Krisetiltak: - Enormt dilemma

Tyskland vil øke produksjonen av miljøverstingen kullkraft, som et krisetiltak mot russisk gasskutt. - Forståelig, sier MDGs Une Bastholm.

ENERGIKRISE: - Det er viktig at Norge ikke bruker det som skjer nå som unnskyldning for å lete etter mer olje og gass, for det er to helt forskjellige debatter, mener MDGs Une Bastholm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENERGIKRISE: - Det er viktig at Norge ikke bruker det som skjer nå som unnskyldning for å lete etter mer olje og gass, for det er to helt forskjellige debatter, mener MDGs Une Bastholm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det russiske statlige gasselskapet Gazprom varslet nylig en redusert gassflyt til Europa, noe som har vakt stor bekymring for Europas energisikkerhet.

Russland hevder at det skyldes tekniske problemer fordi viktige deler som Nord Stream-ledningen trenger, ikke leveres på grunn av sanksjoner.

Det fikk Tyskland til å rase:

- Det er åpenbart en strategi for å forstyrre og drive opp prisene, hevdet Tysklands økonomiminister, Robert Habeck, ifølge BBC.

Gassprisen klatret mer enn 40 prosent forrige uke, ifølge Bloomberg, i en tid der inflasjonen allerede har et klamt grep rundt Europa.

Varsler kullgrep

Nå innfører Tyskland krisetiltak for å kompensere for det russiske bortfallet.

Habeck, som representerer det tyske miljøpartiet, De Grønne, kunngjorde søndag at de vil øke produksjonen av kullkraft etter at Russland reduserer gassflyten gjennom Nord Stream med 65 prosent.

- Mindre gass må brukes til å produsere elektrisitet. Kullkraftverk vil måtte brukes mer i stedet, heter det i en uttalelse fra nærings- og klimadepartementet, ifølge NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer