Kritiserer Nav-somling

Bekymringene øker for de stadig lengre matkøene. Nå ber også Høyre regjeringen om å reagere.

BEKYMRET: Matkøene vokser. Høyre-nestleder Henrik Asheim forstår ikke hvorfor regjeringen somler med et enkelt Nav-grep. Foto: Torstein Bøe / NTB
BEKYMRET: Matkøene vokser. Høyre-nestleder Henrik Asheim forstår ikke hvorfor regjeringen somler med et enkelt Nav-grep. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette kan regjeringen ordne før de går hjem fra kontoret i dag, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim til Dagbladet.

I takt med at matkøene øker, har stadig flere tatt til orde for at regjeringen må gjøre noe for å avhjelpe situasjonen for sosialhjelpsmottakere.

Nå ber også Høyre regjeringen om å ta grep. Og det raskt.

- Det er faktisk bare å be Nav om å være tilbakeholdne, og det kan de gjøre ved å sende ut en veileder. Den som gjaldt under corona, gikk ut så seint som i juni i år. Da er det ikke nødvendig å slepe beina etter seg på dette, er Asheims klare melding.

Tok grep

Han refererer til veilederen om forenklet saksbehandling av sosialstønader som ble sendt ut til Nav under coronapandemien av hans egen regjering.

Den ga politiske føringer om at Nav skulle være tilbakeholdne med å forlange at sosialhjelpsmottakere måtte selge bolig og andre eiendeler for å kunne motta sosialstønad. Den åpnet også for at Nav kunne gi vedtak for en lengre periode, eksempelvis tre måneder, forklarer Asheim.

FÅR KRITIKK: Regjeringen med arbeids-og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i spissen (Ap) kritiseres for å ikke gjøre et enkelt grep som kan hjelpe sosialhjelpsmottakere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Regjeringen med arbeids-og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i spissen (Ap) kritiseres for å ikke gjøre et enkelt grep som kan hjelpe sosialhjelpsmottakere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Også flere andre har den siste tida etterspurt det samme. Blant disse er leder av Fellesorganisasjonen, Mimmi Kvisvik, som representerer over halvparten av de kommunalt Nav-ansatte.

- Er det faktisk så enkelt som du framstiller det nå?

- Ja. Det er kommunen som forvalter dette, men når Nav får den beskjeden gjennom veilederen, så følger de den beskjeden. Det er bare å sende den ut og det er det ingen grunn til ikke å gjøre, sier Asheim.

- Det er kanskje nesten rart at Høyre ikke har snakket om dette før, men det er fordi vi har antatt at dette kom til å skje ganske raskt. Greit nok at vi har erfaring med dette selv, men den ligger jo klar og er ikke tidsavgrenset til en spesifikk periode som gjør at den krever store endringer, fortsetter han.

Bekymret

Asheim forklarer at de raskt så nødvendigheten av en slik veileder under pandemien, og at de klart og tydelig ser det samme behovet nå.

- Under pandemien så var det for noen en helt umulig situasjon, og da må man også forstå at dette dreier seg om en tidsbegrenset periode. Da er det veldig rart å kreve at du skal selge en bolig du har, og som betaler mindre for å bo i enn om du skal leie en bolig, for å ta ett eksempel. Det blir da et meningsløst krav.

- Og nå er vi der igjen. Nå øker prisene så mye og for så mange, at det er både rimelig og fullt mulig å gjøre dette veldig enkelt. Akkurat som under pandemien.

Asheim er bekymret for situasjonen med de stadig voksende matkøene og tror også man over jul vil måtte se nærmere på hvilke grupper som sannsynligvis vil komme til å slite framover.

- Vi ser at kostnadene øker kraftig, både for de gruppene som alltid har hatt lite - og dette er jo særlig et tiltak for dem - men også for dem som er i jobb og merker at det begynner å bli trangt. Vi trenger en politikk som kan løse disse utfordringene, men i første omgang er dette i alle fall en veldig lavthengende frukt som kan gjøres umiddelbart og som adresserer noe av det svært mange har tatt opp i det siste, sier Høyre-nestlederen.

I MATKØ: Det er blant de første gangene 51 år gamle Luis Lopez står i kø for å få utdelt mat fra Fattighuset i Oslo. Video: Nina Hansen. Reporter: Marie Røssland / Sondre Andreas Wedøe Nodland Vis mer

- Rart

Han understreker at heller ikke Solberg-regjeringen gjorde på noen måte alt perfekt under pandemien, men mener de forsøkte å være i forkant av problemer man så ville komme.

Det etterspør Asheim imidlertid av regjeringen på dette feltet.

- Jeg synes det er rart når man nå i lengre tid har hatt en debatt om dette, at ikke regjeringen har gjort dette veldig enkle grepet. Strømprisene begynte virkelig å bli et problem allerede i tidlig høst. Så med dette oppfordrer vi regjeringen til å gjøre dette nå og så fort som overhodet mulig.

- Er det et økonomisk spørsmål som kan gjøre det vanskelig?

- Nei, jeg tror ikke det er nødvendig å bevilge noen ekstra midler til Nav for dette. Dette er kommunene som forvalter, men dette vil ikke ha noen særlig økt kostnad som sådan. Det handler mer om hvordan folk blir møtt, at de slipper å måtte selge egne ting. Samtidig tror jeg det vil forenkle Navs arbeid en god del og kanskje gi dem kapasitet til å behandle flere søknader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer