Krisestemning i Europa:
- Mørke, fattigdom og tristhet

Energikrisa i Europa truer, og en rekke strømsparetiltak blir nå innført. - Situasjonen er kritisk, sier miljøministeren i Spania.

MØRKE SKYER: Europa forbereder seg på en vinter uten viktige strømleveranser fra Russland. Bildet viser bygninger og stranda Levante i den spanske byen Benidorm i juni 2022. Foto: Jose Jordan/AFP/NTB
MØRKE SKYER: Europa forbereder seg på en vinter uten viktige strømleveranser fra Russland. Bildet viser bygninger og stranda Levante i den spanske byen Benidorm i juni 2022. Foto: Jose Jordan/AFP/NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke kom Spanias statsminister Pedro Sanchéz med en uvanlig oppfordring til landets dresskledde: dropp slipset.

Uttalelsen kom i forbindelse med at en rekke land i Europa nå forbereder seg på en tøff vinter, og må spare på strømmen. Russland har nemlig kuttet gassleveransen til under 30 prosent av normalen, som svar på EUs økonomiske sanksjoner mot landet som følge av Ukraina-krigen.

At Vladimir Putin kan velge å kutte leveransene ytterligere, er en trussel som ligger og ulmer over Europa.

Situasjonen har sendt gassprisene til himmels, og ført til at de fleste europeiske land nå innfører strenge strømsparende tiltak.

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

- Kritisk

EU har allerede bedt medlemslandene sine om å kutte det totale strømforbruket med 15 prosent.

Spania derimot, må «bare» kutte forbruket med syv prosent, fordi de ikke er like avhengige av russisk energi som flere andre europeiske land.

Og tirsdag denne uka la spanske myndigheter fram sin spareplan: aircondition-anlegget i offentlige bygninger må ikke stå lavere enn 27 grader, og man kan ikke ha det varmere enn 19 grader om vinteren.

Myndighetene oppfordrer også private hjem til å følge de nye reglene, men på frivillig basis.

Reglene, som foreløpig gjelder fram til november 2023, sier også at man ikke lenger skal lyse opp bygninger og andre monumenter, og butikker kan ikke ha vindusbelysning etter klokka 22.00. Butikker må også innstallere en elektrisk skjerm i vinduet som viser temperaturen inne.

De som kan blir oppfordra til å jobbe hjemmefra, og forretninger må ha dørene lukket når aircondition eller ovner er i bruk.

Det skriver en rekke medier, blant annet den spanske avisa El Confidencial.

- Situasjonen er kritisk. Europa trenger vår hjelp. Vi må vise solidaritet, sier Teresa Ribera, miljøminister i Spania, til avisa.

- Skaper utrygghet

Den nye planen har derimot ikke falt i god jord hos alle. Ordføreren i Madrid, Isabel Diaz Ayuso, er blant dem.

Twitter skriver hun at de nye reglene ikke vil gjelde i Madrid.

- Dette skaper utrygghet, og vil skade turismen og forbruket. Det forårsaker mørke, fattigdom og tristhet, skriver hun.

Hun stiller spørsmål ved hva landet faktisk kommer til å spare på å gjennomføre tiltakene.

Men Spania er ikke det eneste europeiske landet som nå må belage seg på å igjen bli underlagt restriksjoner etter å ha vært gjennom to år med pandemi.

I flere tyske byer, blant annet i Berlin, har de allerede slutta å lyse opp bygninger og monumenter på nattestid, og i Hannover har byadministrasjonen slått av varmtvannet i de kommunale bygningene. Byens fontener står også tomme.

Italia og Hellas har innført forbud mot å ha det kaldere enn 27 grader, og i juli innførte Paris bøter mot forretninger som lar vinduer og dører stå åpne mens aircondition-anlegget er på. Restauranter, kaféer og barer får heller ikke lenger lov til å ha varmelamper på ute.

- Avgjørende

Kommersiell direktør i Cloudberry Clean Energy, Andreas Thon Aasheim, mener at energikrisen i Europa har satt allerede eksisterende EU-politikk opp i fart.

- Fram til 2020 hadde EU sine 2020-mål, der man skulle redusere utslippene med 20 prosent, få inn 20 prosent fornybar energi i miksen, og få en 20 prosent reduksjon av energiforbruk, sier han.

Han tror at tiltakene europeiske land nå innfører, vil monne etterhvert.

TROR PÅ TILTAK: Energiekspert Andreas Thon Aasheim. Foto: Cloudberry
TROR PÅ TILTAK: Energiekspert Andreas Thon Aasheim. Foto: Cloudberry Vis mer

- Det er en avgjørende bit i puslespillet for at man skal klare å kvitte seg med russisk gass, og senere blir utslippsfrie, sier han.

- Kommer vi til å se slike forbud i Norge også framover?

- Det tror jeg nok ikke. Men det vil komme pålegg, for eksempel når det gjelder å få mer energieffektive bygg. Det har det allerede vært i mange år, og det kommer vi til fortsette med, sier han, og legger til:

- Der syns jeg myndighetene burde vært enda mer framme i skoa, og stilt enda større krav til byggenæringen og folk forøvrig, til hvordan vi bygger hus og bruker energi.

Nye tiltak i Norge

Her hjemme i Norge kjenner vi foreløpig energikrisa mest på lommeboka. Gjennom sommeren har strømprisene nemlig steget til nye rekorder både i Øst-Norge og i Sør-Norge.

En strømstøtte til husholdninger, bønder, frivillige organisasjoner og idrettslag har allerede blitt vedtatt, og Dagbladet kunne onsdag presentere kriseordningene regjeringen vil lansere i møte med de høye strømprisene.

Torsdag forteller finansminister Trygve Slagsvold Vedum at regjeringen også kommer til å forsterke strømstøtta som ble lansert i fjor.

- Vi jobber med grep for å øke og styrke strømstøtten. Ordningen skal bedres ytterligere sammenliknet med i dag og gi større lettelser til den enkelte strømkunde, sa Sp-lederen til Dagbladet i dag.

Andre tiltak regjeringa nå jobber med er følgende:

  • Tiltak som sikrer at fyllingsgraden i magasinene ikke går for lavt.
  • Eksportrestriksjoner på strøm hvor strømeksporten reduseres hvis magasinene går under et gitt nivå, slik at vi ikke svekker vår egen forsyningssikkerhet.
  • Forlengelse og forbedringer av strømstøtta til Ola og Kari Nordmann.
  • Det kommer også tiltak som skal avlaste bedriftene, bekrefter energiminister Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer