Kritikk helt på sin plass

Kritikken mot Norges Banks ansettelse av Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet er så grundig at den bør bli pensum, mener korrupsjonsekspert.

VIKTIG LÆRDOM: Kritikken mot Norges Bank for måten Nicolai Tangen ble hentet inn som ny sjef for oljefondet er så grundig at alle bør lese den, mener korrupsjonsekspert. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix
VIKTIG LÆRDOM: Kritikken mot Norges Bank for måten Nicolai Tangen ble hentet inn som ny sjef for oljefondet er så grundig at alle bør lese den, mener korrupsjonsekspert. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Kritikken er klinkende klar og meget godt formulert, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge.

Hun mener at den kritiske gjennomgangen av Tangen-ansettelsen som Norges Banks representantskap leverte mandag går rett i kjernen av helt sentrale problemstillinger.

- De kommer med saklige, presise og relevante etterlysninger. De stiller de ubehagelige spørsmålene og bidrar til forståelse for hvorfor vi har det regelverket vi har. Og ikke minst viser de i full bredde konsekvensene av en omtrentlig etterlevelse av regelverket, sier Slettemark til Børsen.

Veldig krass kritikk

Norges Banks representantskap er oppnevnt av Stortinget. Oppgaven er å kontrollere om Norges Bank følger sitt eget etiske regelverk.

I gjennomgangen som ble publisert mandag, sier kontrollorganet at det er «svært uheldig» at ikke alle sider ved Tangens økonomi, investeringer og eierforhold var avklart og fullt ut belyst før han ble ansatt som ny sjef for oljefondet.

En slik innsikt og kunnskap vil være «avgjørende viktig» - for å «unngå brudd på Norges Banks etiske retningslinjer, mandat for forvaltningen og daglig leders ansettelsesavtale», fastslår representantskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer