Kritikk helt på sin plass

Kritikken mot Norges Banks ansettelse av Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet er så grundig at den bør bli pensum, mener korrupsjonsekspert.

VIKTIG LÆRDOM: Kritikken mot Norges Bank for måten Nicolai Tangen ble hentet inn som ny sjef for oljefondet er så grundig at alle bør lese den, mener korrupsjonsekspert. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix
VIKTIG LÆRDOM: Kritikken mot Norges Bank for måten Nicolai Tangen ble hentet inn som ny sjef for oljefondet er så grundig at alle bør lese den, mener korrupsjonsekspert. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Kritikken er klinkende klar og meget godt formulert, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge.

Hun mener at den kritiske gjennomgangen av Tangen-ansettelsen som Norges Banks representantskap leverte mandag går rett i kjernen av helt sentrale problemstillinger.

- De kommer med saklige, presise og relevante etterlysninger. De stiller de ubehagelige spørsmålene og bidrar til forståelse for hvorfor vi har det regelverket vi har. Og ikke minst viser de i full bredde konsekvensene av en omtrentlig etterlevelse av regelverket, sier Slettemark til Børsen.

Veldig krass kritikk

Norges Banks representantskap er oppnevnt av Stortinget. Oppgaven er å kontrollere om Norges Bank følger sitt eget etiske regelverk.

I gjennomgangen som ble publisert mandag, sier kontrollorganet at det er «svært uheldig» at ikke alle sider ved Tangens økonomi, investeringer og eierforhold var avklart og fullt ut belyst før han ble ansatt som ny sjef for oljefondet.

En slik innsikt og kunnskap vil være «avgjørende viktig» - for å «unngå brudd på Norges Banks etiske retningslinjer, mandat for forvaltningen og daglig leders ansettelsesavtale», fastslår representantskapet.

- Dette er usedvanlig kraftig kost. De kommer med veldig krass kritikk av hele ansettelsesprosessen som Norges Banks hovedstyre har stått for. Kritikken er helt på sin plass, slår SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski fast.

Snubletråder

Slettemark er imponert over representantskapets gjennomgang av Tangen-ansettelsen.

Guro Slettemark. Foto: TI Norway.
Guro Slettemark. Foto: TI Norway. Vis mer

- Jeg håper så mange som mulig leser dette. Her ligger det mye læring. De går rett i kjernen på problemstillingene som vi og mange andre har reist. Og det bidrar til å skape forståelse for regler om åpenhet og gode prosesser, sier Slettemark.

Hun understreker at det ligger flere snubletråder på veien fram mot at ansettelseskontrakten skal behandles av hovedstyret 27. mai.

- Nå er neste steg å sørge for å unngå at det oppstår interessekonflikter mellom Tangens eierinteresser og oljefondets investeringer, sier hun.

- Og det kan bli utfordrende nok?

- Representantskapet viser til Tangens investeringer i skatteparadiser, og skriver at det ikke er «klargjort og dokumentert i hvilken grad det er mulig å kontrollere og etterprøve de faktiske forhold gjennom etablerte reguleringsregimer og skatteavtaler». Og videre at «det er heller ikke klart i hvilken grad det som oppgis kan dokumenteres fullt ut av en uhildet tredjepart». Dette må løses, for her er vi ved kjernen, sier Slettemark.

Ikke rom for tvil

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik sier at i siste instans er det finansministeren som har ansvar for at det ryddes opp i de konfliktene som Norges Banks representantskap påpeker.

- Interessekonfliktene som representantskapet har identifisert, mellom Nicolai Tangens personlige økonomi og rollen som daglig leder for oljefondet, må ryddes opp i. Enten så må Norges Bank gjøre det, eller så må finansministeren gripe inn og få det ordnet, sier Tajik i en SMS til Børsen.

Representantskapet påpeker blant annet at det er uheldig at Tangen fortsatt skal ha roller i AKO-systemet, samtidig som det er krevende å sikre innsyn og åpenhet i selskaper med adresser i skatteparadiser.

- Det må være avklart at oljefondssjefen gjør investeringer ut fra hva som er interessene til det norske folk, og ikke ut fra hensynet til egen formue, understreker Tajik.

Uforståelig

Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski (SV) sier at det er mye som må på plass før ansettelsesavtalen skal behandles 27. mai.

- Norges Bank har satt seg selv i en krevende posisjon. Det framstår som uforståelig at forholdene rundt Tangens investeringer ikke var avklart før han ble ansatt, sier hun.

Kaski har en mistanke om hva som gikk galt.

- Det kan nesten virke som om Norges Banks hovedstyre ble så opprømt av å få et slikt navn som Tangen på søkerlista, at de kastet all kritisk sans på båten. Nå må de ta selvkritikk og ivareta alle forventninger om åpenhet. Det blir ikke enkelt, men det må på plass om Tangen skal ansettes, sier hun.

Viser en vei

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier representantskapet er svært tydelige.

- Med dette grundige dokumentet har Norges Bank fått en oppskrift på hva som må på plass. Hovedstyret har nå en mulighet til å rydde opp og skape tillit. Jeg merker meg også at representantskapet varsler at de vil følge opp ansettelsesavtalen etter møtet 27. mai, sier han til Børsen.

- Hva tenker du om graden av kritikk?

- Representantskapet er i sin natur et svært konservativt organ. Jeg oppfatter at de er så tydelige og sterke i formuleringene som det er mulig å få til, sier Vedum.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer