Krisepakke i tynn tråd

Senator Joe Manchin er ennå ikke sikker på om han vil støtte Joe Bidens kraftig barberte krisepakke på 1750 milliarder dollar. Uten ham blir den ikke vedtatt.

KAMP: Demokratene kjemper en kamp med seg selv i kongressen for å få gjennom Joe Bidens gjenreisingspakker. REUTERS/Leah Millis
KAMP: Demokratene kjemper en kamp med seg selv i kongressen for å få gjennom Joe Bidens gjenreisingspakker. REUTERS/Leah Millis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

President Joe Biden sliter med sviktende popularitet både blant demokrater og uavhengige i USA, og kunne sårt trengt å få vedtatt den barberte, men fortsatt massive krisepakken og den beslektede infrastrukturplanen på 1000 milliarder dollar denne uka.

Det løpet er langt fra avklart. Særlig stritter den moderate demokratiske senatoren Joe Manchin fortsatt imot.

Demokratenes ledere sier imidlertid at de tar sikte på en avstemning i Representantenes hus allerede denne uka. Både om infrastrukturpakka og den mer sosialpolitisk innrettede krisepakka - og da i en sammenkoblet prosess.

Kritisk til kobling

Manchin uttrykte sin tvil mandag kveld, da partiet hans ville ha forsikringer om at han vil konkludere med å gi sin støtte til Bidens plan.

Under en pressekonferanse omtalte Manchin den sosiale krisepakka som «budsjett-triksing» og han kritiserte koblingen mellom denne og infrastrukturpakka - som Manchin selv har vært med å utforme.

Knapt flertall

Også demokratenes Kyrsten Sinema tviler. Begge deres stemmer er avgjørende for om pakken blir vedtatt.

- Jeg er åpen for å støtte en pakke som hjelper å løfte landet vårt, men jeg er like åpen for å stemme mot et forslag som skader landet vårt, sa Manchin under mandagens pressekonferanse, ifølge Politico.

Han viste til inflasjonsfare og budsjettunderskudd som sine største bekymringer.

Senatet har allerede vedtatt infrastrukturpakken med Manchins støtte, men venstrefløyen hos Demokratene vil ikke støtte den i Representantenes hus før de er sikre på at Manchin og Sinema også stemmer for den større velferds- og klimapakken.

Har fortsatt trua

Kort etter Manchins pressekonferanse kom pressetalsperson Jen Psaki i Det hvite hus med en uttalelse der det heter at Biden «forblir sikker» på at planen vil få Manchins støtte.

Infrastrukturpakken inneholder milliarder til reparasjon av nedslitte veier, broer, jernbane og vannledninger, samt utbygging av bredbånd og ladestasjoner til elektriske biler. Den støttes også av mange republikanere.

Den større planen, som alle republikanere er imot, tar sikte på en betydelig utvidelse av velferdstilbudet i USA med støtte til barnehage for de yngste, skoler, sykelønn og bedre omsorg og helsetjenester for eldre, samt tiltak for ren energi og elektriske biler.

Mye av kostnadene skal etter planen dekkes av høyere skatt på dem som tjener mer enn 10 millioner dollar i året, og store selskaper som skal ilegges en minsteskatt på 15 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer