Geiranger:

Krisestart for sesongen: - Var nervevrak

Fjorårssesongen ble en suksess - stikk i strid med forventningene for Grande Fjord Hotel. I år er situasjonen snudd helt på hodet.

DÅRLIG START: Hotellsjef Aleksander Grande forteller til Dagbladet at de ikke har hatt en eneste fullbooka dag på Grande Fjord Hotel før fellesferien i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DÅRLIG START: Hotellsjef Aleksander Grande forteller til Dagbladet at de ikke har hatt en eneste fullbooka dag på Grande Fjord Hotel før fellesferien i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

GEIRANGER (Dagbladet): - De siste seks månedene har vi gått og tvinna tomler. Det har gått både på psyken og motivasjonen løs. Jeg var nervevrak, sier hotellsjef Aleksander Grande på Grande Fjord Hotel.

Han forteller at det siste året har vært fult av spørsmål, og ingen svar.

- Vi har vært utrolig redde for hvordan denne sommeren skulle ende, sier Grande.

I fjor opplevde norsk reiseliv en drømmesommer over all forventning. Det ble blant annet meldt om fulle campingplasser og overnattingssteder - allerede før fellesferien, og flere norske hotell kunne fortelle at de var fullbooka allerede fra junimåned og ut august.

Hotellsjef Aleksander Grande i Grande Fjord Hotel i Geiranger forteller til Dagbladet at det i 2020 var lange køer ut døra til hotellet.

- Vi ble tatt helt på senga i fjor, for vi hadde ikke forventa så mange gjester. Vi hadde lange køer ut døra her med folk som ville spise hos oss, men vi hadde ikke plass til flere, sier Grande.

I år, derimot, var bygda forberedt på et høyt besøkstall allerede i juni.

Slik ble det ikke. I forkant av årets fellesferie hadde ikke Grande Fjord Hotel én eneste fullbooka dag.

TAR SEG OPP: Innehaver av Grande Fjord Hotel, Aleksander Grande, sier at besøket har tatt seg opp i starten av fellesferien. Han er samtidig skuffet over de tidligere månedene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAR SEG OPP: Innehaver av Grande Fjord Hotel, Aleksander Grande, sier at besøket har tatt seg opp i starten av fellesferien. Han er samtidig skuffet over de tidligere månedene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Inntil videre har det vært veldig dårlig. Det trøkket som vi hadde i fjor har ikke vært til stede i det hele tatt. Det er først denne uka det har begynt å ta seg opp, forteller Grande.

Uforutsigbart

Mandag denne uka var årets første fullbooka dag for hotellet.

- Det vi har merka oss er at det tar seg opp i helgene, og så har det gått ned igjen i ukedagene. Derfor tenkte vi at når fellesferien kommer - da bør i hvert fall helga bli bra. Men den ble ikke noe bra, så vi tenkte «oi shit, hva gjør vi nå».

På søndag - i forkant av fellesferien - var bare én fjerdedel av Grande Fjord Hotel booka, ifølge hotellsjefen.

USIKKERT: - Det er ikke som i fjor da vi var fullbooka i to uker framover. I år er vi fullbooka to dager, så er det halvfult, så er det en tredel fullt, sier hotellsjef Aleksander Grande på Grande Fjord Hotel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
USIKKERT: - Det er ikke som i fjor da vi var fullbooka i to uker framover. I år er vi fullbooka to dager, så er det halvfult, så er det en tredel fullt, sier hotellsjef Aleksander Grande på Grande Fjord Hotel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Heldigvis tok det seg opp på mandag, og vi klarte å bli fullbooka også tirsdag, så det er gode tendenser. Men på søndag sto vi der med bare én fjerdedel av hotellet booka. Det er veldig dårlig å ha så lite folk her 10. juni, sier Grande.

Han forteller at de i fjor valgte å redusere prisene.

- Vi tenkte at da klarer vi kanskje å fylle halve hotellet hver dag, men vi tok jo veldig feil. Vi burde holdt på prisene våre for vi fylte jo hotellet, og kunne sikkert fylt det to ganger hver dag.

I år har de derfor valgt å beholde de normale prisene.

- Synes nordmenn det er for dyrt?

- Vi har vært litt kyniske i år, og holder på prisen. Vi prøver jo å holde en veldig høy standard, og derfor har vi en høy pris. Det koster like mye for to netter her som ei uke i Spania, så jeg skjønner at nordmenn synes det er dyrt, men vi ser også at de som kommer hit er villige til å betale. De er jo superfornøyde, sier Grande.

- Legger nordmenn igjen noe mer penger?

- Norske gjester er fantastiske. I 2020 dobla vi omsetninga vår på vin, øl og brennevin sammenliknet med i 2019, og det sier jo litt. Vi nordmenn er glade i å kose oss. Jeg kjenner meg igjen selv, for når jeg er på ferie skal jeg kose meg, spise godt, drikke godt, og bare nyte livet. Det gjør nordmenn når de er her også, og det er jo helt fantastisk, sier Grande.

Problemet med å bare ha norske turister på besøk er at fellesferien bare varer fra uke 28 til uke 30. I år betyr dette 12. til 30. juli.

INGENTING: Grande Fjord Hotel i Geiranger har utsatt åpning i håp om å oppleve en pågang liknende fjoråret. - Vi mister nesten 70 prosent av sesongen, sier hotellsjefen til Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INGENTING: Grande Fjord Hotel i Geiranger har utsatt åpning i håp om å oppleve en pågang liknende fjoråret. - Vi mister nesten 70 prosent av sesongen, sier hotellsjefen til Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Utenom fellesferien er det veldig vanskelig for oss fordi markedet blir så lite. Det er litt naivt, det man leser om i media, at «nå kommer høysesongen og skal redde reiselivet», for det er jo ikke tilfelle, sier Grande.

- Hvordan er det for dere utenfor høysesong nå?

- Ingenting i det hele tatt. Vi måtte utsette og utsette åpning. I juni hadde vi åpent i helgene, med litt varierende resultat. Vi tenkte at vi bare måtte prøve. I fjor gikk vi å venta og venta, og så sa det plutselig pang. Derfor kjørte vi en litt annen strategi i år.

Fortsatt ingen cruise

Det er bare to år siden Geiranger ropte varsko om en sprengt turistkapasitet. Hvert år farter om lag 700 000 besøkende til den lille bygda som huser 230 fastboende.

Både mai og juni pleier å være veldig bra for turistnæringen i Geiranger når de har besøk av utenlandske turister.

Nå er fjorden uberørt av cruisetrafikken.

- Nei, i år er det heller ingen cruise, så det er klart at det har gjort at ting åpner litt seinere enn vanlig, men nå når det er høysesong så er det høysesong. Da er det ikke plass til flere mennesker, sier han, og fortsetter;

- Juni er generelt veldig bra når vi har utenlandske turister, men i år har den vært nesten fullstendig fraværende. Vi mister nesten 70 prosent av sesongen. Greit nok at juli er fantastisk, men vi mister store deler av resten, sier Grande.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer