Corona

Krisepakke-bom: - Virkelighetsfjernt

- Hvor mange bevis trenger Sanner?

TAP PÅ TAP: Hotellsjef Ina Eldøy ved Stranda hotell på Sunnmøre er fortvilt, oppgitt og frustrert over støtteordninger som ikke holder følge med strenge coronarestriksjoner. Foto: Privat
TAP PÅ TAP: Hotellsjef Ina Eldøy ved Stranda hotell på Sunnmøre er fortvilt, oppgitt og frustrert over støtteordninger som ikke holder følge med strenge coronarestriksjoner. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg opplever en skremmende mangel på forståelse på Stortinget for hva vi holder på med her ute i Bygde-Norge.

Utsagnet kommer som en blanding av oppgitt sukk og fortvilt nødrop fra Ina Eldøy, hotellsjef ved det 100 år gamle Stranda hotell på Sunnmøre.

Eldøy skal fortelle hvordan pengene renner ut av kontoen fordi coronarestriksjoner og krisepakker ikke henger sammen. Det kommer vi tilbake til.

- Virkelighetsfjernt

Da regjeringen innførte nasjonal skjenkestopp denne uka, ble de møtt med sjokk, vantro og alarmerende nødrop fra alle kriker og kroker i landets overnattings- og serveringsbransje.

SKJENKESTOPP: Helseminister Bent Høie med beskjeden om nye, strenge nasjonale tiltak til over påske - inkludert skjenkestopp i hele landet. Video: NTB Vis mer

Som plaster på såret for den brå nedstenginga, kunne helseminister Bent Høie (H) love 500 nye millioner i krisemidler til kommunene.

- Det høres sjukt mye ut når Bent Høie står på pressekonferansen tirsdag denne uka og sier at nasjonalt skjenkeforbud kompenseres med ytterligere 500 millioner kroner som kommer på toppen av 1 milliard kroner fra før. Men når man bryter det ned, ser man at det er småpenger som smøres ut over typiske påskeferie-kommuner, sier Astrid Bergmål, leder av Virke Reiseliv, til Børsen.

Bergmål illustrerer med følgende tall, som viser hva noen typiske påsketurist-kommuner har fått når den første milliarden er delt ut:

  • Gol: 423 739 kroner
  • Hemsedal 250 000 kroner
  • Stranda 412 525 kroner
  • Aurland 695 711 kroner

- Det er virkelighetsfjernt om finansminister Jan Tore Sanner (H) tror at dette vil løse den dramatiske situasjonen som stengte bedrifter innen reiseliv, overnatting og servering nå står i. Totalsummen høres ut som veldig mye penger, men når det brytes ned, er det jo nær ingen ting, tordner Bergmål.

Sloss om smuler

Nevnte Stranda kommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal er altså blant kommunene som kommer ut i nedre ende av skalaen når de kommunale krisepengene fordeles.

I Stranda finner du blant annet Grandiosa-fabrikken til Orkla, møbelprodusenten Slettvoll, kjøttprodusenten Grilstad, fiskeprodusenten Norsk Sjømat og en lang rekke andre industribedrifter.

- Kommunen vår går så det suser. Det er ikke noe arbeidsledighet å snakke om her. Dermed får vi heller ikke noen uttelling fra de kommunale krisepengene. Strandas hardt rammede turistnæring skal slåss om 419 000 kroner. Da snakker vi om hele turistnæringa knyttet til Geiranger, Strandafjellet Skisenter og Stranda hotell, for å nevne noe. Jeg alene taper flere hundre tusen i måneden, sier hotellsjef Ina Eldøy.

Millionkostnad

Eldøy forteller at Stranda hotell har åpnet og stengt, åpnet og stengt i løpet av coronakrisa. Det påfører dem millionkostnader i arbeidsgivers lønnsplikt ved permitteringer.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Alt i alt har vi betalt lønn i 60 dager for at folk skal gå hjemme. Det koster oss 1,2 millioner kroner. I tillegg til dette har vi tapt penger i fjor, og vi taper i år. Lokale skjenkerestriksjoner påfører oss alene et omsetningstap på 800 000 kroner i januar og februar – samtidig som vi må øke bemanningen for å oppfylle smittevernrestriksjoner, forteller en oppgitt Eldøy.

Taper på å eie

Det er ikke bare de kommunale krisepengene som bommer, understreker Eldøy videre.

- Du finner knapt et eneste distriktshotell i dette landet som ikke eier sin egen bygningsmasse. Det taper vi masse penger på, i motsetning til kjedene som stort sett har et leieforhold på bygningsmassen. Det eneste vi får støtte til er strøm og kommunale avgifter, regnskap og revisjon samt leie og leasing av diverse driftsutstyr. Jeg opplever en skremmende mangel på forståelse på Stortinget for hva vi holder på med her ute i Bygde-Norge, sier Eldøy til Børsen.

Nå går hun inn i en tredje periode med permitteringer, men uten å stenge driften helt.

- Vi tar samfunnsansvar og holder driften i gang for å tilby overnatting for tilreisende servicepersonell som industribedriftene i vår kommune er avhengige av. Det er en fortvilt situasjon. Politikerne skulle vært to uker i våre sko, så hadde kanskje pipa fått en annen lyd, lyder rapporten fra Stranda.

Realitetene

Astrid Bergmål i Virke Reiseliv understreker at Stranda hotell ikke er noe enestående eksempel:

- Det sier seg selv at dette monner bare ikke, sier hun om de kommunale krisepakkene der altså innbyggertall og arbeidsledighet er blant kriteriene som krisepengene fordeles etter.

KRITISK: - Virkelighetsfjernt, sier Astrid Bergmål, leder Reise Virke, om de kommunale krisepakkene. Foto: Heiko Junge / NTB
KRITISK: - Virkelighetsfjernt, sier Astrid Bergmål, leder Reise Virke, om de kommunale krisepakkene. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Dermed kommer typiske påskeferiekommuner ofte dårlig ut. Og svært lite av disse krisepengene tilfaller virksomhetene som rammes av at høysesong blir nullsesong. Hjelpen fra regjeringen er langt fra god nok.

Hun er oppgitt over at den nasjonale skjenkestopp-pillen ble sukret med budskapet om millioner til kommunale krisepakker.

- Sanner hevder at reiselivet og servering har fått tilstrekkelig med tiltak. Her er det rett og slett behov for en realitetsorientering. Sanner kan ta en prat med hvilken som helst virksomhet i denne bransjen - de vil fortelle ham at når dette beløpet smøres utover, så holder det knapt nok til å dekke lønnskostnader for én ansatt i en måned, sier Bergmål.

- Skrekktall beviser krisa

Astrid Bergmål minner om undersøkelsene som både Virke og NHO har gjennomført blant sine medlemsbedrifter. Førstnevntes undersøkelse i slutten av februar, viste en temperatur på frysepunktet blant restauranter og utesteder:

  • Ni av ti har permittert ansatte.
  • Rundt 40 prosent av serveringsstedene har gått til oppsigelser.
  • 62 prosent melder om reell fare for konkurs.

- På toppen av dette kom Statistisk sentralbyrå denne uka med den ekstremt nedslående oversikten som viste at mer enn hver tredje jobb ble borte i overnattings- og serveringsbransjen fra februar i fjor til februar i år. Man kan lure på hvor mange bevis Sanner og regjeringen trenger på hvor enorm denne krisa er for våre bransjer, sier Bergmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer