Nasjonal skjenkestopp:

Krisemøte med Vedum: - Krever svar

I dag møter SMB Norge finansminister Trygve Slagsvold Vedum for å diskutere framtida til små og mellomstore bedrifter i Norge. - Det handler om enorme konsekvenser, sier administrerende direktør.

FORSIKTIG OPTIMISME: Administrernde direktør i SMB Norge håper møtet med finansministeren kan sørge for videre hjelp for små og mellomstore bedrifter i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORSIKTIG OPTIMISME: Administrernde direktør i SMB Norge håper møtet med finansministeren kan sørge for videre hjelp for små og mellomstore bedrifter i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På lille julaften sendte SMB Norge brev til finansminister Trygve Slagsvold Vedum, regjeringen, statsministeren, næringsministeren og helse- og omsorgsministeren.

SMB Norge er en interesseorganisasjon for små og mellomstore bedrifter. I brevet påpekte organisasjonen de store konsekvensene og alvorlighetsgraden den nasjonale skjenkestoppen får for restaurant- og utelivsbransjen i Norge.

- Allerede før vi sendte dette brevet, så ba vi om et møte med finansministeren, sier Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge, og fortsetter:

- Vi møter finansministeren i dag klokka 13.00.

Stoppet bevilgning

Etter at den nye regjeringen kom på banen, har Trygve Slagsvold Vedum blitt ny finansminister og agendaen for møtet er i hovedsak støtten til små og mellomstore bedrifter i statsbudsjettet for 2022 og det kommende reviderte statsbudsjettet.

- I behandlingen av revidert nasjonalbudsjett 2021 i juni ble det vedtatt i Stortinget at vi sammen med stiftelsen Rettferd skulle etablere en rådgivningstjeneste for konkurstruede bedrifter og gründere, som har fått store økonomiske problemer på grunn av coronasituasjonen, sier Rytman.

Den administrerende direktøren mener SMB Norge sammen med stiftelsen Rettferd har hjulpet har hjulpet mange bedrifter og enkeltpersoner siden den gang.

- Vi fikk i sommer fikk etablert en rådgivningstjeneste i tråd med Stortingets vedtak og bevilgningen. Overraskelsen var derfor ekstremt stor over at regjeringen ikke har lagt inn midler til en videreføring av rådgiverhjelpen i 2022. Bevilgningen stoppet fordi at regjeringen da sa at pandemien «var over» og den formelle begrunnelsen var at man ikke trengte flere coronatiltak, sier direktøren.

- Krever svar

Organisasjonen får fremdeles mange henvendelser om støtte fra både bedrifter og enkeltpersoner.

- Nå har vi ikke midler til å hjelpe, som er tragikomisk. Situasjonen for bedriftene har blitt mye verre men regjeringen har samtidig fjernet den økonomiske støtten. Dette er såpass viktig for mange aktører, sier Rytman.

Samtidig som det skal diskuteres tiltak for å hjelpe små og mellomstore bedrifter i Norge med å håndtere den fremdeles pågående coronasituasjonen, vil Rytman også rette oppmerksomheten mot den nasjonale skjenkestoppen og forhåpentligvis kunne kreve svar av finansministeren.

- Hva håper du kommer ut av møtet?

- At vi blir hørt og at vi kan rette oppmerksomheten mot vårt budskap om å stoppe skjenkestoppen i Norge. Små og mellomstore bedrifter er 98-99 prosent av norsk næringsliv. I og med at vi har en finansminister fra Senterpartiet, så er vi for så vidt optimistiske til å bli hørt, sier Rytman.

- Godt faglig begrunnet

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) mener imidlertid at tiltaket er godt faglig begrunnet.

- All tett samvær på steder der det er alkoholservering, der det er folk over lang tid sammen i små rom, påløper det smittefare. Barer og restauranter har vært blant topp seks av de plassene der vi har sett utbrudd i Norge, sier Forland til Dagbladet.

Han viser til at utesteder særlig har vært en faktor i spredningen av omikronvarianten.

Også helseminister Ingvild Kjerkol har gjentatte ganger forsvart tiltaket om skjenkestopp, til tross for et «formidabelt press».

- Formålet er jo å stoppe smittespredningen av den nye varianten, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer