Terje Aasland

Kritiserer klima- demonstranter

Energiminister Terje Aasland er kritisk til metodene som ble brukt under tirsdagens oljeblokade.

ESKALERTE: Demonstrantene gjorde motstand mot politiet da de ble forsøkt fjernet fra blokkadene ved Scandic-hotellet i Sandefjord. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
ESKALERTE: Demonstrantene gjorde motstand mot politiet da de ble forsøkt fjernet fra blokkadene ved Scandic-hotellet i Sandefjord. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SANDEFJORD (Dagbladet): - Å blokkere for konferanser eller debatter fordi man er uenig med de som debatterer, synes jeg ikke noe særlig om, sier energiminister Terje Aasland (Ap) til Dagbladet.

Tirsdag ga han grønt lys til 62 nye oljelisenser for 24 oljeselskaper. Titalls demonstranter hadde i forkant sperret alle inngangene til Scandic-hotellet i Sandefjord der Aasland møtte oljenæringen.

DEMONSTRERER: Gruppa Extinction Rebellion sperrer tirsdag av alle innganene til Scandic Park Hotell i Sandefjord, hvor Norsk Petroleumsforenings olje- og energipolitiske seminar avholdes. Vis mer

Aktivister sprayet budskap i snøen, kledde seg ut som uniformert politi og motarbeidet politiet da de ble forsøkt fjernet.

Falsk politiuniform

- Å delta i demokratiet, ytre seg og sette ting litt på spissen, er en del av demokratiet vårt som vi må akseptere, understreker Aasland.

Energiministeren er likevel kritisk til aktivistenes metoder.

- Kvaliteten i demokratiet vårt er jo at vi bruker stemmene våre, bryter meninger og slik ivaretar et godt og trygt samfunn, sier Aasland.

FALSKT POLITI: Demonstranter gjennomførte en aksjon utkledd som falskt politi. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
FALSKT POLITI: Demonstranter gjennomførte en aksjon utkledd som falskt politi. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

Aktivistgruppa samarbeidet med en teatergruppe som tirsdag spilte uniformert politi med hjelm og visir, fakler og budskap om å bryte loven.

Statsråden understreker at det er opp til politiet å kommentere uniformsbruken og at han ikke så aksjonen selv. Men:

- Å forfalske sin måte å være på, er ikke noe bra og hyggelig. Det gir falsk trygghet for mennesker som møter dem, sier Aasland.

FRIDDE TIL OLJENÆRINGEN: Energiminister Terje Aasland (Ap) snakket varmt om oljeutvinning på Olje- og energipolitisk seminar på Scandic Park hotell. Foto: Heiko Junge / NTB
FRIDDE TIL OLJENÆRINGEN: Energiminister Terje Aasland (Ap) snakket varmt om oljeutvinning på Olje- og energipolitisk seminar på Scandic Park hotell. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Extinction Rebellion er kjent for sine metoder. Gruppa har tidligere gått inn i en gudstjeneste iført røde kapper og med døde dyr. De har limt seg fast på Stortinget og sølt olje i departementer.

- Falsk trygghet

62 nye utvinningstillatelser ble tirsdag delt ut på Olje- og energipolitisk seminar i Sandefjord. Dette skjer som del av den årlige TFO-runden og er en økning fra året før.

SV, Rødt og MDG, samt en rekke miljøorganisasjoner, er alle kritisk til at regjeringen øker antall tillatelser.

BLOKADE: Deltakere fra oljenæringen kom til stengte dører på konferansehotellet i Sandefjord tirsdag. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
BLOKADE: Deltakere fra oljenæringen kom til stengte dører på konferansehotellet i Sandefjord tirsdag. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

- SV er bekymret for at dere overkjører fiskerne ved å åpne for mer oljevirksomhet på Tromsøflaket?

- Vi har et regelverk og en forvaltningsmodell for ressursene på norsk sokkel som skal ivareta de ulike næringene. Det følger vi opp, men det er viktig for oss å understreke at det å utvikle mulighetene på norsk sokkel er av stor betydning, svarer energiministeren.

Han understreker at regjeringen ønsker å kutte klimagassutslipp ned til null og bygge opp nye grønne næringer.

- Forutsetningen er at vi har en utviklingstanke for aktiviteten på norsk sokkel, sier Aasland.

- Naturens beskyttere

Aktivistgruppa Extinction Rebellion svarer til kritikken at det er legitimt å bruke sivil ulydighet mot en slik historisk begivenhet.

- Regjeringen mister i dag all klimatroverdighet når de deler ut 62 nye oljelisenser. Aasland ødelegger min framtid, og da handler det ikke om meningsbrytning, men maktmisbruk. Kvaliteten i demokratiet er at alles grunnleggende rettigheter ivaretas, og det er ikke tilfelle i dag, sier Extinction Rebellions talsperson Jonas Kittelsen til Dagbladet.

Teatergruppa Direct Action Theatre sto bak aksjonen med politiuniformene og sier at den symboliserte autoritær overmakt.

- Med draktene på blir vi naturens og demonstrantenes beskytter. Vi har en god tone med politiet om hvordan draktene skal utformes for å være innenfor regelverket. Heller enn å skyte budbringeren, så kan Aasland bruke energien sin på grunnlovens miljøparagraf 112, og hvor farlig det er at en haug med nye oljelisenser deles ut, sier Mads Faste Liang Nilsen i Direct Action Theatre.