Gjenåpningen av Norge:

Kritiserer Erna: - Ekstremt problematisk

Jubeldag med bismak for utelivet. Parkteatret sier de taper flere hundre tusen kroner på Erna Solbergs «seine beskjed».

«SOM FRYKTET»: Daglig leder Dan-Michael Danino ved Parkteatret reagerer på det han opplever som en sein beskjed fra regjeringen, og sier at det ble «akkurat som fryktet». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
«SOM FRYKTET»: Daglig leder Dan-Michael Danino ved Parkteatret reagerer på det han opplever som en sein beskjed fra regjeringen, og sier at det ble «akkurat som fryktet». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Fredag ettermiddag kom Erna Solberg med beskjeden hele Norge har ventet på siden mars i fjor.

- Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag.

Fra og med klokka 16.00 lørdag oppheves kravet om bordservering på serveringssteder og innslippsstopp klokka 24. Det er imidlertid ikke alle landets serveringssteder som popper champagnekorkene i dag.

- Det ble akkurat som fryktet, sier Dan-Michael Danino, daglig leder ved Parkteatrert i Oslo, til Børsen rett etter statsministerens tale.

- Det er ekstremt problematisk for oss som driver konsertvirksomhet. Vi får ikke noe «heads up» i det hele tatt, fortsetter han.

- Deilig å slippe

Danino legger raskt til at han selvfølgelig er veldig glad for at utelivet nå kan åpne opp for fullt igjen.

- Det er selvfølgelig veldig positivt at vi åpner, og det er deilig å slippe meteren fra og med i morgen. For vår bar og matservering sin del er dette en jubeldag, men for scenen er det mer stress, sier han.

Denne helga hadde de planlagt to konserter. Begge har blitt flyttet til større lokaler som følge av smittevernrestriksjoner.

- Det er dødsskuffende at vi mister konserter både i dag og i morgen. Hadde vi fått denne beskjeden tidligere, så kunne vi tjent sårt tiltrengte penger, sier Danino, som anslår at de taper flere hundre tusen kroner på den seine beskjeden fra regjeringen.

- Jeg opplever det fortsatt sånn at myndighetene ikke tar høyde for den lange planleggingshorisonten vi opererer med. Det er ikke slik at vi nå kan planlegge et show til neste helg og forvente at vi selger 500 billetter.

SLUTT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie fjerner regelen om en meters avstand på klassisk symbolsk vis. Vis mer

Lettet

Parkteatret-sjefen er derfor lettet over at kulturminister Abid Raja (V) i dag gjentar tidligere løfter om at han vil forlenge kompensasjonsordningen for kultursektoren ut året.

- Det er kritisk. Det gir vår bransje en trygghet å vite at vi fortsatt har en støtte, som er helt essensielt å opprettholde.

Danino mener det vil være behov for støtteordninger fra myndighetene helt fram til våren.

- Det er begrenset med norske artister vi kan booke til norske scener. Mange av dem kan heller ikke selge ut en scene med plass til 500. Uten støtteordninger kan vi like gjerne legge ned, for det finnes ingen økonomi i å opprettholde arrangementer der man ikke selger mer enn 100 billetter.

- Må omstille oss raskt

Utelivsgiganten Noho Norway er blant dem som omsider kan slippe jubelen løs.

- Dette var en stor glede. På samme tid må vi omstille oss svært raskt. Nå starter en omfattende jobb med å rigge til for morgendagen, så her blir det alle mann til pumpene. Det kan bli en ganske tøff lørdag med langt flere folk ute enn før, sier toppsjef Karl-Henning Svendsen til Børsen.

BLANT DE STØRSTE: Avbildet er Kulturhuset, eid av NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLANT DE STØRSTE: Avbildet er Kulturhuset, eid av NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder. Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han ber festsultne Oslo-borgere om å ta hensyn før lørdagskvelden setter inn:

- Publikum må huske at vi har vært gjennom en pandemi, så jeg håper folk har i bakhodet at ikke alt nødvendigvis er helt på plass. Vi antar at det litt armer og bein med større pågang lørdag kveld, men alt i alt er denne dagen en stor lettelse.

- Ikke for tidlig

Hovedaktørene på arbeidsgiversida, NHO og Virke, reagerte begge med umiddelbar jubel etter nyheten om at Norge gjenåpnes uten siste rest av restriksjoner.

- En gledens dag, lød det unisont fra både NHO-topp Ole Erik Almlid og Virke-topp Ivar Horneland Kristiansen.

- Etter halvannet år med avstand og isolasjon, skal vi endelig få leve normalt igjen. Det kommer ikke et sekund for tidlig for kultur, servering og reiseliv, sier Horneland Kristiansen.

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer

- Målstreken ikke nådd

Almlid understreker at det fortsatt hviler er tungt alvor over store deler av norsk næringsliv.

- Selv om dette er en viktig og gledelig milepæl, er ikke målstreken nådd. Bedriftene møter økte innkjøpspriser og svakere etterspørsel i internasjonale markeder. En del sliter også med å finne kvalifisert arbeidskraft, sier Almlid.

Han minner om at NHOs undersøkelse blant egne medlemsbedrifter viser at hver fjerne bedrift forventer å være på før-coronanivå først ved utgangen av neste år.

Mange ledige

Horneland Kristiansen minner også om at dette ikke bare er en gledens dag for alle.

- Samme dag som Norge gjenåpner, har vi fortsatt 25 000 permitterte. Selv om tallet er lavere enn i forrige uke, er dette fortsatt det nest verste året i NAVs statistikk dette årtusen. Og tre av fire som er permittert kommer fra handels- og tjenestenæringen. Med denne gjenåpningen vil flere kunne trappe opp, og vi kan få flere tilbake i jobb, sier Virke-toppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer