Kriserammede Atlantic Seafood risikerer konkurs

Daniel Andersens fiskebedrift er varslet om pålegg på 16 punkter fra Arbeidstilsynet etter funn av «omfattende og grove brudd på arbeidsmiljøregelverket». Nå kan selskapet være på kanten av stupet.

MANGLER SLUK: Fryserommet ved Atlantic Seafood var midlertidig gjort om til kjølerom, da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk. Smeltevann fra fisken havnet på gulvet. På grunn av manglende sluk i gulvet, måtte avrenningsvannet svabres ut til nærmeste sluk. Foto: Mattilsynet
MANGLER SLUK: Fryserommet ved Atlantic Seafood var midlertidig gjort om til kjølerom, da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk. Smeltevann fra fisken havnet på gulvet. På grunn av manglende sluk i gulvet, måtte avrenningsvannet svabres ut til nærmeste sluk. Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert

Flere ansatte har levert konkursbegjæring mot Atlantic Seafood, som bearbeider og pakker fisk på Moltustranda på Sunnmøre.

Møre og Romsdal tingrett skal neste uke avgjøre saken mot selskapet, eid av den Litauen-bosatte finnmarkingen David Andersen, som i mange år har skaffet billig litauisk arbeidskraft til den norske fiskerinæringen.

Den siste tida har selskapet mildt sagt vært i hardt vær.

Som Børsen har omtalt, sto driftstillatelsen i fare for å ryke tidligere i høst. Underbetaling av ansatte, uhygieniske og brannfarlige forhold var blant funnene etter det som ble omtalt som et «nedslående» tilsyn i september.

Mattilsynet snudde i slutten av oktober, og ga Atlantic Seafood en siste sjanse, men nå brenner det altså for alvor under føttene for selskapet.

- Mangler lønnsutbetaling

Ifølge Intrafish, som først omtalte konkursbegjæringene, har Atlantic Seafood 33 inkassokrav mot seg, på totalt 2,1 millioner kroner.

Det største kravet, på 1,6 millioner kroner, er fra Skatteetaten.

Bransjenettstedet har fått tilgang på flere konkursbegjæringer fra tidligere og nåværende ansatte.

- Flere mangler lønnsutbetaling og det er folk som ikke får feriepengene sine fra i fjor. Og det er også personer som har sluttet som ikke har fått sluttoppgjørene sine. Det har vært noe hele tida, sier en ikke navngitt tidligere ansatt til Intrafish.

Atlantic Seafood fikk tidligere i høst stadfestet en bot på 800 000 kroner, ilagt av Arbeidstilsynet, for blant annet underbetaling av ansatte i 2021.

Daniel Andersen hevdet da, overfor Børsen, å ha utbetalt korrekt lønn til samtlige i både 2021 og 2022.

I en fersk tilsynsrapport, som Børsen har fått tilgang til, omtaler Arbeidstilsynet kontroller av timelister, lønnsslipper og bankoverføringer.

Basert på stikkprøver legger de til grunn at arbeidstakere ikke har mottatt lønn som framgår av lønnsslipper.

Arbeidstilsynet: Omfattende og grove lovbrudd

Totalt har Arbeidstilsynet, etter tilsynet, varslet pålegg mot bedriften på 16 punkter. Atlantic Seafood har frist fram til slutten av november på å kommentere påleggene.

- Det er avdekket omfattende og grove brudd på arbeidsmiljøregelverket. Vi vet at flere arbeidstakere i virksomheten ikke har fått utbetalt den lønna de har krav på. Arbeidstilsynet har derfor gitt pålegg om både etterbetaling av lønn og allmenngjort minstelønn. I tillegg har vi avdekket en rekke alvorlige forhold knyttet til arbeidstakernes helse, miljø og sikkerhet, sier Arbeidstilsynets leder for seksjon a-krim vest, Jens Erik Romslo, til Børsen.

Daniel Andersen er gjort kjent med Børsens omtale av konkursbegjæringene og Arbeidstilsynets tilsynsrapport.

I et svar på sms hevder han å ha utbetalt allmenngjort lønn til samtlige ansatte, og at selskapet ikke har begått noen grove brudd på arbeidsmiljøloven.

- Selskapet forholder seg til tidsfrister for å utbedre de små påleggene som er gitt. En rekke av disse er allerede utbedret. Selskapet arbeider med å finne løsning for videre drift og å sikre 40 arbeidsplasser for de ansatte, skriver Andersen.

Omfattende sosial dumping

Dagbladet kartla og omtalte finnmarkingens virksomhet gjennom en rekke artikler i 2019. Han opererte da, gjennom et nettverk av selskaper med andre enn ham selv i formelle roller, som «underleverandør».

Litauere i ulike selskap tok angivelig over hele produksjonslinjer. Blant disse arbeiderne påviste Arbeidstilsynet omfattende sosial dumping, og mente hele underleverandør-konstruksjonen var fiktiv.

Også den gang avviste Andersen å ha gjort noe ulovlig, og viste til at han selv ikke hadde noen rolle i de involverte selskapene.

De norske fiskebrukene ble bøtelagt.

Fra 2020 har Daniel Andersen operert som reell underleverandør ved å opprette Atlantic Seafood på Sunnmøre, og inngå avtaler med store fiskeribedrifter om å pakke og håndtere sløyd fisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer