller levedyktige virksomheter går over ende.

- Både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i norsk økonomi ber om at regjeringen endrer strategi. Næringslivet trenger økt forutsigbarhet, heter det i brevet som Dagbladet og Børsen har fått tilgang til.

Kravene ble drøftet i et hastemøte med Nybø og Sanner fredag, der også Rederiforbundet deltok. Nybø erkjenner i et intervju med NTB at tiltakene vil påvirke bedrifter og næringsliv.

- Vi ser derfor på muligheten for å snarlig komme med ytterligere tiltak for å kompensere næringslivet, og vil komme med mer informasjon om dette til neste uke, sier Nybø.

Det er ventet at regjeringen tirsdag vil legge fram en ny krisepakke, som imøteses med utålmodighet fra organisasjonene i arbeidslivet så vel som opposisjonen på Stortinget.

- Smittesituasjonen er urovekkende og vi har forståelse for at man må ta grep for å hindre at situasjonen blir enda verre. Dette får konsekvenser for bedrifter og jeg har derfor i dag kommet med en tydelig melding til regjeringen om at vi raskt må få på plass en bedre kompensasjonsordning for bedriftene, sier administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid til Børsen etter møtet.

Han understreker at situasjonen er prekær.

- Nå er det mange som blør i norsk næringsliv - både innenfor reiselivet men også i mange andre bransjer. Det haster med å få på plass en ordning til kan gi bedriftene noe forutsigbarhet i de vanskelige ukene som kommer nå, men også inn i 2021, sier NHO-sjefen.

- Vi har derfor kommet med fire krav til regjeringen i dag:

  • Kompensasjonsordningen bør gjelde hele næringslivet - det er de som er hardest rammet som bør få støtte.
  • Kompensasjonsgraden må økes fra 60 til 70 prosent.
  • Ordningen må forlenges og gjelde minst til påske 2021.
  • Taket for ordningen må heves til 80 millioner kroner pr. selskap pr. måned.

- Krisen er ikke over

Organisasjonene viser i brevet sitt til at regjeringens nåværende strategi for å avhjelpe næringslivet synes å basere seg på forventet smitteutvikling fra i sommer. Da var utsiktene langt lysere enn de er nå.

- Utviklingen i høst har vært annerledes. Krisen er langt fra over, heter det i brevet.

Organisasjonene samler både arbeidsgivere og arbeidstakere i bransjene som rammet hardest av de nye og skjerpede coronatiltakene. Utsiktene til at det kan ta ett år eller mer før en vaksine er tilgjengelig for folk flest, skremmer.

- I fravær av en vaksine er det sannsynlig at innbyggerne og bedriftene i Norge og andre land vil måtte leve med smittevernrestriksjoner som kommer og går. Dette treffer hele bredden i næringslivet, advarer organisasjonene og fortsetter:

- Kompensasjonsordninger og andre tiltak må derfor tilpasses myndighetspålagte smittevernrestriksjoner, både i omfang og i varighet.

STØTTEORDNING: Foretak i reiselivsbransjen støttes oppad med 10 millioner kroner per måned fra september og ut året. Video: NTB Vis mer

Bredere ordninger

Konkret ber de tunge organisasjonene om en bredere kompensasjonsordning.

- Normalt levedyktige virksomheter, både virksomheter som har overveiende reiselivsrelatert omsetning og andre virksomheter med stort omsetningsfall tilknyttet koronapandemien og smitteverntiltakene, faller utenfor ordningene som hittil er presentert, advarer de.

- Øker smitten og smitteverntiltakene blir mer inngripende, vil flere virksomheter ha behov for å få kompensert faste, uunngåelige kostnader, krever organisasjonene.

Hvis dette ikke kommer på plass vil tap av mange arbeidsplasser bli konsekvensen, ifølge LO, NHO, Virke og SMB Norge.

- Krisa er ikke over. Vi ser at den treffer bredere og dypere enn i vår. Det arbeidstakerne og bedriftene trenger nå er forutsigbarhet, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen til Børsen.

Store tap

Kraftige omsetningsfall blant levedyktige virksomheter er sjelden vare, ifølge Virke.

En analyse organisasjonen har utført av regnskapstall for 38.500 virksomheter innen handel og tjenesteytende næringer, viser at blant virksomheter med positivt ordinært resultat før skatt i 2018, hadde bare 5,5 prosent et fall i driftsinntekter på 30 prosent eller mer fra 2018 til 2019.

I mars og april 2020 hadde 44 prosent av Virkes medlemsvirksomheter i de samme næringene et omsetningsfall på over 30 prosent, målt mot samme måned året før.

Negativt for alle

NHOs siste medlemsundersøkelse viser det samme bildet.

- Strengere karanteneregler, påbud om munnbind og hjemmekontor, samt restriksjoner på nærkontakter, får negative effekter for bedrifter i nær sagt alle næringer, hevder organisasjonen.

Også SMB Norge som organiserer små og mellomstore bedrifter, rapporterer om det samme.

- Etter første runde med nedstengning fortalte hver femte bedriftseier hos SMB Norge at de hadde vurdert å legge ned virksomheten på grunn av koronaviruset. 52 prosent mente at det var blitt mindre attraktivt å drive egen bedrift. Det er grunn til å tro at en ny smittebølge vil kunne ha de samme konsekvenser, anfører organisasjonen.

Sosiale konsekvenser

Fra arbeidstakersiden med LO i spissen poengteres det at arbeidstakere med usikker jobb og lavest inntekt ble hardest rammet av den første runden med nedstenging.

- De samme gruppene er også i risikogruppen for langvarig utenforskap. Det er avgjørende viktig å motvirke den usosiale virkningen av krisen og smitteverntiltak gjennom blant annet trygghet og forutsigbarhet for arbeidsplasser, heter det i brevet.

- Det må være hvor hardt en bedrift er truffet av krisen som avgjør om den får kompensasjon, ikke i hvilken næring bedriften er definert hjemmehørende, krever organisasjonene.

De har også et tydelig krav om varigheten på ordningen: Den bør gjelde så lenge smitteverntiltakene er strenge, minst ut første kvartal 2021 og være bred nok til å kunne håndtere en ny nedstenging som den vi hadde i mars.

- Krisa rammer reiselivet og luftfarten, men den rammer bredere enn det. Vi ser at det også treffer ordrebasert industri, som hadde ordrereserver i vår. Det rammer transportnæringen, det rammer bygg og anlegg og det rammer kultursektoren, fortsetter Gabrielsen til Børsen.

- Jeg vil også understreke betydningen av forutsigbarhet for arbeidstakerne når det gjelder permitteringer, den forhøyede dagpengesatsen må være der så lenge vi har en coronasituasjon. Og det er viktig at vi har tiltak som treffer, også for selvstendig næringsdrivende.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer