Ekstremværet «Hans»:

Krisestenger senter: - Jobbet i hele natt

Vannstanden i Mjøsa kan nærme seg samme nivå som under storflommen i 1995. Det får dramatiske konsekvenser for det lokale næringslivet.

Regionsjef i NVE sier den forventede vannstanden blir lik katastrofeflommen i 1995. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøpesenteret Strandtorget i Lillehammer stenger ned som følge av flommen. Senterledelsen frykter store skader.

- Det er full fart her nå. Den jobben starta i går kveld, og vi har holdt tilgjengelig for butikkene i hele natt. Mange har jobbet i hele natt for å tømme lokalene sine.

Det sier senterleder Erik Skjellerud ved kjøpesenteret CC Strandtorget til Børsen.

EVAKUERER: Senterleder Erik Skjellerud hadde ikke valg da han så NVEs seineste prognose. Nå er senteret besluttet evakuert og stengt. Foto: Privat
EVAKUERER: Senterleder Erik Skjellerud hadde ikke valg da han så NVEs seineste prognose. Nå er senteret besluttet evakuert og stengt. Foto: Privat Vis mer

Under normale omstendigheter ligger senteret et lite fiskesprett unna Mjøsas bredder.

Nå har imidlertid Mjøsa tatt over både parkeringsplasser og senteret, opplyser senterledelsen. De siste prognosene fra NVE tyder på at situasjonen kan bli verre.

Det kan skje raskt.

- Det som kan sikres, må sikres fort. Det gjelder både eiendommer og eiendeler. Vi venter flomtoppen lørdag, og vannstanden vil holde seg høy i flere dager, forteller regionsjef i region Øst hos NVE, Paul Christen Røhr, til Gudbrandsdølen Dagningen.

Alvorlig situasjon

Som Dagbladet meldte tidligere fredag, har NVE har utstedt rødt flomvarsel for Mjøsa og hele Glomma fra samløpet med Vorma til Oslofjorden. De frykter svært høy vannstand i Øyeren og i Mjøsa.

Rødt farenivå er det høyeste farenivået og betyr at det er en svært alvorlig situasjon.

UNNFANGELSEN: Klimaforsker Hans Olav Hygen forklarer hvordan ekstremværet «Hans» ble til. Video: Zoom Earth / Dagbladet TV. Programleder: Anabelle Bruun. Vis mer

NVEs Paul Christen Røhr forteller Dagbladet TV at prognosene viser at vannet vil stige betraktelig de neste dagene.

- I Mjøsa forventer vi at det skal stige oppimot én meter i forhold til det vi hadde i går, og i Øyeren venter vi en stigning på oppimot to meter sammenliknet med det vi hadde i går.

Han forteller at dette betyr at nivået i Mjøsa vil være noe i underkant av den historiske storflommen som rammet store deler av Østlandet i 1995.

Storflommen på våren og forsommeren 1995 var den verste siden 1789.

- Følger store skader

Med slike prognoser gjensto det ikke noe annet valg enn å beslutte evakuering og stenging, opplyser senterleder Skjellerud.

«Det følger store skader med en slik situasjon vi har nå, og vi vet ikke omfanget før flommen er over og situasjonen avklart», skriver ledelsen på egne nettsider.

OVERSVØMT: Parkeringsplassene har allerede blitt overtatt av Mjøsa. Foto: Privat
OVERSVØMT: Parkeringsplassene har allerede blitt overtatt av Mjøsa. Foto: Privat Vis mer

Fortsatt jobber et stort antall personer på spreng med å redde ut verdier fra butikkene.

- Jobben fortsetter utover dagen i dag. De har alt tilgjengelig personell til stede. Vi har et fotballag fra Lillehammer fotballklubb som hjelper oss med å flytte ut, sier Skjellerud til Børsen.

Han er godt kjent med konsekvensene av en storflom i Lillehammer.

- Hvis topp-prognosen slår til blir det noe lavere enn i 95, da vi kunne ro her inne. Men vi håper det blir lavere enn det, sier han og legger til:

JUNI 1995: Flomkatastrofen som rammet store deler av Østlandet i 1995 sørget for at vannet strømmet inn i kjøpesenteret Strandtorget. Foto: Morten Hval / NTB
JUNI 1995: Flomkatastrofen som rammet store deler av Østlandet i 1995 sørget for at vannet strømmet inn i kjøpesenteret Strandtorget. Foto: Morten Hval / NTB Vis mer

- Vi forholder oss til de prognosene som NVE kommer med. Prognosene som skjøt fart utover dagen i går tilsier at vi vil få vann inn her. Den beslutningen (om å stenge, red.anm.) måtte vi da ta og gi beskjed til alle leietakere at vi må starte evakuering, og stenge.

- Umulig å si

Han opplyser at rundt 600 medarbeidere blir påvirket av situasjonen.

- Tør du anslå hvor stort det økonomiske tapet blir?

- Det er umulig å si, det kommer an på hvor mye vann. Mengden vann som kommer inn påvirker hvor fort vi får tømt for vannet.

Sats, som også har lokaler på CC Strandtorget i Lillehammer, sendte fredag en melding til sine medlemmer, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen.

- Det er med tungt hjerte at vi dessverre må midlertidig stenge senteret. Alle timer vil bli avlyst. Vi følger flomsituasjonen nøye og holder dere orientert, skriver Sats i en tekstmelding til senterets medlemmer ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer