Strømkrisa

Krisepakke i det blå

Stortinget hasteinnkaller olje- og energiministeren i september, men når en krisepakke for bedriftene kan vedtas er ukjent.

I TÅKA: Det er fortsatt høyst usikkert når en støttepakke for kriserammede bedrifter kan være klar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I TÅKA: Det er fortsatt høyst usikkert når en støttepakke for kriserammede bedrifter kan være klar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Børsen): I midten av september må olje- og energiminister Terje Aasland stå skolerett for Stortinget om en strømstøttepakke. Det avgjorde presidentskapet i møte tirsdag morgen.

- Jeg gleder meg til det! sa Aasland til Dagbladet i da hastemøtet ble klart.

Når en krisestøtte for hardt rammede bedrifter kan være klar, henger imidlertid i løse luften. Det bekrefter Aasland til Dagbladet.

- Har du med deg en krisestøtte til næringslivet når du kommer til Stortinget i midten av september?

- Det er for tidlig å si. Vi jobber godt nå med partene og har høyt tempo i både vurderinger og utredninger på det.

- Vet ikke

Aaslands forgjenger som olje- og energiminister Tina Bru (H) bekrefter forvirringen over når hardt pressede bedrifter kan vente hjelp fra regjeringen.

- Det vet vi jo ikke. Han vil jo ikke bekrefte det. Han sier jo at klarer vi å gjøre det medio september, så gjør vi det, men det kan bli først til statsbudsjettet uti oktober, sier Bru til Dagbladet.

Aasland lover i imidlertid at de jobber så raskt som de kan.

- Vi har sagt til Stortinget at vi kommer med en egen sak. Kan vi få den fram raskere, så gjør vi det. Men jeg tror det er klokt at vi får en gjennomtenkt sak og en sak der partene har fått anledning til å gi uttrykk for hva de tenker og mener når Stortinget skal behandle denne saken, sier Aasland til Dagbladet.

- Burde ikke dette gått raskere?

- Vi har sagt at vi vil gjøre det så raskt som mulig, men seinest i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet, sier Aasland.

Voldsomt press

Tina Bru i Høyre mener likevel det går for sakte med regjeringens strømstøtte. Dagbladet har skrevet om hvordan en rekke bedrifter nå sliter etter at strømregningene har mangedoblet seg. Høyre-politikeren mener næringslivet trenger hjelpen nå.

- De har et voldsomt press på seg. Å vente helt til midten av oktober med å presentere noe, det mener jeg er et dårlig utgangspunkt og gir dårlig forutsigbarhet for næringslivet, sier Bru.

- De kan umulig ha jobbet med dette gjennom året. Det er først nå de skjønner at de må gjøre noe, legger nestlederen til.

Høyre har hele tiden vist til at det er regjeringen som må legge fram en kriseplan, fordi det er departementet som har regnekraften til en sånn jobb.

Under sin valgkampturné for ei drøy uke siden, krevde Erna en egen strømstøtte for næringslivet, men vil ikke gå i detalj på hvordan den burde se ut.

Dermed ligger den an til det heller ikke blir vedtatt noen forslag fra opposisjonen når Stortinget trer sammen i september. Sammen med Høyre har regjeringspartiene et solid flertall.

Også Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mener regjeringen har handlet altfor sakte.

- De jobber altfor seint med dette. Jeg har forståelse for at det er komplekst, men det handler også om hvor komplekst du ønsker å gjøre det, sier Frp-toppen til Dagbladet.

- Høyt spill

Stortingsrepresentant og medlem i energi- og miljøkomiteen, Sofie Marhaug fra Rødt, lover at hennes parti vil fremme forslag til hastemøtet hvis ikke regjeringen har en krisepakke klar innen den tid.

- Vi har allerede skrevet forslag i tilfelle det argumentet skulle brukes fra regjeringen at det ikke er noen forslag på bordet. Vi har jobbet i sommer med forslag som vi kan legge på bordet, sånn at ikke det skal bli en sånn unnskyldning.

Hun mener Høyre ikke er til å stole på hvis de lar møtet passere uten at det vedtas noen nye støtteordninger.

- Jeg er veldig spent på om Høyre mener alvor om økt strømstøtte til bedrifter. Hvis Høyre ikke vil foreslå noen ting som helst så har de spilt et høyt spill i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer