Krisestemning i Europa:
- Mørke, fattigdom og tristhet

Energikrisa i Europa truer, og en rekke strømsparetiltak blir nå innført. - Situasjonen er kritisk, sier miljøministeren i Spania.

MØRKE SKYER: Europa forbereder seg på en vinter uten viktige strømleveranser fra Russland. Bildet viser bygninger og stranda Levante i den spanske byen Benidorm i juni 2022. Foto: Jose Jordan/AFP/NTB
MØRKE SKYER: Europa forbereder seg på en vinter uten viktige strømleveranser fra Russland. Bildet viser bygninger og stranda Levante i den spanske byen Benidorm i juni 2022. Foto: Jose Jordan/AFP/NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke kom Spanias statsminister Pedro Sanchéz med en uvanlig oppfordring til landets dresskledde: dropp slipset.

Uttalelsen kom i forbindelse med at en rekke land i Europa nå forbereder seg på en tøff vinter, og må spare på strømmen. Russland har nemlig kuttet gassleveransen til under 30 prosent av normalen, som svar på EUs økonomiske sanksjoner mot landet som følge av Ukraina-krigen.

At Vladimir Putin kan velge å kutte leveransene ytterligere, er en trussel som ligger og ulmer over Europa.

Situasjonen har sendt gassprisene til himmels, og ført til at de fleste europeiske land nå innfører strenge strømsparende tiltak.

- Kritisk

EU har allerede bedt medlemslandene sine om å kutte det totale strømforbruket med 15 prosent.

Spania derimot, må «bare» kutte forbruket med syv prosent, fordi de ikke er like avhengige av russisk energi som flere andre europeiske land.

Og tirsdag denne uka la spanske myndigheter fram sin spareplan: aircondition-anlegget i offentlige bygninger må ikke stå lavere enn 27 grader, og man kan ikke ha det varmere enn 19 grader om vinteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer