Strømpriser:

Krisestenger halve hotellet: - Grusomt

Det som skulle bli et «sykt» bra år, snudde brått. Strømsjokket tvinger det ærverdige hotellet til drastiske grep.

HOTELLSJEF: For bare et halvt år siden lå det endelig an til et solid overskudd for Kristofer Eastwood og Ernst Hotell. Det satte strømprisene en brutal stopper for. Foto: Privat
HOTELLSJEF: For bare et halvt år siden lå det endelig an til et solid overskudd for Kristofer Eastwood og Ernst Hotell. Det satte strømprisene en brutal stopper for. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Helt siden strømprisene for alvor begynte å klatre til skrekkhøyder, har himmelen over norsk næringsliv vært pepret med nødbluss.

- Fortvilende

Nå må også tradisjonsrike Ernst Hotell i Kristiansand ta krisegrep: De stenger halve hotellet som en direkte konsekvens av astronomiske strømregninger.

Hotellsjef Kristofer Eastwood forklarer at det føles som de gjort de riktige tingene - trimmet selskapet så de kan tjene penger.

- Men vi sitter igjen med å ha betalt en ekstrakostnad som ikke gir noen gleder - verken for gjester eller ansatte. Det føles som en ekstra skatt, sier Eastwood til Børsen.

- Det er fortvilende at vi mister midlene som gjør at vi kan være enda mer konkurransedyktige framover, og som skulle gå til fornyelse og investeringer, tilføyer han.

Til Fædrelandsvennen (FVN), som omtalte saken først, sier Eastwood at årets resultat «føles som et nederlag».

Varslet «sykt år»

For et halvt år siden lå det endelig an til et rekordoverskudd for det ærverdige hotellet. På et allmøte med de ansatte i juni sa hotellsjef Eastwood at dette vil bli et «sykt år» - i positiv forstand.

- Normalt har vi kjempet litt på bunnlinjen, og det går gjerne ti år mellom hver gang vi tjener penger. Vi kom styrket ut av pandemien, og vi vant en «hotel of the year»-pris, sier han til Børsen og fortsetter:

- Økte strømutgifter hadde vi tatt høyde for, men likevel lå det an til en veldig sterk avslutning på året. Jeg sa at med mindre noe går veldig galt, som jeg tror godt skal gjøres, så blir dette et forsiktig estimert overskudd på 2,5 til 3 millioner, men vi kunne nesten ligge an til 4,5 til 5 millioner i overskudd.

Slik gikk det overhodet ikke. Årsaken er en tredobling av strømprisene.

- Men så feilet sommersesongen litt og trakk oss ned, og så kom strømutgiftene løpende «en masse» i høye summer.

Strømprisene skjøt fart fra juli, påpeker han.

- For eksempel i august, der strømutgiftene normalt ligger på rundt 200 000 kroner, så lå vi på 1 million, sier han og legger til:

- Juli og fram til nå har vært grusomt.

Sliter på bunnlinja

Ernst Hotell har drevet med underskudd siden 2014, og det største tapet kom i 2018 på 2,6 millioner kroner, ifølge FVN. I fjor var overskuddet på 2,3 millioner kroner - et lite glimt av håp ble tent. I år kunne rekorden gruses. Slik gikk det altså ikke.

- Hva tenker du om politikernes innsats i møte med strømpriser?

- Jeg synes at det er brødsmuler, det er tiltak som ikke treffer godt nok. For oss som er et konsern, er det et konserntak. Men jeg tenker på alle frittstående og andre bedrifter. For dem byr staten bare på en liten almisse. Jeg har dyp forståelse for hvor tøft mange har det. Det er åpenbart at tiltakene ikke treffer, sier han.

- Det kan se bra ut når det kunngjøres, men når man leser gjennom så blekner det hele.

Det er Petter Stordalens hotellimperium Clarion som eier Ernst, og det er også de som forhandler strømavtalene for konsernet. De har spotpris med forvaltning, ifølge FVN.

Maksimal strømstøtte for et konsern i perioden fra oktober til desember er fem millioner kroner.

- Vi har et godt hovedkontor som støtter oss, og har en tydelig instruks om hvordan jeg skal forholde meg til dette.

Sparetiltak

Han forklarer videre at de tar en rekke grep for å begrense strømutgiftene. Det ene er som nevnt stenging av halve hotellet.

- Vi stenger ned de minst effektive delene av huset. Vi regulerer ned temperatur og ventilasjon, og lukker dører som kan lukkes for å unngå trekk. Vi ser også på varmekabler utvendig. Vi har et fortau som egentlig skal varmes opp. Der er strømregninga nå 186 000 måneden for å holde fortauet snø- og isfritt.

De har i stedet gått over på manuell styring. Noen stillingsprosenter er dedikert til isfjerning med salt og grus, samt søppel og snømåking.

- Vi har et gammelt bygg som består av tre forskjellige deler fra vidt forskjellige år, mellom 1893-2012. Det er et komplisert anlegg som krever en del manuell innsats.

Han frykter videre prisoppgang på strømmen.

- Verst tenkelig scenario er at det blir enda verre og at strømprisen går opp til 15 eller 20 kroner pr. kilowattime - i lengden er ikke det bærekraftig for noen, sier Eastwood.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer