Krisetall: - Skrekkelige utsikter

De økonomiske utsiktene i Europa blir stadig verre. Det kan sette en stopper for ytterligere rentehevinger fra den europeiske sentralbanken.

KRISETALL: Ferske tall viser at det er tunge utsikter for den europeiske økonomien. Spesielt ille er det i Tyskland. Foto: Manuel Romano / NurPhoto / Shutterstock / NTB
KRISETALL: Ferske tall viser at det er tunge utsikter for den europeiske økonomien. Spesielt ille er det i Tyskland. Foto: Manuel Romano / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Ferske tall fra eurosonen viser at det står litt dårligere til med den økonomiske aktiviteten enn ekspertene hadde ventet.

Den økonomiske indikatoren Purchasing Managers' Index (PMI), som settes sammen av månedlige spørreundersøkelser hos selskaper i privat sektor, falt til 47 denne månedene, skriver Bloomberg.

Det er under den symboltunge grensa på 50. Dersom indeksen er over 50, indikerer det vekst.

Dermed faller aktiviteten i servicesektoren for første gang siden slutten av 2022, på tross av at eksperter hadde forventet en fortsatt vekst.

- Skrekkelige utsikter

På toppen av dette kommer tall fra Storbritannia som viser at aktiviteten i selskaper i privat sektor faller for første gang på sju måneder.

- PMI-ene er veldig svake og understreker de skrekkelige utsiktene for Europas største økonomi og problemene i forkant av den europeiske sentralbankens (ECB) møte i september, sier Valentin Marinov i storbanken Crédit Agricole.

Spesielt ille er det for Tyskland. Der har ikke aktiviteten i økonomien falt like fort siden den første bølgen av coronapandemien tvang landet inn i nedstengning.

- Det som presser økonomien i eurosonen nedover i august er hovedsakelig den tyske tjenestesektoren, som gikk fra vekst til sammentrekning i et uvanlig tempo, sier Cyrus de la Rubia, sjeføkonom ved Hamburg Commercial Bank, til CNBC.

Han legger til at en redusert produksjon i industrien også styrker argumentet om at Tyskland er i ferd med å bli «den syke mannen i Europa».

Også i Frankrike rapporteres det for tredje måned på rad om fall i produksjonen, mens resten av euro-regionen opplever mer moderate fall.

- Fallende aktivitet

Dataene indikerer at aktiviteten i euro-regionen vil falle med 0,2 prosent i tredje kvartal.

- Tjenestesektorene i eurosonen viser dessverre tegn til å gå ned, og matcher de dårlige tallene fra produksjonssektoren. Servicebedrifter rapporterer om fallende aktivitet for første gang siden slutten av fjoråret, mens produksjonen i industrien falt igjen, sier de la Rubia.

Han er ikke sikker på at den europeiske sentralbanken kommer til å sette rentehevingen på pause som følge av tallene, men det mener Melanie Debono, seniorøkonom ved Pantheon Macroeconomics.

- Vi forventer at tjenesteinflasjonen vil avta nok i løpet av de kommende månedene til å overbevise ECB om å ikke øke renta etter september, sier Debono.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer