Kritiserer Tangen-løfte: - Svært uheldig

Representantskapet i Norges Bank retter krass kritikk mot sentralbankens hovedstyre.

MERKNADER: Representantskapet i Norges Bank har nå sendt sine merknader til svarene de fikk om ansettelsen av Nicolai Tangen som Oljefond-sjef. Foto: Jeff Gilbert / Shutterstock / NTB Scanpix
MERKNADER: Representantskapet i Norges Bank har nå sendt sine merknader til svarene de fikk om ansettelsen av Nicolai Tangen som Oljefond-sjef. Foto: Jeff Gilbert / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kritikken framkommer i merknadene som representantskapet har til svarene de fikk om ansettelsen av Nicolai Tangen som Oljefond-sjef.

- Representantskapet mener det er uheldig at ikke alle interessekonflikter mellom Tangens økonomi og rollen som daglig leder for NBIM er avklart før ansettelsen, skriver Representantskapet i Norges Bank i et brev til sentralbankens hovedstyre.

- Svært uheldig

Representantskapet viser til svaret fra Tangens advokatforbindelse som gir en oversikt over Tangens personlige økonomi og forretningsforbindelser. De er ikke fornøyd med avklaringene:

- Representantskapet mener det er svært uheldig at det på den ene siden er gitt uttrykk for at Tangen skal bryte alle bånd til AKO-systemet, samtidig som framlagt dokumentasjon fra Tangens advokatforbindelse viser at han fortsatt er hovedeier og har stemmekontroll i AKO Capital, heter det.

«Det må forventes at det etableres en klausul knyttet til Tangens personlige forvaltning både før og etter fratreden som blant annet ivaretar hensyn til habilitet og gir betryggende sikkerhet for at daglig leder entydig tjener SPUs interesse», fastslår representantskapet.

Trøbbel i skatteparadis

Representantskapet maner til åpenhet, og fastslår at det kan bli krevende:

- Det er avgjørende viktig at det er full åpenhet (transparens) i de personlige eierforholdene, slik at hovedstyret til enhver tid har innsyn og slik kan bekrefte at det ikke er brudd på Norges Banks etiske retningslinjer, mandat for forvaltningen og daglig leders ansettelsesavtale, fastslår preresentanskapet.

NORGES BANK: Hovedstyret i Norges Bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen. Dette hadde statsminister Erna Solberg (H) å si om saken. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

Men fordi Tangens selskaper er registrert i skatteparadis, byr dette på utfordringer, heter det videre:

- Representantskapet har forstått at innsyn og kontroll er en utfordring i virksomheter som er registrert i skatteparadiser (lukkede jurisdiksjoner), og at enkelte aktører organiserer sin virksomhet slik med motiver som hemmelighold eller skatteunndragelser. (...) Problemområdene spenner fra lovlig men aggressiv skattetilpasning til hemmelighold og hvitvasking, fastslår representantskapet.

Det er åpenbart at dette byr på problemer, mener representantskapet, som fastslår at «dette er forhold hovedstyret må få avklart».

Undervurderte utfordringene

Representantskapet viser til at Norges Banks hovedstyre har vist til fortrolighetshensyn som begrunnelse for at ikke alle forhold knyttet til Tangens selskaper kunne belyses før ansettelsen.

De går langt i å omtale dette som en feilvurdering:

- Representantskapet mener det er uheldig at dette ikke var avklart før ansettelsen, og at det er uklart hvilke potensielle konflikter som måtte ivaretas for at hovedstyret skulle være tilfreds med Tangens formuesforvaltning. Representantskapet merker seg at hovedstyret på dette tidspunktet manglet tilstrekkelig med avklaringer og at det derfor er blitt stilt mange spørsmål knyttet til potensielle interessekonflikter. På denne bakgrunn kan det synes som om hovedstyret har undervurdert utfordringene knyttet til dette, heter det i merknaden som ble oversendt mandag.

Slyngstad-kritikk

Avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstads deltakelse på Nicolai Tangens USA-seminar «Back to university» i november i fjor, blir også kritisert.

- Når det gjelder spørsmålet om kostnadsdekning for Slyngstads deltakelse på seminaret, mener representantskapet at hovedstyret av hensyn til klarhet overfor alle ansatte burde svart tydeligere på om dette var i strid med Norges Banks etiske regelverk, fastslår representantskapet.

Representantskapet maner til opprydding i Norges Banks etiske regelverk:

- Settet av etiske retningslinjer framstår som uoversiktlig når det kommer til praktisk anvendelse. Det er også omfattende fordi det består av mange dokumenter besluttet på ulike nivåer i organisasjonen, heter det i vurderingen.

- Det må settes tydelige grenser for hva som kan aksepteres og hva som ikke kan mottas. Representantskapet mener at dette må gjelde alle former for kontakt med forretningsforbindelser, andre virksomheter, personer og organisasjoner, skriver representantskapet.

Tidlig møte

Representantskapet i Norges Bank møttes mandag morgen klokka 7.

- Vi har nå behandlet saken og har sendt våre merknader til hovedstyret. Det eneste vi naturlig nok ikke kan komme med merknader til, er ansettelsesavtalen, fordi den ikke eksisterer ennå, sier representantskapets leder Julie Brodtkorb til NTB etter møtet.

Brodtkorb bekreftet mandag morgen overfor Børsen at merknadene fra representantskapet ville bli offentliggjort i løpet av dagen. Det har altså nå skjedd.

Ifølge NTB er det et enstemmig representantskap som har stilt seg bak merknadene som nå er sendt videre.

Kommunikasjonsdirektør Runar Malkenes i Norges Bank opplyser overfor Børsen at brevet vil bli publisert i løpet av dagen.

Brodtkorb sier til NTB at de nå er ferdige med behandlingen av de delene av saken som ikke gjelder ansettelsesavtalen.

- Avtalen vil vi ta opp til behandling i representantskapet når den foreligger, sier hun.

Snudd på hodet

Milliardæren og fondsforvalteren Nicolai Tangen (53) bygget sin gigantformue i det stille, og kunne lenge regnes som en av Norges relativt anonyme milliardærer.

Det «anonyme» livet ble snudd på hodet den 26. mars, da Norges Bank kunngjorde at Tangen hadde fått jobben som den nye sjefen for Statens pensjonsfond utland (oljefondet).

Ansettelsen skulle imidlertid vise seg å bli omstridt, i april omtalte VG hvordan milliardæren Tangen brukte millioner av kroner på en luksuriøs tur til USA for et seminar med en rekke medlemmer av den norske samfunnseliten. Blant deltakerne var nåværende oljefondsjef Yngve Slyngstad.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

26 spørsmål

Representantskapet, som er oppnevnt av Stortinget som kontrollorgan for Norges Bank, har stilt en lang rekke spørsmål til Norges Banks hovedstyre i forbindelse med kontroversene.

Blant annet lurte de på om Tangen har lagt fram en fullstendig oversikt over sin personlige økonomi og sine interesser innen kapitalforvaltning og om hovedstyret har fått innsyn i alle relevante sider ved Nicolai Tangens eierinteresser i AKO Foundation og økonomiske forhold.

De spurte også om hva som er årsakene til at søkerlisten ikke ble oppdatert med Tangens navn.

Forsvarte ansettelsen

Den 30. april ble svarene på de 26 spørsmålene oversendt. Der forsvarte hovedstyret ansettelsen av Tangen.

- Under ansettelsesprosessen ble reorganiseringen av Nicolai Tangens eierskap og verv drøftet inngående, skriver Norges Bank-sjef Øystein Olsen i brevet, der han også understreker at Tangen har vært åpen om sine formuesdisposisjoner.

Samtidig innrømmet Olsen at Tangens navn for sent ble ført opp på den offisielle søkerlisten, noe flere jussprofessorer tidligere har uttalt er ulovlig.

«Vi erkjenner at vi i dette tilfellet har påført Tangens navn for sent på den offentlige søkerlisten», heter det i brevet.

Årsaken til dette «var hensynet til å opprettholde konfidensialitet i prosessene som da pågikk», heter det videre.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer