Kritiserer Freia-boikotten: - Hvorfor?

Økonomer går nå ut mot Freia-boikotten.

TAPER: Freia er eid av Mondelez, som fortsatt har produksjon i Russland. Det har ikke gått upåaktet hen. Foto: Terje Pedersen / NTB
TAPER: Freia er eid av Mondelez, som fortsatt har produksjon i Russland. Det har ikke gått upåaktet hen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har stormet rundt matvaregiganten Mondelez de siste dagene.

Grunnen er at en rekke selskaper har kuttet Mondelez-produkter, blant dem Freia, i sitt sortiment, fordi ukrainske myndigheter har selskapet på sin svarteliste.

Mondelez har nemlig fortsatt produksjon i Russland.

- Hevet seg på et tog

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, mener at boikotten er lite gjennomtenkt.

- De som boikotter, gjør det fordi Mondelez har virksomhet i Russland. Men følger du det resonnementet, popper det også opp veldig mange andre selskaper. Og hvorfor velger man bare Freia og Mondelez da, sier han til Dagens Næringsliv.

Han støttes av professor ved NHH, Helge Thorbjørnsen. Til DN kaller han boikotten selektiv og lite prinsipiell. Han etterlyser bedre begrunnelse for hvorfor Mondelez er valgt.

- Det kan virke som noen har hevet seg på et tog, og sikkert med gode intensjoner, men uten å ha satt seg helt inn i alle verdikjeder og eierstrukturer hos leverandørene, sier han til avisa.

Massiv boikott

Det er 29 selskaper som står på ukrainske myndigheters svarteliste. Samtidig har forskere og frivillige it-utviklere ved handelshøyskolen i Kyiv laget en egen liste med 1300 virksomheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.