Kriseukene: - Endeløst kaos

En utskjelt plan for skattekutt førte til øredøvende politisk og økonomisk støy i Storbritannia, og kostet finansministeren jobben. Men faren er ikke over for statsminister Liz Truss.

KRISEUKER: Det har vært noen svært turbulente uker i britisk politikk og økonomi. På mandag måtte regjeringen gjøre retrett, og skrote store deler av sitt planlagte skattekutt. Foto: Best Shot Factory / REX / NTB
KRISEUKER: Det har vært noen svært turbulente uker i britisk politikk og økonomi. På mandag måtte regjeringen gjøre retrett, og skrote store deler av sitt planlagte skattekutt. Foto: Best Shot Factory / REX / NTB Vis mer
Publisert

- Det har vært et endeløst kaos fra de la fram skattekuttene og til nå, sier Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, til Børsen.

Etter et par uker med kaotiske tilstander i britisk politikk og økonomi, noe som kostet finansminister Kwasi Kwarteng jobben, så Storbritannias ferske statsminister Liz Truss ingen annen utvei enn å beklage.

- Jeg vil ta mitt ansvar og beklage de feilene jeg har gjort. Jeg ønsket å hjelpe folk med energiregningene, og å ta tak i de høye skattene, men vi gikk for langt og for raskt fram, sa Truss til BBC mandag.

Utskjelte skattekutt

Bakgrunnen for kaoset i Storbritannia var en skattekuttpakke, som ble lagt fram i slutten av september.

Skattekuttet var beregnet til en kostnad på 45 milliarder pund, og skulle i hovedsak finansieres med å ta opp mer statsgjeld.

Skattekuttene fikk krass kritikk helt fra de ble lagt fram. Det var først og fremst de best bemidlede britene som ville dra nytte av dem, noe som ikke ble oppfattet som særlig fornuftig i den situasjonen verdensøkonomien og den britiske økonomien er i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer