Krisetall: - Vanskelig å forstå

Reiselivsbransjen mister omsetning for 80-90 milliarder kroner i år, viser analyse fra Virke.

PAKKE: Næringsminister Iselin Nybø (V) legger halvannen milliard på bordet i en ny tiltakspakke til reiselivet. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Mandag formiddag la regjeringen fram en ny tiltakspakke for reiselivet.

I den nye pakken ligger det opp mot 1 milliard kroner i en ny kompensasjonsordning, nye 250 millioner kroner til omstilling, 200 millioner til kommuner med ekstra smittetiltak og 80 millioner til utvikling og omstilling av reiseliv i distriktene.

Hovedorganisasjonen Virke synes det er gledelig at regjeringen nå kommer med friske midler for å hjelpe reiselivet gjennom coronakrisen.

- De har lyttet til Virke på det punktet, men vi frykter det ikke er nok, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen til Børsen.

Krisetall: - Vanskelig å forstå

Krisetall

Kristensen viser til et anslag Virke har utarbeidet i forbindelse med arbeidet med deres egen ferske medlemsundersøkelse, som ble gjort 8. - 12. september.

Tallene der viser hvor alvorlig det er:

- Analysene våre viser at omsetningsfallet for hele 2020 er på 80 - 90 milliarder kroner for hele reiselivsbransjen. Da er kanskje ikke én milliard det som vil ta oss i mål, sier Kristensen.

- Det er nesten uvirkelige summer det er snakk om?

- Det er så store tall at det er vanskelig å forstå.

Sammenliknet med 2018 anslår Virke et samlet omsetningsfall for reiselivsbransjen på 48,9 prosent. Omsetningen er med andre ord omtrent halvert.

Anslagene fra Virke viser også hvilke deler av reiselivet som er rammet hardest.

Bedrifter som klassifiseres innen reisebyrå- og reisearrangørvirksomheten ligger an til et omsetningsfall på 70 prosent i 2020, noe som tilsvarer 24 milliarder kroner.

Også for bedrifter innenfor landtransport av passasjerer er det dramatisk. Der er omsetningsfallet på hele 80 prosent, noe som tilsvarer 23 milliarder kroner.

For hotellene i Norge ligger det an til et fall på 49 prosent, tilsvarende 13 milliarder kroner.

Roser regjeringen

Ordningen som ble lagt fram på mandag innebærer at staten dekker en del av de berørte bedriftenes faste utgifter.

Den omfatter overnattings-, serverings- og formidlingsbransjen, samt deler av bransjene for passasjertransport og opplevelser, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Virke-sjef Kristensen understreker at Virke ikke kjenner detaljene i de nye ordningene ennå, men synes det er positivt at de er invitert til et møte for å ha dialog med regjeringen.

Før helgen etterlyste også Virke ordninger for å hjelpe bedrifter som sliter grunnet lokale nedstengninger som følge av coronasmitte. Både Bergen og Indre Østfold har den siste tiden måtte iverksette tøffe tiltak som har gjort det vanskelig for lokale bedrifter.

Næringsminister Iselin Nybø presentert mandag en pakke på 200 millioner, som skal gå til bedrifter som sliter på grunn av lokale nedstengninger.

- Det vil jeg gi ros for. Det handler om trygg verdiskapning. I det landskapet vi er inne i nå kan vi få flere situasjoner som i Bergen, og akkurat nå er det kanskje Oslo som ligger dårlig an. Det er bra at regjeringen da bevilget ekstramidler. En sånn type ordning må være bred nok og plukke opp hele verdikjeden, sier Kristensen og fortsetter:

- Vi må ha en felles plan og et rammeverk rundt det, som gir forutsigbarhet for dem som tar beslutningene lokalt. Det er gledelig at det kommer tilskudd til hardt rammede kommuner.

GLADNYHET: Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland kom i dag med det hun mener er en gladnyhet til distriktene. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Kraftfullt tiltak

Det regjeringen nå gjør med de nye tiltakspakkene er at de går fra de brede og generelle støtteordningene, og erstatter dem med smalere og mer spissede ordninger, for næringer som er ekstra hardt rammet.

- Den gamle ordningen har vært generell og gjaldt hele næringslivet, mens den ordningen vi har nå vil være rettet mot reiselivet og bransjene knyttet til det, sier næringsminister Iselin Nybø til Børsen.

Hun sier at regjeringen skal diskutere detaljene i ordningen med partene i arbeidslivet under et møte tirsdag.

- Det er noen avgrensninger med tanke på hvilke bransjer som skal være inkludert, men så er det også det en avgrensning med tanke på hvor stort omsetningsfall må du ha hatt for å komme inn i ordningen, og hvor mye skal du få kompensert av de utgiftene du har hatt, sier Nybø.

- Tror du dette er nok?

- Dette er tiltak for over halvannen milliard kroner, så det er betydelige summer vi snakker om. Så får vi komme tilbake til behovene i 2021, men jeg vil si dette er et kraftfullt tiltak for reiselivet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer