Kriseplan kollapset: - Skummelt

Flyr klarte ikke å komme i mål med livsviktig finansieringsplan. - Ser skummelt ut, sier ekspert.

I KRISE: Flyeselskapet Flyr er i store problemer etter at de ikke lyktes i å komme i mål med en finansieringsplan. Foto: Hanna Johre / NTB
I KRISE: Flyeselskapet Flyr er i store problemer etter at de ikke lyktes i å komme i mål med en finansieringsplan. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en meget alvorlig situasjon for Flyr. Selskapet må nå jobbe veldig hardt for å finne en løsning, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir, til Børsen.

Mandag morgen kom det nemlig nedslående nyheter fra flyeselskapet. I en pressemelding skriver de at de ikke kom i mål med en ny finansieringsplan.

«Selskapet er dermed i en alvorlig finansiell situasjon, og styret vil vurdere om det finnes alternativer for videre drift», heter det i pressemeldingen.

Det fikk naturlig nok Flyr-aksjen til å stupe ved børsåpning mandag. Etter bare noen få minutters handel har aksjekursen stupt nesten 70 prosent.

Kjendisinvstor Jan Petter Sissener er gjennom sitt fond største aksjonær i Flyr. Til E24 sier han at selskapet havner i en avlrolig situasjon hvis de ikke klarer å finne egenkapital.

Sissener understreker at aksjeposten hans i Flyr kun utgjør en liten del av fondets portefølje, og at de ikke vil bruke så mye tid på Flyr.

- Men det er veldig synd for den norske forbrukeren, sier han.

- Må vurdere alternativer

Flyrs finansieringsplan ble offentliggjort i november i fjor, og forutsatte en gitt kurs per aksje.

Ifølge Flyr har kursen over tid ligget under det som var nødvendig for å gjennomføre planen, og selskapet har derfor siden før jul jobbet med å finne løsninger for å skaffe nødvendig kapital til en alternativ finansieringsplan.

- Flyr er avhengig av å få inn en god del kapital for å drive videre. Som vi så under pandemien, er flyselskap en veldig kapitalkrevende virksomhet. Derfor må de ha inn minimum kapital for å forsvare videre drift. Hva det ligger på for Flyr, må du snakke med dem om, sier Elnæs.

Flyr skriver i pressemeldingen at en global mangel på fly har ført til at de har opplevd stor etterspørsel etter charteroppdrag og utleie av fly og mannskap til andre.

Før jul hadde selskapet framforhandlet en avtale med et europeisk flyselskap tilsvarende seks fly i produksjon fra mars til oktober - forutsatt at de hadde en alternativ finansieringsplan på plass.

- Selskapet og de finansielle rådgiverne forventet at denne avtalen ville resulterer i at man lyktes med den alternative finansieringsplanen. Dessverre har ikke Flyr lyktes med den alternative finansieringsplanen og befinner seg nå i en situasjon der styret må vurdere om det finnes alternativer for videre drift, sier styreleder Erik Braathen i Flyr.

Flyr understreker at de planlagte flygingene mandag går som normalt. Informasjon om framtidige flyginger «vil bli delt så snart som mulig».

- Skummelt

Elnæs påpeker at for Flyr er det også en utfordring at dersom en kunde kjøper en flybillett hos Flyr i dag, og ikke skal fly før om fire uker, så får ikke Flyr pengene før etter at kunde har reist.

- Dermed får ikke Flyr penger for billettene til sommerferien ennå. Det gjør at det blir veldig anstrengt finansielt, og man må ha nok likviditet i selskapet til å håndtere det, sier Elnæs.

Han viser også til det britiske flyselskapet Flybe, som gikk konkurs i helga.

- Ting skjer veldig fort når man kommer i en sånn situasjon. Dette er meget alvorlig. Man vet aldri, kanskje det dukker opp noen med en løsning, men det ser skummelt ut, sier flyanalytikeren.

Hovedproblemet for Flyr er ifølge Elnæs at de ikke har klart å etablere seg i Norge, noe som var hovedplanen.

- De har fått noe drag på feriestedene nordmenn drar til hele året. Flyr har tilbudt de laveste prisene - det skal de ha - men de har vært litt for billige, konkluderer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer