Krisepakke til luftfarten i USA

Finansminister Steven Mnuchin og de ti største flyselskapene i USA har blitt enige om detaljene i en 25 milliarder dollar stor krisepakke.

HISTORISK PAKKE: Den amerikanske staten og flyselskapene har blitt enige om detaljene i en krisepakke på 25 milliarder dollar. Foto: Matt York / AP / NTB scanpix
HISTORISK PAKKE: Den amerikanske staten og flyselskapene har blitt enige om detaljene i en krisepakke på 25 milliarder dollar. Foto: Matt York / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Avtalen inkluderer hjelp til å betale lønninger og til å unngå konkurser i luftfarten som sysselsetter 750 000 i USA.

– Vi ser fram til at jobbe med flyselskapene for å ferdigstille avtalene og utbetale midlene, sier Mnuchin i en uttalelse.

Statlig eierandel

Hjelpen består av 70 prosent pengestøtte og resten lån, der staten er sikret en mindre eierandel som garanti.

Flyselskapene, som Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines og Southwest Airlines, var motvillige til å gi fra seg aksjer i frykt for at de skulle nasjonaliseres.

Selskapene hadde likevel lite forhandlingsrom ettersom koronapandemien har ført til 95 prosent mindre etterspørsel av flyreiser i USA. Uten statlig hjelp risikerer selskapene masseoppsigelser, og finansdepartementet krevde at skattebetalere blir kompensert dersom selskapene ikke klarer å betale tilbake lånene.

Ingen oppsigelser

Kravet kan gi staten mellom 1 og 3 prosent av selskapenes aksjer dersom lånene misligholdes.

President Donald Trump sier avtalen vil hjelpe ansatte i flyselskapene og beskytte skattebetalerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer